Laura van Kaam en Jan Elburg. Foto: Frank Vinkenvleugel
Laura van Kaam en Jan Elburg. Foto: Frank Vinkenvleugel

Laura van Kaam biedt talent een podium

DINXPERLO - De komende maanden gaat Laura van Kaam 'on tour' met haar nieuwe show 'Puur'. Dit doet ze in samenwerking met Bart Bresser (bloemkunstenaar uit Gendringen).Van september dit jaar tot september 2020 zal ze iedere maand op een bijzondere locatie in de Achterhoek, in de streek waar ze is opgegroeid, te zien zijn met een intiem en puur optreden. Twaalf maanden, twaalf optredens en twaalf locaties verspreid over de regio, met op iedere locatie een nieuw talent als gast. Ook een talent uit Dinxperlo mag met Laura optreden: de dertienjarige Jan Elburg.

Door Waltraud Wensink

Laura deed een tijdje terug een oproepje waarbij ze twaalf talenten de mogelijkheid bood om zichzelf tijdens haar show te presenteren. Aan de keukentafel bij de gastvrije ouders van Laura vertelt ze vol enthousiasme over de eerste show die ze net achter de rug heeft en hoeveel zin ze heeft in de komende elf shows. "Meer dan 200 aanmeldingen kreeg ik via de mail van 'talenten in de dop' die hier graag aan mee wilden doen. Dat had ik eerlijk gezegd helemaal niet verwacht en was er ook mooi druk mee om alle inzendingen te bekijken en beluisteren. Uiteindelijk heb ik er twaalf uitgekozen waarvan ik dacht dat er wel potentie en voldoende muzikaliteit in zat. Daarnaast heb ik ook gekeken wie wel een opstapje kon gebruiken om wellicht iets met hun muzikale kwaliteit te gaan doen. En daar was Jan Elburg er één van."

Intiem, persoonlijk en puur
Laura: "Samen met Bart Bresser ben ik op zoek gegaan naar bijzondere locaties in de regio. Ons idee was, dat de optredens intiem, persoonlijk en puur moesten zijn. We willen het kleinschalig houden waarbij er ruimte is voor interactie met de mensen die de show bezoeken. Bart zorgt voor de prachtige aankleding van de ruimtes die helemaal bij de sfeer en entourage passen. 'Puur' is hetgeen ik wil uitstralen, dat is wie ik wil zijn, een show met passie en emotie, de mensen verbinden, en 'Puur' is een naam die mooi bij deze reeks past. De locaties verschillen van elkaar wat ruimte betreft en ook het aantal mensen dat naar de optredens komt kijken, verschilt per locatie. Er kunnen echter maximaal 70 mensen het optreden bijwonen en bij sommige locaties slechts dertig. Het mooie van deze kleine intieme optredens is dat ik zelf de regie in handen heb. Ik kan inspelen op mijn publiek en ter plekke bekijken hoe het verloopt. Toen ik jonger was en de leeftijd van Jan had, deed ik alles wat ze me tot dusver geleerd hadden op muzikaal gebied. Door de jaren heen leer ik dat los te laten en mijn eigen inbreng daar ook in mee te nemen. Ik ga er nu ook anders mee om."

Muzikale familie
Jan Elburg is één van de twaalf talentjes, door Laura gekozen. Hij is ook nog eens de enige jongen onder de deelnemers aan Laura's show. Jan vindt het best wel spannend en is best een beetje zenuwachtig voor de kennismaking met Laura. 'Gewapend' met zijn gitaar wordt hij allervriendelijkst welkom geheten door Laura zelf. De eerste knuffel had hij al snel te pakken, want Laura is heel amicaal, op de meest natuurlijke manier. Eenmaal aan tafel zijn de zenuwen snel verdwenen. Jan: "Ik kende Laura eigenlijk alleen maar van de televisie en had haar nog nooit in het echt ontmoet. Mijn moeder had het oproepje zien staan en vroeg of ik het zag zitten om me aan te melden. Dat wilde ik wel en vond het ook een verrassing dat ik werd uitgekozen." Jan komt uit een muzikale familie: zowel zijn ouders als zijn broer zijn muzikaal. Het toeval wil dat Jan ook deels dezelfde weg bewandelt als Laura. "Mijn eerste optreden was bij de Gitaaravond bij De Sander, ik heb meegedaan aan Dinxper Got Talent, en heb zangles van Sandra Vanreys." Dat zijn de podia waar Laura als aanstormend talent ook is begonnen.

Laura: "Ik heb altijd veel steun gehad aan alle mensen die achter me stonden uit de Achterhoek. Ik kijk daar dan ook fijn op terug. Net als Jan zat ik ook op het Isala in Silvolde, een prettige school waar ze me ook altijd gesteund hebben." Of Jan dan verder dezelfde muzikale weg als Laura zal bewandelen, is natuurlijk afwachten, maar een klein opstapje biedt ze hem echter wel, op 24 mei in Sinderen bij de Fietsboerderij. Jan weet nog niet welk nummer hij zal zingen en of hij zichzelf op gitaar zal begeleiden. "Wel lijkt het me leuk om het concert te openen, maar misschien dat ik er over een tijdje anders over denk", aldus Jan. Laura: "Dat mag hij dan ook zelf weten, het is zijn moment en ik laat het dan ook zoveel mogelijk aan hem over. Misschien kan hij zelf wel een liedje schrijven? Hij hoeft ook nog niet nu al te beginnen met het instuderen van het nummer, hij heeft immers nog tijd genoeg. Bang zijn om een foutje te maken is niet nodig, dan beginnen we gewoon even opnieuw. Ik ben zelf ook een grote chaoot en bij mij gaat het ook wel eens mis. Ook dat moet kunnen in de show, want dat zijn ook 'pure' momenten. Je hoeft nog niet heel erg goed te zijn, maar bij mijn keuze heb ik wel gekeken of er enige potentie aanwezig is om verder te kunnen en te willen. Als ze later voor iets anders kiezen kan dat ook maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd en een kans gekregen. Je moet namelijk wel op de juiste tijd, op de juiste plek de juiste mensen tegenkomen en ook nooit opgeven als echt verder wilt in de muziek."

'Ik zie mezelf terug'
Bij de beelden van haar eerste show is Laura enthousiast en een beetje ontroerd bij het meisje dat op de gitaar speelt en zingt. "Ik smelt gewoon als ik al die talentjes zie en al die mooie inzendingen die ik heb gekregen. Ik zie mezelf er in terug en ook de weg die ze bewandelen. Ze mogen bij 'Puur" doen wat ze willen en waar ze zich prettig bij voelen. Alles in huiskamersfeer waarbij mensen zich op hun gemak voelen en meezingen als ze zin hebben en zwijgend genieten als ze daar behoefte aan hebben. We doen twaalf shows die wat betreft de opzet hetzelfde zijn, maar toch allemaal anders lopen. Iedere maand zal er een ander talent op het podium staan, en iedere keer zal de locatie weer bijzonder en anders zijn. Geen coulissen, geen back stage, maar ik zal de mensen persoonlijk welkom heten en naderhand ook gezellig met de mensen in gesprek gaan als ze dat willen."

Laura van Kaam is een lieve, spontane en zeker ook pure persoonlijkheid, die het optreden zeker niet als werk ziet, maar het vooral ook erg leuk vindt. Maar ze weet ook dat ze wel 'aan de bak' moet. "Want het komt je allemaal niet zo maar aanwaaien. Ik ben dan ook erg dankbaar voor het feit hoe ik iedere keer weer zo hartelijk wordt ontvangen, vooral ook door de mensen uit de Achterhoek, dat vind ik erg bijzonder", aldus Laura.
Wie één van de shows in de komende maanden wil bezoeken, kan online kaarten bestellen voor een locatie naar keuze via www.lauravankaam.nl/ticketverkoop. Locaties waar 'Puur" kan worden bezocht zijn Megchelen, Heelweg, Terborg, Sinderen, Netterden, Etten, Voorst, Varsselder, Gendringen en Ulft. De bijzondere locaties en data worden ook toegelicht op de Facebookpagina van Laura van Kaam On stage.

Meer berichten