Otwin van Dijk tijdens het Stap Vooruit Festival. Foto: Walter Hobelman
Otwin van Dijk tijdens het Stap Vooruit Festival. Foto: Walter Hobelman (Foto: )

Er zit muziek in het derde Stap Vooruit Festival

ULFT - Net als vorig jaar organiseren de Raad van Kerken Oude IJsselstreek, Sociaal werk Oude IJsselstreek en het platform Stap Vooruit het 'Stap vooruit festival'. Op zaterdag 12 oktober is iedereen tussen 13.00 en 18.00 uur van harte welkom in de SSP-hal in Ulft. Het festival is vooral bedoeld voor mensen met een kleine beurs die vaak moeite hebben om financieel rond te komen en daardoor vaak in een moeilijke situatie terecht komen.

Door Walter Hobelman

"Iedereen kan in de financiële problemen komen", is de overtuiging van Ivon van de Wetering, projectondersteuner bij sociaal werk, die het festival samen met anderen organiseert. "Hoogopgeleid, laag opgeleid, met baan, zonder baan, iedereen kan in een situatie terecht komen waarin het financieel allemaal onzeker wordt. Het risico om dan in een sociaal isolement te komen is dan aanwezig."
Met het 'Stap Vooruit Festival' willen de organisatoren die mensen een hart onder de riem steken. Tijdens het festival is er van alles te zien en te beleven in de SSP-hal. Een uitgebreid aantal maatschappelijke organisaties zoals Sociaal Werk, Schuldhulpmaatje, de formulierenhulp en het Solidariteitsfonds is aanwezig om informatie te verstrekken.
Ook is er een modeshow die verzorgd wordt door de Stichting Re-Free, waarbij de geshowde kleding na afloop ook gratis meegenomen mag worden naar huis. Verder is er voor de bezoekers van het festival veel informatie te vinden op het gebied van geld besparen en vertellen 'ervaringsdeskundigen' hun persoonlijke verhaal over 'armoede en schulden' en wat dat met je kan doen als mens. "Binnen sociaal werk hebben wij verschillende coaches die mensen kunnen helpen om een eerste stap te zetten op weg naar vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Ook hebben we een opruimcoach, die mensen bij de hand kan nemen om orde te scheppen waar dat nodig is. Ook die coaches zijn aanwezig zodat er contacten gelegd kunnen worden", vertelt Ivon.
Het thema van het festival is dit jaar 'Muziek'. "Er is een verrassingsact, een dj, Bokkie Peters treedt op en het duo Xplain laat van zich horen, dus met die muziek zit het wel goed."
Op de festivalmarkt zijn kramen te vinden van onder andere Hodge Podge, Mini Manna Ulft en er is een repair café. Ook is het mogelijk om spullen, die nog een tweede leven verdienen, aan te bieden. "Deze worden op een tafel gelegd en iedereen mag hier gratis iets van meenemen", legt Van de Wetering uit.
Het belangrijkste doel van het Stap Vooruit Festival is om mensen te laten merken dat ze mee mogen doen in de samenleving. "En wie dat moeilijk of lastig vindt willen we graag een stap vooruit helpen. Wij hebben veel goede contacten en korte lijnen met allerlei instanties. Mensen hoeven echt niet zelf alles op te lossen, daar kunnen wij bij helpen. Wij weten de weg in Oude IJsselstreek en daarbuiten en kunnen zaken regelen en mensen ondersteunen. Op het festival kunnen we elkaar in elk geval leren kennen en de eerste stappen zetten."
Meer informatie is te vinden op www.stapvooruit-oij.nl. Voor vragen kan men mailen naar ivon@sociaalwerk-oij.nl. Het Stap Vooruit festival is geopend van 13.00 tot 18.00 uur.

Meer berichten