Ratten smullen van dat wat je op straat gooit na het stappen

Houd je rotzooi bij je als je een broodje hebt gegeten na het stappen, en gooi het niet op straat. Het trekt enorm veel dieren aan, waaronder ratten. Het worden er steeds meer. Stop restafval als papiertjes, servetjes en zakjes in je weekendtas en gooi het thuis weg of in een goed afgesloten prullenbak op straat. En gooi vooral dat laatste stukje brood niet op straat met de woorden 'eten de vogels wel op".

Dan vraag je er namelijk om en komen ze er meteen op af: ratten. Je hoeft dan ook niet langer te denken dat naar een ver buitenland met je travelbags moet om een rat tegen te komen. Nederland zal de komende jaren met een overlast van ratten te maken krijgen, zo menen experts.

Teugels lijken gevierd, Nederland minder schoon
Nederland blijkt namelijk zo schoon niet meer. Waren er in de jaren zestig en zeventig nog enkele ongeschreven regels als het gaat om netheid op straat en in de woningen, tegenwoordig lijken de teugels gevierd en dat brengt minder schone buurten met zich mee.

Er wordt veel meer op straat gegooid dan menigeen denkt. Al die papieren zakjes en bakjes met resten voedsel trekken beesten aan. Er wordt al gedacht aan veegploegen eerder te laten komen om de straat schoon te vegen dan in de vroege morgen. Eigenlijk zou dat 's nachts al direct moeten.

Ook de bevokingsaanwas, inclusief de grote hoeveelheid migranten spelen een rol. Migranten houden er andere regels op na als het gaat om vuil buiten zetten bijvoorbeeld, zo menen experts. Dat is voor de ratten een heerlijke bron van voeding. Daar komen ze massaal op af.

Ook rotzooi van festivals trekken ratten aan
Tel daar het aantal boeren bij op dat stopt met hun bedrijf waardoor ratten op zoek gaan naar ander plaatsen om te verblijven en de plaag is een feit. Ze duiken op steeds meer plekken op dan slechts op het platteland in oude schuren. In steden en parken komen ze dan ook steeds vaker voor. Markten en festivals, waar nadien veel rotzooi van overblijft, spelen een rol en trekken ratten aan.

Er moet actie worden ondernomen
Onderzoeker Bastiaan Meerburg van de Universiteit van Wageningen waarschuwt. Als directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) treft hij op veel plaatsen al zoveel ratten dat hij grote problemen ziet.

Volgens hem mag het niet bij rapporten in bijvoorbeeld een Cowboysbag laptoptas blijven, er moet daadwerkelijk actie worden ondernemen. Het begin is er. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar het gedrag van ratten om beter te kunnen voorspellen waar en wanneer ratten opduiken. Als dat meer bekend is, zijn ze ook beter te bestrijden.

Gevolg voor de mens: ziekte van Weil
Ook boeren uiten hun bezorgdheid. Die zien de plaag steeds groter worden. Op het platteland zorgen ratten voor onrust bij het vee, vervuilen het veevoer en brengen ziektes over. En menig stalbrand wordt er door veroorzaakt. De beesten knauwen namelijk op stroomkabels met alle nare gevolgen van dien.

Gevolg voor de mens? Ratten kunnen de ziekte van Weil verspreiden, wat hoge koorts en lever- en nierproblemen veroorzaakt.

Dit artikel wordt u aangeboden door 24Marketing. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten