De historische buitenplaats Huis Landfort in Megchelen. Foto: Henk van Raaij
De historische buitenplaats Huis Landfort in Megchelen. Foto: Henk van Raaij (Foto: )

Ton voor reconstructie van historische moestuin Huis Landfort

MEGCHELEN - De stichting Erfgoed Landfort ontvangt voor de reconstructie van de historische moestuin op Huis Landfort een bijdrage van 100.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBF).

Het fonds heeft bekendgemaakt de reconstructieve restauratie van de nu verdwenen moestuin op Huis Landfort in Megchelen financieel te gaan ondersteunen. Die werd rond 1825 aangelegd en is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Johan David Zocher jr.. Hij ontwierp het circa vijftig hectare tellende bos/park op Huis Landfort dat grotendeels tot het bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen behoort. De bijdrage wordt besteed aan het herstel van de visvijver en een afscheidingssloot tussen moestuin en boomgaard, een zichtberg, half-harde wandelpaden, hagen, hekken, boomgaard, een bloemen-, groente- en kruidentuin. Voorts krijgt de moestuin een honderd meter lange, ruim twee meter hoge leifruitmuur. Met het herstel van de moestuin is een bedrag van ruim 450.000 euro gemoeid.

In het motivatierapport van het PBF staat: 'Onze adviseurs zijn overtuigd van de beoogde kwaliteit. De restauratie van de moestuin heeft prioriteit voor het gevraagde bedrag omdat de noodzaak voor herstel van dit Zocher-ontwerp groot is en hiermee het hele park, dat van bijzondere cultuurhistorische waarde is, teruggebracht wordt naar zijn oude ontwerp. Dit herstel dient andere historische buitenplaatsen tot voorbeeld en is verder een belangrijk en uniek cultuurhistorisch en landschappelijk element. Ook speelt mee dat het project 'publiekstoegankelijk' zal zijn en aansluit op doelstellingen van enige van onze Cultuurfondsen op Naam.'

De restauratie van de moestuin is onderdeel van het algehele herstel van Huis Landfort. Na de grote restauratie zal Huis Landfort onder andere gaan dienen tot een nationaal centrum waar bezoekers kennis kunnen op doen over Huis Landfort, de Gelderse buitenplaatsen en de Nederlandse (immateriële) buitenplaatscultuur. De (moes-)tuin en het park zullen vanaf 2021/22 toegankelijk zijn voor publiek. In de fleurige moestuin zullen bezoekers informatie krijgen over de herkomst, de betekenis en het gebruik van diverse soorten planten, groenten en bloemen in de context van een buitenplaats.

Het Cultuurfonds schenkt maximaal 100.000 euro waarvan 50.000 euro afhankelijk is van bijdrages door andere fondsen. Fonds Martens van Sevenhoven heeft inmiddels al een toezegging gedaan. Voor het tweede geldbedrag beraadt sEL zich over een crowdfunding. Voor de restauratie van het historisch uurwerk in het landhuis draagt het Pr. Bernhard Cultuurfonds Gelderland bij.

Meer berichten