Peter van den Bremen, Henny Dokter en Karel Giltay verbroederd door muziek en klaar om er zondagmiddag een geweldig feest van te maken in Hotel-Bistro De Kruisberg. Foto: Pauline Redlich
Peter van den Bremen, Henny Dokter en Karel Giltay verbroederd door muziek en klaar om er zondagmiddag een geweldig feest van te maken in Hotel-Bistro De Kruisberg. Foto: Pauline Redlich

Jazz verbroedert en bevrijdt

Algemeen

'Karel Giltay middag' in Hotel De Kruisberg

DOETINCHEM – Jazz-virtuoos Karel Giltay treedt zondagmiddag 13 oktober op, samen met de band Sweet & Hot, in de Lubberszaal van Hotel-Bistro De Kruisberg in Doetinchem. De Doetinchemse Jazzvereniging Doe Jazz'81 organiseert deze speciale 'Karel-middag' om de pianist, saxofonist en componist in het zonnetje te zetten als nestor van de Achterhoekse Jazz.

Door Pauline Redlich

Giltays vrienden Peter van den Bremen (73) van Doe Jazz'81 en Henny Dokter (77) van Sweet & Hot leggen uit waarom de speciale 'Karel-middag' wordt gehouden: "Karel heeft zijn leven lang muziek gemaakt, veel jongeren lesgegeven en op de weg van de muziek gezet. Hij heeft ze altijd gestimuleerd om bij Doe Jazz'81 te spelen en omdat hij vorig jaar tachtig werd, is dit een mooi moment om hem in het zonnetje te zetten."
"Het wordt een soort verjaardagsfeestje," lacht Giltay en steekt van wal: "Ik had laatst gehoord dat er een vleugel is neergezet in de hal van het Slingeland Ziekenhuis. Dus ging ik er heen om een aantal jazznummers te spelen. Toen kwam er een echtpaar langs en die man zei: 'ik hoorde de muziek en wist dat jij het was, Karel.' Hij dacht ook dat ik patiënt was, maar dat was gelukkig niet zo!"
Op de vraag hoe die man dat kon weten, neemt vriend Dokter het woord: "Karel heeft een geheel eigen idioom. Dat zijn eigenaardigheden in een taal, in dit geval muziek. Karel speelt 'oude' Jazz met moderne akkoorden, nieuwe arrangementen, eigen composities en gebruikt de melodie op zijn eigen manier. Spannend, leuk en met verrassende wendingen. Net als Erroll Garner (Amerikaanse Jazzpianist, geboren in 1921) heeft Karel een vertragende manier van spelen. Alsof hij achter de melodie aanspeelt." "Ja", valt Van den Bremen hem bij: "mijn zoon heeft les gehad van Karel en dat kun je daaraan horen!"
Vol passie vertelt Giltay over zijn liefde voor de Jazz: "Ik ben geboren in 1938 en heb tijdens de tweede wereldoorlog een bombardement meegemaakt in Den Haag. Muziek maken en zingen was tijdens de oorlog verboden. Jazz is van donkere mensen en staat voor vrijheid, blijheid en improvisatie. Dat wilden de Duitsers niet hebben natuurlijk. En toen kwam de bevrijding. Ik was zeven jaar en stond op de Rijswijkseweg toen er honderden mensen met vlaggen stonden en rijen tanks met Canadezen voorbij reden. Als ontlading van al die oorlogsmisdaden ging iedereen muziek maken. Jazz is de bevrijding van vaste patronen. Het is veel losser dan andere muziekstijlen. Je speelt uit je hoofd en kunt volop improviseren."
In 1955 (Giltay was zeventien) ging hij in Den Haag naar concerten van Duke Ellington, Louis Armstrong en Count Basie. Ook Van den Bremen vertelt enthousiast over die tijd: "Ik speelde op dansfeestjes toen ik op de middelbare school zat." Hij en Dokter hebben vroeger ook samen in een band gezeten. Ze kennen elkaar alle drie zo'n vijftig jaar.
Dokter: "Mijn band, Sweet & Hot en ik dachten dat we twintig nummers van Karel op ons repertoire hadden maar toen ik ze telde bleken het er 52 te zijn! Karel is zo bescheiden. Dan zegt hij: 'Zullen we dit eens spelen?' en dan doen we dat. Natuurlijk!"
De jazzmiddag aanstaande zondag bestaat uit drie delen: tijdens het eerste deel speelt Karel samen met Sweet & Hot, tijdens het tweede deel is er een open session met gasten die allemaal samen muziek maken en tijdens het laatste deel speelt Sweet & Hot nog allerlei oude bekende nummers.
Leden van Doe Jazz'81 krijgen 3,50 euro korting en iedereen die geen lid is, betaalt slechts 5 euro. Het begint om 14.30 en duurt tot 17.00 uur en de zaal is open vanaf 13.30 uur. Toegangskaarten zijn te koop bij binnenkomst van Hotel-Bistro De Kruisberg aan de Kruisbergseweg 172 in Doetinchem.
Van den Bremen besluit: "We hopen op een grote opkomst, dus: Komt allen!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant