Griezelen rond 'kernreactor' tijdens de Tweede Horror Night Silvolde. Foto: PR
Griezelen rond 'kernreactor' tijdens de Tweede Horror Night Silvolde. Foto: PR

Tweede Horror Night Silvolde brengt Chernobyl dichtbij

Algemeen

SILVOLDE - De 'Strong Horror Night' van vorig jaar in Silvolde krijgt een vervolg. Zaterdag 26 oktober kan er weer door jong en oud gegriezeld worden op het 'Wonion-terrein' aan de Reeënstraat in Silvolde. "Minstens zo spannend als vorig jaar, maar wel anders", aldus Damon van de Gevel, één van de organisatoren.

Door Walter Hobelman

In de aanloop naar Halloween is een groep van ongeveer zestig enthousiaste, jonge vrijwilligers bezig met het bedenken en realiseren van een 'griezeldoolhof' dat een plaats krijgt tegenover wijkcentrum De Lichtenberg. Met man en macht wordt er gewerkt aan een 'onheilspellende en sinistere doolhof', zoals Damon omschrijft. Met oog voor detail is een indrukwekkende doolhof opgezet en wordt er zelfs een imitatie 'kernreactor' van een meter of zes hoog geplaatst.

"Het verhaal van Chernobyl moest het thema worden van dit jaar, daar waren we het al snel over eens. Dit jaar is het 33 jaar geleden dat het daar goed misging en door de uitermate succesvolle HBO serie leeft het onderwerp onder de jeugd", vertelt jongerenwerker Benny Vonk, die ook bij de organisatie betrokken is. "Met een klein groepje vrijwilligers zijn we naar Kalkar geweest en naar het Belgische spookdorp Doel (vlakbij Antwerpen) om inspiratie op te doen."
Die bezoeken hebben ervoor gezorgd dat er een verhaallijn is ontwikkeld die de sfeer van een verlaten stad en de mogelijke aanwezigheid van radioactiviteit tot in details neerzet. "We beseffen goed dat het misschien een gevoelig thema is", erkent Vonk. "Aan de andere kant past het wel in de tijd van nu, waarin het gaat over bijvoorbeeld duurzame energiebronnen", meent hij. "Het verhaal van Chernobyl spreekt tot de verbeelding en leent zich perfect voor een horror night."
De organisatoren verwachten een grote toeloop dit jaar. "Vorig jaar werd er op social media zó enthousiast gesproken over de horror night dat er zelfs mensen uit Nijmegen en omgeving heel snel naar Silvolde kwamen om het mee te beleven." Om alles in goede banen te leiden heeft de organisatie voor dit jaar een gedetailleerd draaiboek opgesteld en wordt er alles aan gedaan om het voor iedereen leuk te houden. Veiligheid staat hierbij voorop. "Er is EHBO aanwezig en er zijn veel vrijwilligers die alles in de gaten houden", aldus Vonk. Tussen 18.00 uur en 19.30 uur zijn vooral jongere kinderen welkom. We hebben dan een aangepaste versie van het verhaal. Vervolgens gaan we om 20.00 uur weer verder en dan zitten er nog wat meer griezeleffecten in. Om 23.00 uur sluiten we de boel en hopen dan terug te kunnen kijken op een geslaagde avond."

Anders dan vorig jaar kan men dit jaar alleen groepsgewijs naar binnen. "Dat heeft te maken met het verhaal dat we uitgewerkt hebben", aldus Damon. "Elke vijf tot tien minuten kan er een groep van tien tot vijftien personen naar binnen. Waarom dat is kan ik eigenlijk niet uitleggen nu, want dan verklap ik teveel."

Er zijn een paar scholen in de buurt benaderd met de vraag of ze vooraf in het 'griezeldoolhof' een rondleiding willen krijgen waarbij Koen van den Hurk uitleg geeft over wat er zich 33 jaar geleden in Chernobyl heeft afgespeeld. "Het doolhof staat er dan toch al, dus waarom zouden we deze kans om geschiedenisles te geven niet oppakken?", vraagt Vonk zich af.
De Strong Horror Night is te bezoeken op zaterdag 26 oktober. Van 18.00 uur tot 19.30 uur zijn jongere kinderen welkom. Kaartjes kosten twee euro per persoon. Tussen 20.00 uur en 23.00 uur is de doolhof te bezoeken voor oudere jeugd en volwassenen. Kaartjes kosten dan vijf euro. Een eventueel positief saldo wordt gebruikt voor de horror night van volgend jaar.
Kaartjes zijn nu al te koop bij Plus Peperkamp in Silvolde. "Mensen met een voorverkoopkaartje hebben voorrang op mensen die ter plaatse een kaartje willen kopen", licht Vonk nog even toe. Meer info is te vinden op de facebook pagina 'stronghorrornight'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant