Een Canadese Bren Carrier, hier komen er twee van en nog eens zes historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Een Canadese Bren Carrier, hier komen er twee van en nog eens zes historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Foto: archief Toon Helmes

Bevrijdingsspektakel gaat in 2022 door in Terborg

Algemeen

ETTEN - Na lang uitstellen wordt volgend jaar dan toch het Bevrijdingsspektakel van het Ettens Mannenkoor (EMK) opgevoerd. Het plan om ‘Van Bezetting tot Vrijheid’ in de dorpskom als een openluchtspel te brengen heeft men laten varen. Op 21, 22 en 23 oktober 2022 is een bedrijfshal van de firma Kaak in Terborg nu plaats van handeling.

Aanvankelijk stond het project voor juni 2020 op de agenda, 75 jaar na de bevrijding, maar vanwege corona werd het voorlopig doorgeschoven naar een jaar later, en nu dus definitief ingepland voor 2022. De nieuwe opzet wordt door Toon Helmes qua teksten en scenes deels herschreven vanwege de locatie, de nadruk komt nu wat meer op zang en muziek te liggen. Behalve het koor verlenen ook Harmonie Onderling Genoegen en The Pipers uit Apeldoorn medewerking.

 Niels Berendsen (voorzitter EMK): “De voortgang zat een beetje vast op het vinden van een geschikte binnenlocatie. Een van onze leden vroeg me in april of die hal van Kaak niet iets zou zijn. Een grote tent/loods die ze voor de tijdelijke opslag in de coronaperiode hebben geplaatst. Een ruimte van 80 bij 40 meter met grote roldeuren aan de voor- en achterzijde, perfect voor ons. De legervoertuigen die we gebruiken voor het spel kunnen er zo in en uit rijden.” Toon Helmes: “De 3000 al verkochte kaarten blijven geldig. Misschien is er nog meer belangstelling, dan zouden we er nog een extra avond aan vast kunnen knopen. Per keer kunnen we ongeveer 1100 bezoekers hebben.” Nu het binnen is zijn we niet meer afhankelijk van het weer.” Toneelvereniging Etten neemt de scenes voor rekening, aangevuld met tientallen figuranten. EMK en de harmonie staan midden voor het publiek, met daartussen ruimte voor de toneelscenes en rijdende voertuigen. Het koor zingt 15 liederen, die worden afgewisseld met de actiemomenten. Op een filmdoek van bioscoopformaat worden beelden vertoond uit de oorlogsjaren. Met geluidseffecten, zoeklichten en special effects wordt geprobeerd de oorlogssfeer op te roepen.

Toon Helmes: “We beginnen met de Duitse inval in het buitengebied van ons dorp. Ettenaar Jan Berendsen lag in een loopgraaf op de Grebbeberg en hield zich dood, die scene kunnen we nu met filmbeelden ook inpassen in het verhaal. De bevrijdingsintocht wordt één van de hoogtepunten, de capitulatie in Hotel de Wereld in Wageningen wordt bijna letterlijk nagespeeld. We volgen ook het verhaal van de hier gesneuvelde Canadees James Malony, tot het moment dat zijn helm in 2010 werd teruggebracht naar zijn familie. Niels: “Dat wordt de afsluiting, een intiem, klein gespeeld ingrijpend moment. En dat was ook precies het verzoek van Otwin van Dijk, toen we ooit ons plan aan hem voorlegden: laat de mensen weggaan met een opdracht, het besef dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant