Svea Gerritsen uit Ulft.
Svea Gerritsen uit Ulft. Foto: Roel Kleinpenning

Jonge Svea schiet professionele shots

ma 2 aug 2021, 15:11 Algemeen

Uflft - Svea Gerritsen startte begin dit jaar als fotograaf haar eigen onderneming: ‘SveaShots’. Alhoewel ze pas 17 is, heeft ze het professioneel voor elkaar. Ze volgde een cursus, schafte een goede camera en fotobewerkingsprogramma’s aan en kreeg al eervolle plaatsingen in het Algemeen Dagblad.

door Reinier Kroesen

Svea: “Vroeger vond ik het al leuk om voor de camera’s te staan en ik had zo’n klein toestelletje  waar ik zelf mee fotografeerde. Toen ik 12 jaar was, maakte ik een account aan op Instagram en een jaar later kocht ik een spiegelreflexcamera via Marktplaats, een best wel dure aankoop, maar het leek me wel wat. Daarop ging ik vriendinnen fotograferen bij de DRU en in Engbergen, een beetje uitproberen. Die waren blij met mooie portretten van zichzelf. Na een tijdje wilde ik wel meer leren, ik wist niks van instellingen en het ontwikkelen van een eigen stijl, daarom heb ik een cursus gedaan bij Michael Basten in Doetinchem. Ik was 14, al die anderen waren wel 30 of zo! Jongeren maken alleen foto’s met hun mobiel. Later plaatste ik die opnamen van vriendinnen op Insta en kreeg ik verzoekjes om familiefoto’s te maken. Ze vroegen gelijk wat ik ervoor wilde hebben, en ik dacht, wow, hier kan ik iets mee doen. In het begin best lastig, ik had nog geen site en wist niet wat ik vragen moest. Vorig jaar heb ik die website opgezet en een meer professionele camera gekocht. Vanwege corona kon ik verder niet zo veel doen, maar wel voorbereidingen treffen.” 

Svea noemde haar onderneming ‘SveaShots’, een combinatie van haar naam en de term fotoshoot/shots. “Ik dacht eerst aan ‘Svea Gerritsen Fotografie’, maar wilde iets origineels. Op 10 januari ging ik online. Het krijgen van opdrachten was eerst nog lastig, daarom had ik met Moederdag een speciale kortingsactie. Overal in Ulft hing ik reclameflyers op. Inmiddels heb ik al een galafotoshoot en bruidsreportage gedaan, en een mevrouw belde die voor haar eigen website businessfoto’s wilde hebben.” 

‘’Ik was veertien, al die anderen waren wel dertig of zo!”

Svea stuurde al twee keer portretten in voor een wedstrijd van het Algemeen Dagblad. Zowel vorig jaar als dit jaar werden haar inzendingen geplaatst. Bij een Euregiowedstrijd won ze de tweede prijs. Svea: “Ik wil graag eens foto’s maken tijdens concerten, of voor de cover van een muziektijdschrift. En helemaal geweldig lijkt het me een artiest te volgen op tournee, voor en achter de schermen. Ik hou erg van oude jazz, maar die artiesten zijn bijna allemaal dood! Maar bijvoorbeeld Billie Eilish: dat zou prachtig zijn. Ik doe nu nog VWO en wil dan een studie Duurzaamheid en Milieu in Utrecht doen. Dat is ook een interesse van mij, duurzaamheid, veganisme. Voor een website op dat gebied zou ik willen fotograferen, of journalistieke foto’s maken van actiegroepen, zodat ik er echt iets mee kan bereiken, een boodschap overbrengen.”

sveashots.wixsite.com/fotografie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post