Bert van Asselt van GUV (rechts) vertelt burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw Karin over het crematorium in Etten.

Bert van Asselt van GUV (rechts) vertelt burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw Karin over het crematorium in Etten.

Foto: Roel Kleinpenning

Opening van crematorium in Etten

Algemeen

Een nieuw crematorium met een zeer laag energieverbruik, zonnepanelen, een elektrische oven en warmteterugwinning van de oven. Crematorium Etten van GUV Uitvaartverzorging werd zondag na een voorbereiding van jaren met een druk op een tablet officieel geopend. “Het is het groenste crematorium van Nederland”, stelt GUV-directeur Bert van Asselt met gepaste trots.

ETTEN - Er waren zondagmiddag verschillende speeches voordat burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek het crematorium officieel opende. GUV-directeur Van Asselt legt uit dat Crematorium Etten niet zomaar een crematorium is. “Het complex bestaat uit geschakelde boerenschuren die mooi zijn ingepast in het landschap”, stelt Van Asselt. “We willen simpelweg wat betekenen voor de mensen in Oude IJsselstreek.”

Zonnepanelen

Bij de bouw in Etten is met veel aspecten rekening gehouden. “Zo maken we gebruik van 158 zonnepanelen, alleen zijn ze van drie kanten van het gebouw niet te zien”, meent Van Asselt. “Een doordacht bouwconcept met een zeer laag energiegebruik door onder meer warmteterugwinning en zonne-energie ligt hieraan ten grondslag. Ook de elektrische oven speelt hierin een rol. De sfeervolle inrichting die het gebouw en de natuur verbindt, zorgt ervoor dat het ondanks de droeve aanleiding voelt als een warme deken.”

Daarbij wil Van Asselt benadrukken dat zijn onderneming anders werkt dan collega’s bij andere crematoia. “Wij hebben een maximum van drie uitvaarten per dag. Dit is omdat we de nabestaanden ruimte willen geven. Dat betekent geen volle parkeerplaats als je aankomt en geen volle zalen. De ruimte van de een moet niet ten koste gaan van de vraag van de ander. Wij willen een goed afscheid regelen voor de nabestaanden en denken daarbij als uitvaartverzorger en niet als crematorium-ondernemer.”

Mooiste moment

“Het mooiste moment gedurende het project was denk ik wel toen de Raad van State ons gevoel bevestigde dat we alles goed hadden gedaan; voor de gemeente, de nabestaanden en de buurt. Dan weet je dat je verder kunt. Dat zal ik me blijven herrinneren”, schetste Van Asselt namens GUV, dat in 2016 de beslissing nam om te gaan bouwen.

Vijf jaar later, anno 2021 is alles klaar, het lijkt een eeuwigheid. “Als je er dagelijks mee bezig bent, lijkt dat inderdaad extreem lang te hebben geduurd. Als je ziet dat elders in Nederland soms wel 15 jaar over de bouw van een crematorium wordt gedaan, dan valt het bij ons nog wel mee.”

Het crematorium is een aanwinst voor Oude IJsselstreek, meent de directeur. “De behoefte is er, dat merkten we al aan de aanvragen die er bij ons crematorium in Aalten binnenkwamen. Die behoefte was er al in 2009, toen we er ook al eens over gepraat hebben, maar die is alleen maar groter geworden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant