Wethouder Janine Kock (links) en René Dessing, directeur Stichting Erfgoed Landfort Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning)
Wethouder Janine Kock (links) en René Dessing, directeur Stichting Erfgoed Landfort Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Landfort terug in oude glorie

Algemeen

Megchelen - De herstelwerkzaamheden van Huis Landfort in Megchelen zijn in volle gang. De historische buitenplaats wordt weer in oude glorie hersteld. “We proberen het huis weer een eigen ziel terug te geven”, zegt René Dessing, directeur Stichting Erfgoed Landfort. “We hopen dat dit veel mensen blij zal maken.”

door Carla van der Meer

De binnen- en de buitenkant van het landhuis worden groots aangepakt, het koetshuis wordt herbouwd en het park en de historische moestuin worden opnieuw aangelegd. De bedoeling is om straks naast de mensen uit de buurt ook veel toeristen uit binnen- en buitenland naar Megchelen te trekken om van de buitenplaats te laten genieten.

Elite

“Voorheen waren de buitenplaatsen voor de elite”, vertelt Dessing. “Maar het streven van onze stichting is om de genoegens van het buitenleven met toekomstige bezoekers van deze buitenplaats te delen. De natuur wordt leidend bij het herstel van het park en de moestuin.”

Door de geschiedenis heen is er van alles gebeurd op het landgoed, dat stamt uit 1434. “De huidige verschijningsvorm dateert uit 1823”, laat Dessing weten. “De moestuin is rond 1825 aangelegd door de landschapsarchitect Johan David Zocher jr. Het landgoed werd destijds aangekocht door Johann Albert Luyken. We gaan de verschijningsvorm uit 1823 weer terugbrengen. De gracht is al uitgebaggerd. Dat was nog niet zo makkelijk want er lag nog allemaal munitie van de Tweede Wereldoorlog in. Aan het eind van de oorlog is hier namelijk flink gevochten tussen de Duitsers en de Canadezen. Ook wordt de vijver weer hersteld. We letten op het spel met de slotgracht en de Oude IJssel. Verder komt er een 100 meter lange en ruim twee meter hoge fruitmuur.”

De bedoeling is om in de toekomst studiedagen en bijeenkomsten te organiseren in het koetshuis. De moestuin zal het hele jaar door open zijn en bezoekers kunnen hier van alles te weten komen over de herkomst en het gebruik van de geteelde streekgebonden en oude rassen groenten en fruit. Ook is het voornemen om in het koetshuis biologische producten te gaan verkopen.

“Ook aan de Duitse kant gebeurt er wat op het gebied van landschapsversterking”, zegt Janine Kock, wethouder gemeente Oude IJsselstreek. “Met het behoud van dit historisch erfgoed zetten we ons als gemeente op de kaart. We hebben hier in de provincie mooie landgoederen en kastelen. Daar mogen we trots op zijn.” Momenteel zijn er zo’n 15 vrijwilligers die meehelpen op de buitenplaats. “Meer vrijwilligers zijn altijd welkom”, geeft Dessing aan.

Het herstel van de buitenplaats zal ongeveer 5 tot 6 miljoen euro gaan kosten. Dit bedrag wordt bijeengebracht door onder andere de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Oude IJsselstreek en verschillende fondsen. De planning is dat de buitenplaats in 2022 open kan voor publiek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant