Anja en Ad (op het scherm) druk bezig voor HoPe. Foto: Mark Ebbers
Anja en Ad (op het scherm) druk bezig voor HoPe. Foto: Mark Ebbers

Classic Car Sponsorrit voor Stichting HoPe

do 9 sep 2021, 20:38 Algemeen

Achterhoekse inzet voor onderwijs in Peru

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Al een jaar of tien zet Anja Eppingbroek uit Lichtenvoorde zich vol overtuiging in voor Stichting HoPe, om de oorspronkelijke bevolking in de afgelegen gebieden van Peru aan onderwijs te laten deelnemen. Op allerlei manieren – presentaties, marktkramen – heeft ze daarvoor fondsen verworven. Dit jaar werd ze benaderd door Ad van Gestel uit Diessen, sinds 2018 actief voor HoPe. Hij organiseert een Classic Car Sponsorrit, op zaterdag 25 september, van Maarssen in de provincie Utrecht naar Aalten. Een gesprek met twee hartstochtelijke ambassadeurs van HoPe.

Voor Ad is het de eerste keer dat hij een dergelijke rit organiseert en de eerste keer voor Stichting HoPe (die afkorting staat voor Holanda-Perú). “Ik werd geïnspireerd door de Volvo Classics Panamericana, gestart in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, en geëindigd in Medellín in Colombia in 2011/20212), waaraan onder andere Walter Meekes meedeed, dertig jaar geleden de oprichter van Stichting HoPe.”

Geen
wedstrijd,
maar een
laagdrempelige
tourrit


Walter Meekes was ook voor Anja geen onbekende, ze zaten vroeger bij elkaar op de pedagogische academie. Toen ze elkaar tien jaar geleden troffen op een reünie van de opleiding, was Anja al snel om en werd ze ambassadeur voor HoPe.
“Ik ben inmiddels zeven keer in Peru geweest en was direct onder de indruk wat van HoPe daar doet. Inmiddels zijn er ruim tweehonderd schooltjes in het afgelegen gebied gesticht.”
In de tien jaar dat ze zich inzet voor de stichting, heeft Anja op allerlei manieren geld ingezameld voor het goede doel: zo gaf ze presentaties voor scholen en andere gezelschappen, organiseerde ze sponsorlopen en stond ze op talloze markten, vaak met zelf meegebrachte artikelen uit het gebied. “Met een ingezameld bedrag van 32.000 euro heeft HoPe, toen ik voor de eerste keer naar Peru ging, samen met de dorpsbewoners een school kunnen realiseren.” Die school is naar haar vernoemd.

Classic Car Sponsorrit
Hoeveel met de Classic Car Sponsorrit zal worden binnengehaald, is afwachten, maar Anja en Ad hopen op zoveel mogelijk deelnemers en op die manier op een mooi bedrag. “Iedereen kan zich aanmelden, alleen in een auto of met meerderen”, vertelt Ad. “Het begrip ‘classic car’ vatten we breed op. Er is geen maximum aantal deelnemers, we hebben wel een minimum aantal deelnemers nodig om het haalbaar te maken de tocht te organiseren.”
Hij benadrukt dat de Classic Car Sponsorrit geen wedstrijd is, maar een laagdrempelige tourrit. “Ik heb een rit uitgezet over voornamelijk B-wegen. Op ongeveer de helft van de route is er een rustplek waar men zelf meegebrachte etens- en drinkwaren kan nuttigen. En in Doetinchem krijgen de deelnemers bij Arendsen een consumptie met wat lekkers aangeboden.”

Oprichter en
oud-Aaltenaar
Walter Meekes
wil meerijden


De route is ongeveer 140 kilometer lang, het vertrek is tussen 9.30 en 10.00 uur in Maarssen, en zal naar schatting van Ad tussen de vier en de zes uur in beslag nemen. De aftrap zal opgeluisterd worden door burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht, waarin Maarssen ligt, de oud-voorzitter van HoPe Maarten Elling en wellicht ook de ambassadeur van Peru in Nederland, die is in elk geval uitgenodigd. De route eindigt in Aalten, waar HoPe-oprichter Walter Meekes heeft gewoond. Daar zullen de deelnemers ontvangen worden bij horecaboerderij Suzie’s Farm, door onder andere de burgemeester van Aalten, de heer Stapelkamp.
Anja vertelt dat Walter heeft toegezegd naar Nederland te komen als de tocht doorgaat, en niet alleen dat, maar hij zal ook meerijden.

Beslissing over doorgaan
Een week van tevoren wordt beslist of het aantal deelnemers voldoende is om de Classic Car Sponsorrit daadwerkelijk door te zetten. Anja en Ad hopen het van harte, om er een heel mooie dag van te maken en natuurlijk om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderwijs aan de kinderen van de inheemse berggemeenschappen van Peru.
“Het werk dat we daar doen, is echt heel zinvol”, stelt Anja. “De mensen doen veel zelf, en HoPe begeleidt ze daarbij. Ook de samenwerking met de Peruaanse overheid verloopt prima. Een door HoPe uitgewerkt lesboek wordt nu zelfs landelijk ingezet.”

Bijdragen
aan gevoel van
eigenwaarde
en emancipatie


Aanmelden
Aanmelden voor de Sponsorrit kan via de Facebookpagina van Classic Car Sponsorrit September of door een e-mail naar classicarsponsorrit.maarssen-aalten@ziggo.nl.

HoPe
Stichting HoPe werkt samen met de armste bevolking van Cusco en wijde omgeving in Peru aan het terugdringen van armoede, aan goed onderwijs en aan gezondheidszorg. Daarmee wil HoPe bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde en de emancipatie van achtergestelde bevolkingsgroepen.   

Ad in het huiswerkbegeleidingscentrum van HoPe in Cuzco. Foto: PR
Walter Meekes met een paar van 'zijn' kinderen. Foto: PR