Emile Engel en Cilia Stortelder. Foto: Mark Ebbers
Emile Engel en Cilia Stortelder. Foto: Mark Ebbers

Toch een Matthäus Passion in 2021

Algemeen

Paaspop Klassiek zet traditie voort met ook nieuwe elementen

Door Mark Ebbers

ZIEUWENT - Vanwege de coronamaatregelen was er dit jaar op Goede Vrijdag geen uitvoering van de Matthäus Passion, net als in 2020 ook al het geval was. Toch is het in 2021 mogelijk om dit meesterwerk van Bach live bij te wonen. In de Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent, op 30 oktober, de zaterdag voor Allerzielen. Cilia Stortelder, voorzitter van het organiserende Paaspop Klassiek: “De Passion past ook goed bij Allerzielen. Met de uitvoering in dit seizoen zijn we uniek in Nederland.” In de ‘Kathedraal van de Achterhoek’ zal ook dit keer Emile Engel het oratorium dirigeren. Met medewerking van koren – “heel goede amateurs”, aldus Emile - waaronder de Ulftse Nachtegalen, met een gloednieuw samengesteld professioneel orkest en met zes solisten van “internationale allure.”

Regionale en (inter)nationale medewerkers
Dit jaar worden de koren en solisten begeleid door het internationaal samengestelde barokorkest La Sorpresa, met daarin onder anderen leden van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Het uit jeugdige zangers bestaande ripieni-koor zingt als derde koor mee met onder andere het openingskoor van de Matthäus. Dit jaar doen voor het eerst de Ulftse Nachtegalen mee - in 2020 werd dit koor verkozen tot ‘Beste koor van Gelderland’. Bijzonder is dat dit koor achterin de kerk op het orgelkoor staat, onder leiding van de eigen dirigent Ben Simmes. “Het is een experiment, we moeten nog wel proberen hoe dat het beste uitpakt”, aldus Emile. “Vorige keren werd voor deze koorpartijen een gelegenheidskoor met Zieuwentse kinderen ingezet, maar door coronamaatregelen was dit nu niet realiseerbaar.”

Rolverdeling
Emile, naast dirigent ook adviserend bestuurslid van Paaspop Klassiek, vindt dat Bach helder en transparant moet klinken, hetgeen hij in 2019 ook al liet horen met de succesvolle uitvoeringen van Bachs magnum opus voor koren, de Hohe Messe. Deze concerten voert hij uit met Concentus Cantzione uit Zutphen, dat in de Matthäus koor 1 voor zijn rekening neemt, en met Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede, koor 2 in de Passion. Van beide koren is hij de vaste dirigent.
De solisten op 30 oktober zijn Vincent Lesage in de rol van evangelist, Peter Arink als Christus, Hilde Coppé (sopraan), Adrian de Koster (tenor), Kaspar Kröner (altus) en Michiel Meyer (bas). Allen zijn uitgegroeid tot experts op het gebied van de authentieke uitvoeringen en geselecteerd op grond van hun heldere en warme stemmen. “Zo wordt de Matthäus een stuk dat niet alleen majestueus, maar ook innig van aard is”, aldus de dirigent.

Licht
De beleving wordt gecompleteerd met licht, vertelt Cilia: “Het licht gaat met de emoties in het verhaal mee. Zo is er tijdens het verraad van Christus een paars licht en wordt het licht naar het lijden toe steeds roder.” Emile vult aan: “Als Christus sterft, is er een kaal wit licht op het kruis gericht. Als de muziek dan gestopt is, hoor je soms het snikken van mensen in de kerk.”

Grote traditie in een klein dorp
Al zo’n tien jaar trekt het kleine Zieuwent, met zijn grote Sint-Werenfriduskerk, honderden bezoekers naar de Matthäus Passion, bezoekers uit het hele land. Naast de Matthäus Passion is ook enkele keren de Johannes Passion van Bach uitgevoerd. Ook het Weihnachtsoratorium van Bach en de Messiah van Händel pronken op het cv van Paaspop Klassiek. Daarnaast organiseert men sinds enkele jaren ook laagdrempelige Boerenerfconcerten, niet in de Werenfridus maar op verschillende locaties in Oost Gelre.
De Passion-traditie is inmiddels uitgegroeid van een regionaal tot een landelijk evenement. “Bezoekers uit onder andere Brabant, Noord- en Zuid-Holland komen niet alleen voor het hoge niveau van het concert, maar rijden die extra kilometers ook graag voor de gehele ambiance. En mensen komen terug,” merkt Cilia: “Ik ken inmiddels verschillende vaste gezichten.”

Topniveau, sfeer en samenwerking
Wat verklaart het succes volgens haar? “Natuurlijk de prachtige muziek en de uitvoering op hoog niveau, het verhaal dat dicht bij emoties ligt, en ook die warme sfeer. Van de steeds variërende sfeerverlichting ter ondersteuning van het verhaal en de grote videoschermen met een close-up van het concert, tot de comfortabele zitkussens en de gratis koffie, thee en wijn: alles draagt bij aan de gemoedelijke sfeer.”
Ze is zeer tevreden over de samenwerking met andere partijen en mensen: “Zoals met Het Witte Paard in Zieuwent en met de gemeente Oost Gelre, die financieel veel ondersteuning heeft geboden. En natuurlijk kunnen we niet zonder de inzet van de talloze vrijwilligers.”

Petitie
De boodschap van het lijdensverhaal van Christus inspireerde de organisatoren om via de stichting Paaspop Klassiek een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Daarom wordt bezoekers op 30 oktober de gelegenheid gegeven om hun handtekening te zetten ter ondersteuning van Amnesty International.

Informatie
Kaarten voor de Matthäus Passion (incl. koffie, thee, water of wijn vooraf en in de pauze) zijn verkrijgbaar via de website www.paaspopklassiek.nl. Het concert begint om 19.30 uur.

Emile Engel en Cilia Stortelder. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post