De dorpsauto Breedenbroek en de nieuwe bedrijfskleding die ze van Rivee hebben mogen ontvangen. Foto: Frank Vinkenvleugel

De dorpsauto Breedenbroek en de nieuwe bedrijfskleding die ze van Rivee hebben mogen ontvangen. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Dorpsauto’ aanrader voor andere dorpen

Algemeen

Modern naoberschap vermindert kans op vereenzaming

Door Waltraud Wensink-Elburg

BREEDENBROEK/VOORST - Ze waren al trots mee te kunnen werken aan de ‘Dorpsauto’ van Stichting Modern Naoberschap. En nu zijn de vrijwilligers ook nog eens goed herkenbaar. Ze zijn erg blij met hun nieuwe rode bedrijfskleding, aangeboden door Rivee Breedenbroek.

Ronald Lubbers en Tonny Stroet vertellen namens Stichting Modern Naoberschap hoe belangrijk de Dorpsauto is voor de mensen uit Breedenbroek en Voorst. Zij hopen dat dit ook in andere dorpen kan worden gerealiseerd. ”Vroeger sprak men over burenplicht maar wij spreken tegenwoordig liever van ‘modern naoberschap’. Onze stichting houdt zich bezig met burenhulp in de breedste zin van het woord”, vertelt Tonny. “Eigenlijk zijn we veelal aan het netwerken en zoeken verbinding tussen de inwoners van Breedenbroek en Voorst om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan. Elkaar helpen om iets voor elkaar te krijgen wat men zelf niet meer kan door de meest uiteenlopende redenen. Denk hierbij naast het vervoer met de Dorpsauto aan het onderhouden van tuintjes of het doen van klusjes in en om het huis, een gespreksmaatje zijn of boodschappen doen.” Ronald: ”Met de ‘Dorpsauto’ kunnen we mensen vervoeren naar plekken waar ze op eigen gelegenheid gewoonweg niet meer kunnen komen.” 

Drempel
Nadat de stichting Modern Naoberschap was begonnen met het rekruteren van vrijwilligers ging in 2016 de Dorpsauto rijden als pilot van Gemeente Oude IJsselstreek en de belangenvereniging. Doel was aan te tonen dat er bij bepaalde doelgroepen behoefte is aan zo’n dorpsauto. Mobiliteit bieden en daardoor participatie binnen de samenleving stimuleren. Meedoen en erbij horen, een stukje zelfstandigheid behouden om zo lang mogelijk onafhankelijk te zijn van andere voorzieningen binnen de gemeente. En die behoefte bleek er te zijn.
Tonny: ”In het begin kon je merken dat de mensen een drempel over moesten. Als je altijd zelfstandig bent geweest is het moeilijk om anderen om hulp te moeten vragen. De kans op isolering is dan al snel aanwezig. Mede door de Dorpsauto proberen we die drempel weg te nemen, als een soort van service en naoberschap. Je wilt de mensen een beetje onafhankelijkheid bieden.”
”Dorpsauto Breedenbroek is in eerste instantie bedoeld voor Breedenbroek en Voorst”, aldus Tonny. “In het begin hebben we verschillende mensen benaderd van wie wij wisten dat ze wel enige ondersteuning konden gebruiken op het gebied van mobiliteit. Het ‘ons kent ons’ verhaal, weten van elkaar wat er speelt en ook de achtergronden kennen. Dat is erg belangrijk bij een naoberschap. Mensen geven niet graag toe dat ze hulp nodig hebben. Maar nu merken we dat de mensen de ‘Dorpsauto’ weten te vinden”.

Geen bierauto
Hij voegt daar wel een kanttekening aan toe. “We zijn geen taxi of ‘bierauto’ voor uitgaande jongeren. We kijken goed of mensen ons echt nodig hebben en of er alternatieven zijn. Ook kijken we naar de afstanden die gereden worden. We houden ongeveer één uur reistijd aan, hetgeen inhoudt dat je binnen een bepaalde straal reist. Als we op en neer naar de andere kant van Gelderland moeten, zijn we de auto bijna een dagdeel kwijt en dat is niet de bedoeling. We willen als het nodig is meerdere mensen van dienst kunnen zijn.”
De Dorpsauto rijdt onder meer voor ziekenhuisbezoekjes, familiebezoek, artsenbezoek, wekelijkse boodschappen of vervoer naar dagbesteding. “Maar je kunt hier nog wel een aantal ritten aan toevoegen zolang ze maar binnen de doelstelling en doelgroep passen.”

Aanspreekpunt
Ronald: ”Als vrijwilliger bij Stichting Modern Naoberschap en Dorpsauto Breedenbroek vervullen we ook een maatschappelijke functie. We hebben dertig vrijwilligers van wie er twaalf op de Dorpsauto rijden. We zijn een aanspreekpunt, zijn belangstellend en laagdrempelig en weten dat de mensen graag willen praten. We investeren eigenlijk ook een beetje in onze eigen oude dag want wij zijn over een tijdje zelf de passagiers.”
Een tip voor andere dorpen, wees zelfvoorzienend, regel alles vanuit het ‘Bottom up’ principe. Zet je samen in voor een mooi project zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen aan de gemeente of andere instanties en doe het vanuit de vraag van de inwoners en mét de inwoners. Er komt veel steun van lokale sponsoren zoals Rivee Breedenbroek, dat de chauffeurs in nieuwe bedrijfskleding heeft gestoken, in de kleur rood. Een opvallende kleur want ze mogen zeker gezien worden.
Eén van de dingen waar de stichting nog erg blij van zou worden is een eigen lokale openbare Laadpaal voor de Dorpsauto, want die is er tot nu toe helaas nog niet. Meer informatie over de Dorpsauto op de website. Voor reserveringen kan worden gebeld met tel. 06-23545198.


www.dorpsauto.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant