Cursist Nicky Böttcher schaaft de stam in de juiste vorm. Foto: Joop van den Bosch
Cursist Nicky Böttcher schaaft de stam in de juiste vorm. Foto: Joop van den Bosch

Binnenkort klinkt de midwinterhoorn weer

ma 18 okt 2021, 14:20 Algemeen

ULFT - Nog even en het geluid van de midwinterhoorn klinkt weer in het ‘tweeduuster’, de schemering. Lange tijd zijn er nauwelijks optredens geweest van midwinterhoorngroep De Huttepiepen, een werkgroep van Oudheidkundige vereniging OVGG die in Ulft zetelt. Ook kon er geen bouwcursus worden gegeven.

Maar inmiddels bouwen sinds september veertien cursisten een hoorn op de ouderwetse manier, geheel met de hand. Een tijdrovend werk waarbij de spieren veelvuldig worden aangesproken. Over een paar weken zullen de eerste tonen uit deze nieuwe hoorns klinken. Wordt er eerst nog binnen geoefend, vanaf het weekend van de eerste advent kan er buiten worden geblazen. Dat mag tot 6 januari, Driekoningen.
Het bouwen van en het blazen op de midwinterhoorn zijn activiteiten die inmiddels op de nationale lijst van immaterieel erfgoed zijn geplaatst. Op deze lijst staan activiteiten/tradities die op een of andere manier bijzonder genoeg zijn om in stand te houden en door te geven aan de volgende generatie. Het midwinterhoornblazen is een eeuwenoud gebruik dat vooral in het oosten van Twente en de Achterhoek wordt beoefend. Sinds de jaren tachtig staat het weer volop in de belangstelling.
Jaarlijks wordt er een bouwcursus gegeven in Ulft. Aanmelden kan via de website van de OVGG. Naast de midwinterhoornwandeling op 12 december zullen De Huttepiepen weer regelmatig in de omgeving te horen zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post