Sarabram repeteert in het verenigingsgebouw van muziekvereniging ‘De Vriendschap’ in Doetinchem. Foto: Walter Hobelman
Sarabram repeteert in het verenigingsgebouw van muziekvereniging ‘De Vriendschap’ in Doetinchem. Foto: Walter Hobelman

Sarabram Doetinchem zet het instrument weer aan de mond

di 19 okt 2021, 07:48 Algemeen

DOETINCHEM – Na de gedwongen lockdown vanwege de coronasituatie zijn de leden van ‘Sarabram’ sinds de zomervakantie weer fanatiek aan het repeteren. Het seniorenorkest (een mix van harmonie en fanfare) bestaat uit leden uit de gehele Achterhoek. Vaak zijn het zeer enthousiaste muziekliefhebbers met al behoorlijk veel ‘muziekjaren‘ op de teller. 

Door Walter Hobelman 

“De coronaperiode was voor ons beslist niet prettig, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen”, erkent voorzitter Harry van de Locht. “Voor veel van onze leden is de wekelijkse repetitiemiddag op donderdag een moment waar ze naar uitkijken. Naast het muziek maken is ook het sociale aspect erg belangrijk. Dat hebben we wel gemist de laatste maanden.” 

Iedereen die ouder is dan vijftig jaar en een eigen instrument bezit, is welkom bij het seniorenorkest. “Het orkest is, ook door corona, wat uitgedund en we hebben behoefte aan nieuwe leden. Bij elke instrumentgroep is wel plaats voor versterking”, vertelt dirigent William Haverkamp. Ook muzikanten die nog geen vijftig zijn en structureel in de gelegenheid zijn om overdag mee te spelen zijn welkom.

Herschrijven
Op dit moment bestaat Sarabram uit ongeveer twintig muzikanten. “Dat is echt een klein aantal om de muziek op de goede manier te laten klinken”, vindt de dirigent die zelf vaak muziek moet herschrijven of aanvullen om de verschillende partijen tot hun recht te laten komen. “De meeste van onze leden hebben in het verleden bij een plaatselijke harmonie of fanfare gespeeld, of doen dat nog. Maar met het ouder worden is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld met de vereniging mee te lopen op straat of om ‘s avonds nog de deur uit te gaan omdat de gezondheid dat niet toelaat. Wij repeteren ’s middags en als we optreden dan doen we dat meestal ook in de middag”, aldus de voorzitter.
Die optredens zijn vaak in verzorgingshuizen in Doetinchem en omgeving. “In principe geven we in een seizoen vier of vijf optredens, dan hebben we ook een doel om naartoe te werken”, vertelt de dirigent. “Ons repertoire bestaat uit makkelijk mee te spelen muziek, vaak herkenbare melodieën en bewerkingen van liedjes van vroeger. Ons publiek waardeert dat.”

De repetities vinden plaats in het verenigingsgebouw van muziekvereniging ‘De Vriendschap’ aan de Varsseveldseweg 182 in Doetinchem. “Wie interesse heeft om mee te spelen mag gerust een keertje komen kijken en luisteren tijdens onze repetities. We beginnen om 14.00 uur en repeteren tot 16.00 uur.” 

Meer informatie is te verkrijgen bij de voorzitter: 0316 – 227503.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post