Publiekstrekker de ‘Project egg’ van kunstenaar Michiel van der Kley. Foto: Roel Kleinpenning
Publiekstrekker de ‘Project egg’ van kunstenaar Michiel van der Kley. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

In 3D geprint ei-kunstwerk publiekstrekker expositie CIVON

Algemeen

ULFT – Tijdens een bijeenkomst van Huntenkring Businessclub was afgelopen dinsdag ontwerper/kunstenaar Michiel van der Kley te gast. Hij is schepper van Project EGG, een reusachtig in onderdelen geprint kunststoffen eivormig object dat vanaf nu te bewonderen is in het CIVON. Het is de publiekstrekker van een grote expositie over 3D printen in november.

Door Reinier Kroesen

Huntenkring Businessclub is de hoofdsponsor van Huntenpop. De organisatie telt een kleine tweehonderd leden, een nog steeds groeiende groep van kleine en grotere regionale ondernemers. Zij staan garant voor de kwaliteit en het behoud van het evenement op het DRU Park. Behalve het feit dat ze elkaar treffen tijdens het jaarlijkse festival wordt er voor de leden vijf keer per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd, telkens op verschillende locaties met verschillende activiteiten en sprekers. Het doel is bedrijven met elkaar te verbinden en samen te profiteren van Achterhoeks Noaberschap: elkaar helpen waar dat kan.

Huntenpop Indoor
Op 12 oktober troffen de leden elkaar weer in het CIVON om te luisteren naar enkele sprekers, met afsluitend een buffet en borrel. Presentator Jeroen Giezenaar kondigde net na de inloop aan het begin van het formele gedeelte gelijk al een primeur aan. Na twee afgelaste Huntenpop-edities vanwege die pandemie wordt nog dit jaar het Huntenpop Indoor weekend gehouden in de SSP-hal. Vrijdag 12 november wordt afgetrapt met het Oktoberfest. Zaterdag 13 november een avond met tributebands en op zondag is de afsluiting met Family Fun.

4760 onderdelen
Michiel van der Kley van de gelijknamige studio in Tilburg was door Huntenkring uitgenodigd over zijn werk te komen vertellen. Hij startte zijn carrière met het ontwerpen van meubels voor toonaangevende leveranciers. Na die periode besloot hij zich te richten op meer exclusieve projecten. Met het eerste trok hij gelijk wereldwijde aandacht: Project EGG. Het bestaat uit 4760 unieke onderdelen die elk met een 3D printer zijn gemaakt. Geen enkel element is gelijk aan de ander. De individuele onderdelen zijn daarna aan elkaar geschroefd. Het resultaat is een organisch vormgegeven soort levensgroot ei, met een opening waardoor men er middenin kan gaan staan.

Tournee
Een groot deel van die witte ovalen bouwstenen is door de ontwerper in Tilburg met acht 3D printers geproduceerd, een paar honderd zijn door printerbezitters uit bijna alle werelddelen thuis geprint en verzonden naar Nederland. De uiteenlopende soorten 3D printers met verschillende leveranciers voor de grondstoffen zorgen ervoor dat bepaalde blokken net een andere wittint hebben. Project EGG werd gepresenteerd tijdens de Dutch design week 2014 in het Designhuis in Eindhoven. Daarna is het op tournee geweest en was het te zien in onder meer Milaan en Madrid. Afgelopen weken is het ei in kleine paneeltjes naar Ulft getransporteerd en door een naaste medewerker van Michiel met engelengeduld geleidelijk aan weer in elkaar geschroefd. Van der Kley over de toekomst van het ei: “Heel veel mensen die onderdelen hebben geprint voelen zich mede-eigenaar. Zo heeft iemand die een element printte zijn handtekening erin gezet. Ik heb er overal mee geëxposeerd. Op een gegeven moment dacht ik dat dat de aandacht ervoor voorbij was, maar nadat ik onlangs die brug in Nijmegen opende is er weer hernieuwde belangstelling voor mijn werk. Ik hoop dat het een definitieve plek krijgt in een museum, als een tijdsbeeld.”

Echte kunst
Over de status van Project EGG is Michiel duidelijk: “Ik weet niet of het echt kunst is, maar ik wilde heel graag iets nieuws maken na mijn meubels. Iedereen wil er het liefst in gaan staan, het omarmt je. De inspiratie voor de structuur komt uit de natuur, koraal, krokodillenhuiden. Tijdens die eerste expositie in Eindhoven vroeg men naar de functie, maar die heeft het niet. Je wordt er verliefd op, de meeste dingen waar je weg van bent hebben helemaal geen functie. Alhoewel ik met verschillende nieuwe dingen bezig ben zal men mij zich altijd vooraf herinneren van Project EGG, mijn magnum opus, en dat is helemaal niet erg. Dit heeft heel veel nieuwe deuren voor me geopend.” Na Project EGG kwam hij in contact met Rijkswaterstaat. Voor die organisatie ontwikkelde hij de langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld, die is nu geplaatst in Nijmegen. Opnieuw een klus die internationale aandacht trok. Momenteel stort Michiel zicht op het printen van tiny houses.

3D expositie
Gedurende de hele maand november is in het CIVON op werkdagen (9.00 - 17.00 uur) een gratis toegankelijke expositie te bezoeken waar het Project EGG het middelpunt van is. John Haverdil daarover: “Daar zijn dan meer geprinte objecten van kunstenaars te bekijken, maar ook door het bedrijfsleven in metaal geprinte onderdelen. Er zijn demonstraties en men kan bekijken hoe dat printen in zijn werk gaat. Vermeldenswaardig is dat ook een bedrijf uit Winterswijk vertegenwoordigd is die in amalgaan onderdelen voor de raceauto van Max Verstappen print. Martin Stor, onze innovatiemakelaar heeft dat kunnen regelen. We willen met deze expositie laten zien hoe ver het 3D printen al is. Het wordt nu steeds toegankelijker, je kunt zelf een printer bouwen, deze programmeren voor een onderdeel en aan de slag gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant