Opvolger Wouter Kooistra (links) en scheidend voorzitter Marco Peters van Wielerclub RTC de Wildt Ulft. Foto: Roel Kleinpenning
Opvolger Wouter Kooistra (links) en scheidend voorzitter Marco Peters van Wielerclub RTC de Wildt Ulft. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Peters ‘mag’ nu vertrekken bij De Wildt

wo 20 okt 2021, 15:02 Algemeen

ULFT - Na zestien jaar voorzitterschap heeft preses Marco Peters de voorzittershamer overgedragen bij RTC De Wildt in Oer. Daarmee kwam hij een oude belofte na, en wordt het nu afkicken voor de wielerliefhebber in hart en nieren.

Door Remko Alberink

Het moment van aftreden bij Ren- ToerClub De Wildt was niet toevallig gekozen. “Ik werd ooit voorzitter in een roerige tijd, wij hadden toen tussen de veertig en vijftig leden bij de club”, herinnert Peters zich. “Er was weinig animo voor het invullen van bestuursfuncties, waarna ik in 2005 mezelf heb opgeworpen als voorzitter.” 

Zijn einde als preses koppelde hij aan de groei van de club. “Ooit heb ik geroepen dat ik zou stoppen als we honderd leden hadden. In die tussentijd heb ik me wel een afgevraagd hoe we dat ooit zouden bereiken, zeker als ik zag dat andere clubs die honderd al bereikt hadden. Maar dit voorjaar was het zover en nu hebben we 110 leden”, klinkt het tevreden. 

Veranderingen
In zijn ‘ambtsperiode’ is er veel bij de club veranderd. “Mijn eerste doel was rust creëren in de club en ook gingen we in commissies werken. Leden hadden geen zin in een bestuursfunctie, maar deel uitmaken van de kantinecommissie, de toercommissie, de wedstrijdcommissie of de oliebollencommissie zagen ze wel zitten.”

Het tekent het ‘verenigen’ dat Peters altijd ambieerde, lekker fietsen en na afloop gezellig bijeen in het clubhuis. Dat kon koffie of een versnapering zijn. “Het clubhuis is voor ons erg belangrijk, het verenigt mensen.”

Toch waarschuwt Peters bij zijn vertrek ook. “Met meer dan honderd leden ken je niet iedereen meer bij naam. Je moet waken dat je geen kliekvorming krijgt en clubjes binnen een club. Vroeger toen we vijftig leden hadden, deden er veertig mee aan het organiseren van activiteiten. Nu hebben we door de groei van de laatste tijd twee keer zoveel leden, maar het zijn die dezelfde veertig die meewerken.”

Afscheid nemen als voorzitter betekent niet dat hij ook weg is bij de club. “Nee hoor, ik blijf lekker meefietsen”, meent Peters die aangeeft dat zijn werkzaamheden als voorzitter het zelf fietsen nooit in de weg hebben gestaan. “Ik blijf lid van de kantine en kledingcommissie en ook doe ik de opvang van nieuwe leden”, geeft hij aan. “Het zal wennen worden, want met het voorbereiden van vergaderingen en speeches was ik altijd wel even bezig. Daarnaast ben je toch het boegbeeld van de club.” 

De mooie momenten zijn legio, maar er waren ook verdrietige momenten. “Als leden overleden bijvoorbeeld, onlangs was dat nog een seniorlid. Daar hebben we altijd wel bij stilgestaan voordat we voor een van de tochten vertrokken.”

Koen Bouwman
Het bekendste lid van RTC De Wildt is zonder twijfel Koen Bouwman. De Ulftenaar rijdt voor Jumbo-Visma en kent in zijn Oerse clubgenoten een grote schare fans. Peters: “Koen zijn vader en broer zijn ook lid bij ons. Zelf kan hij door zijn drukke programma als prof amper meerijden.”

Zijn clubgenoten volgens alles wat hij doet. “Dat staat in no -time in de appgroep, ook als hij ergens vooruit rijdt. Dan volgen de screenshots elkaar in rap tempo op. Koen gaf enkele weken geleden aan dat hij graag weer eens op zondagmorgen mee wilde fietsen als hij in de buurt was. Dat is toch geweldig.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post