Passage uit de nieuwe ADW. Foto: PR

Passage uit de nieuwe ADW. Foto: PR

Moord bij de Radstake

Algemeen

VARSSEVELD - Driehonderd jaar geleden, in 1712 werd op Remmelinkskamp, vlakbij de Radstake een moord gepleegd. Het slachtoffer was een hoenderkremer (kippenhandelaar) uit Zelhem.

Een collega-hoenderkremer werd al na korte tijd als mogelijke dader opgepakt. Maar die bleef hardnekkig ontkennen. Pas nadat een aantal martelwerktuigen werden ingezet, bekende hij de moord. Het gevolg was dat in opdracht van de rechtbank de beul hem het hoofd afhakte. En daar bleef het zelfs niet bij. Het afgehakte hoofd werd boven op een lange paal (stake in het dialect) tentoongesteld. En zo ging het ook met de rest van zijn lichaam. Vastgebonden op een karrewiel en eveneens geplaatst op een hoge paal. En daar bleven die lichaamsdelen totdat door weer en wind en niet te vergeten vogels, zo ongeveer alles was vergaan. Een niet ongebruikelijke aanpak in die tijd en bedoeld als een afschrikwekkend voorbeeld voor wie van plan was het criminele pad op te gaan.
De Halse amateurhistoricus Bennie Eenink ontdekte bij toeval iets over dit drama in een meer dan tweehonderd jaar oud boek. Het deed hem denken aan oude verhalen over de herkomst van de naam ‘de Radstake’. Want volgens sommige van die verhalen zou de naam verband houden met een plek in de Vennebulten waar misdadigers werden berecht. Die werden op een rad gebonden en met stokslagen werden hen de botten gebroken. Afhankelijk van de uitspraak van de rechtbank kon de beul als laatste een zware klap geven, de zogenaamde genadeklap waarmee de misdadiger werd gedood. Het rad en de stake werden bewaard in een nabijgelegen herberg en zo zou de naam Radstake zijn ontstaan.
En heel ander verhaal houdt verband met de ligging van die herberg aan de oude handelsroute, de Hessenweg. In de herberg werd overnacht door de reizigers en om te voorkomen dat de paarden onbedoeld de zware transportwagens in beweging zouden kunnen zetten, werd er een handrem opgezet. En die bestond in die tijd uit een stake die door de spaken van het rad werd gestoken. Ook een logisch klinkend verhaal.
Zou de moordenaar van de hoenderkremer inderdaad in de Vennebulten zijn geëxecuteerd ? En zijn hier zijn resten tentoongesteld? Bennie vertelt over wat hij ontdekte in het nieuwste nummer van het ADW Contactorgaan, het blad van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten, Dinxperlo en Wisch. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij de boekwinkels en bibliotheken in de regio.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant