Aankomst atleet en lichtbrenger Rick Heutinck in Borculo, waar hij met een bos bloemen werd verwelkomd door wethouder Anjo Bosman. Foto: Rob Weeber
Aankomst atleet en lichtbrenger Rick Heutinck in Borculo, waar hij met een bos bloemen werd verwelkomd door wethouder Anjo Bosman. Foto: Rob Weeber

Oosterlicht voor tweede jaar in Berkelland ontstoken

Algemeen

BORCULO - Wie in de regio Oost-Achterhoek in de donkere dagen van de wintermaand december en januari ’s avonds omhoog kijkt, heeft grote kans de lichtbundels van het Oosterlicht te zien. Oosterlicht werd zes jaar geleden bedacht door Hans van den Hurk. Vanuit vier plaatsen in gemeente Oude IJsselstreek werd een lichtbundel de hemel ingestuurd. Samen vormden ze een mooie kegel. Berkelland sloot in 2020 aan en ontstak dinsdagavond voor de tweede keer het Oosterlicht vanaf het gemeentehuis.

Door Rob Weeber

Inmiddels zijn er al 25 lichtbundels ‘aangesloten’ bij het initiatief, waaronder zelfs een in het Duitse Bocholt. De punt van de kegel zou boven Gendringen moeten liggen. Het licht in Berkelland werd dinsdagavond symbolisch per hardloper vanuit het DRU Industriepark in Ulft ‘overgebracht’ naar het gemeentehuis van Berkelland. Atleet Rick Heutinck deed exact 2 uur en 9 minuten over het 32,6 lange parcours. Bij het gemeentehuis stond wethouder Anjo Bosman klaar om het licht ‘te ontvangen’ en de bloemen uit te reiken. “Eigenlijk wilden we ook een happening op het DRU Industriepark in Ulft organiseren, met alle hardlopers, maar de coronamaatregelen verhinderden dit”, aldus Heutinck.
Om 19.10 uur ging de lichtbundel de hoogte in. Het Oosterlicht is een symbolische actie die de verbinding tussen de gemeenten in de Achterhoek weergeeft.

Het Oosterlicht is iedere avond te zien tussen 21 december en 7 januari. Alle locaties met een lichtbundel zijn te vinden op: https://www.cultuurerfgoedachterhoek.nl/oosterlicht-verbindt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant