Wim Peters (l) en Ben Terwiel bij de foto’s van de vader en zus van Peters bij het Monument voor de Arbeider. Foto: Roel Kleinpenning

Wim Peters (l) en Ben Terwiel bij de foto’s van de vader en zus van Peters bij het Monument voor de Arbeider. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Ruimte voor meer foto’s bij De Fakkel

Algemeen

ULFT - De beeldbepalende schoorsteen De Fakkel bij de DRU in Ulft en het bijbehorende ‘monument voor de arbeider’ zijn uniek voor Nederland. In het monument zijn inmiddels ruim 300 geëmailleerde arbeidersportretten geplaatst. Op korte termijn wordt de ruimte voor foto’s uitgebreid en het bestuur van de stichting Monument voor de Arbeider is op zoek naar nieuwe foto’s.

Door Walter Hobelman

“Het monument krijgt steeds meer betekenis”, vertelt secretaris Wim Peters. “De DRU heeft voor veel generaties een belangrijke rol gespeeld in het leven. Veel Ulftenaren hebben er hun brood verdiend en daarmee hun gezinnen kunnen voeden.” Sinds de schoorsteen in 2015 is geplaatst zijn er jaarlijks op 17 mei (de oorspronkelijke oprichtingsdag van de toenmalige DRU-fabrieken in 1754, WH) nieuwe foto’s aan het monument toegevoegd van arbeiders die gewerkt hebben in de metaalindustrie. “Het monument is dus niet uitsluitend voor mensen die bij de DRU hebben gewerkt”, benadrukt bestuurslid Ben Terwiel. “Het monument is een eerbetoon voor arbeiders in de metaalindustrie in het algemeen. In het verleden waren er langs de Oude IJssel, van Isselburg tot aan Doesburg, verschillende ijzergieterijen. Wij willen alle arbeiders in dit monument een plaats geven.”

De afgelopen twee jaar zijn de bij plaatsingen van foto’s niet doorgegaan wegens corona, maar het bestuur heeft goede hoop dat dit jaar weer een herinneringsmoment plaats kan vinden. ”We gaan meer ruimte creëren voor foto’s want we merken dat daar behoefte aan is. Er kunnen dus nieuwe arbeidersportretten worden onthuld. Men kan zich daarvoor nu aanmelden en toewijzing van beschikbare plaatsen gebeurt op volgorde van aanmelding.”

Kinderen of kleinkinderen van voormalige metaalarbeiders kunnen een portretfoto aanleveren. In de laatste week van februari wordt iedereen die wil deelnemen uitgenodigd om met een goede portretfoto ter plaatse te komen. “Er is dan een fotograaf aanwezig om een goede opname van de eigen foto te maken, zodat de mensen hun eigen originele foto direct weer mee kunnennemen naar huis.” Van de portretfoto wordt een geëmailleerd portret gemaakt in sepia kleuren in het formaat van 11 bij 16 centimeter. Dit portret wordt dan in de eregalerij geplaatst. Aanmelden kan door te bellen met secretaris Wim Peters 06-22173155 of door te mailen naar: info@monumentvoordearbeider.nl 

De aanmeldtermijn sluit uiterlijk vrijdag 15 februari. De nieuwe portrettenserie zal op dinsdag 17 mei feestelijk worden onthuld. Alle (oud-)deelnemers en sponsoren ontvangen daarvoor dan een persoonlijke uitnodiging.

Nieuw project
De stichting is ook bezig met een nieuw project. “We willen een grote muurschildering aanbrengen op de achterkant van het Loonbureau. “Daar willen we een afbeelding weergeven van de oude ijzermolen en het waterrad zoals dat ooit bij de DRU heeft gestaan. Delen van de beschoeiing zijn in het verleden teruggevonden en toen is besloten om ooit zichtbaar te maken hoe dat er destijds uitzag”, vertelt Terwiel.
“De gemeente en de provincie staan positief tegenover de plannen en we gaan nu verder met de uitwerking van het idee.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant