Eigenaar Gerben Steentjes in zijn tuincentrum, dat sinds tien jaar de naam GroenRijk Doetinchem draagt. Foto: Luuk Stam
Eigenaar Gerben Steentjes in zijn tuincentrum, dat sinds tien jaar de naam GroenRijk Doetinchem draagt. Foto: Luuk Stam

De sfeer van een buurttuincentrum is bij Steentjes nooit ver weg

Algemeen

Zelhems tuincentrum viert tienjarig jubileum als GroenRijk-filiaal

Door Luuk Stam

ZELHEM – Reden voor een feestje aan de Wassinkbrinkweg: GroenRijk Doetinchem bestaat tien jaar. Al heeft het tuincentrum dat precies op de grens van Doetinchem en Zelhem ligt al een veel langere geschiedenis. Vader en moeder Steentjes begonnen hier al in 1975 hun bloemisterij en kwekerij, later groeide het geheel uit tot tuincentrum. Sinds 2012 pronkt de naam van de landelijke keten GroenRijk hier op de gevel. “Maar het voelt voor ons nog steeds als een buurttuincentrum”, aldus eigenaar Gerben Steentjes (49).

Tien jaar terug was het winkelpand hier ‘op’ en was het tijd voor vernieuwing. Daarbij kwam de GroenRijk-formule om de hoek kijken, met inmiddels 25 vestigingen in Nederland. Een must om bijvoorbeeld ook op marketingvlak met de tijd mee te kunnen, maar verder bleef er voor de klanten veel vertrouwd. Anno 2022 heeft GroenRijk Steentjes nog altijd een breed assortiment aan snijbloemen, kamerplanten, tuinplanten, tuingereedschap en andere benodigdheden. Klanten komen vanuit de wijde omtrek. 

Het vijftienkoppige winkelteam staat onder leiding van Gerben Steentjes, die hier letterlijk in de zaak opgroeide. “In de kinderwagen stond ik hier al, later maakte mijn vader een zandbakje in de winkel zodat ik hier kon spelen”, blikt hij terug naar zijn jeugdjaren. Steentjes volgde een groenopleiding, werkte aanvankelijk alleen in de weekenden mee, runde de zaak daarna jarenlang samen met zijn ouders en is tegenwoordig alleen eigenaar. Broer en zus hadden geen interesse. Hijzelf runt de zaak hier nog altijd met veel plezier. 

Wat er zo mooi is aan het werk? “Je kunt mensen altijd helpen, dat vind ik leuk”, klinkt het. “Veel mensen komen hier blanco binnen, weten vaak helemaal niet zoveel van planten en tuinieren af. Dan kun je ze advies geven, hier en daar wat tips en tricks. Het zijn vaak maar kleine dingen. En wat ook mooi is: de mensen die hier komen, hebben bijna altijd goede zin. Ze zijn vrolijk. Naar het tuincentrum gaan, is iets anders dan wanneer je naar de supermarkt moet. De tuin is voor veel mensen hobby.”

Waar er in de ruim opgezette winkel nu volop levendigheid te vinden is, wat dat de afgelopen twee jaar nogal eens anders. “We zijn uiteindelijk goed door de coronatijd heen gerold, maar het was absoluut een lastige tijd”, vertelt Steentjes, die flink baalde van de lockdownperiodes. “We hebben er natuurlijk niet zoveel last van gehad als de horeca en andere branches, maar het was hier vooral heel stil. Je wil klanten over de vloer hebben, die karretjes horen rammelen. Dat was ineens weg en dat voelde heel vervelend.”

Stilzitten deden ze hier echter zeker niet. Allereerst was er de aandacht voor de bestellingen, die telefonisch, via Whatsapp en via Facebook binnenkwamen. Daarnaast werd de winkel klaargemaakt voor het nieuwe seizoen en was er aandacht voor de verdere ontwikkeling van het geheel. “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk”, laat Steentjes weten, die daarom de afgelopen jaren investeerde in zonnepanelen en bezig is met de aanleg van een warmtepomp. Ook moet aanplant in en rondom het tuincentrum ervoor zorgen dat het hier een bij- en vlindervriendelijke plek wordt. 

Inmiddels klinkt er weer gerammel van karretjes, de winkel is volledig geopend en met het ontluikende voorjaar roepen vele tuinen om aandacht. “Als de zon weer schijnt en de vogeltjes weer fluiten, willen mensen weer graag in de tuin aan de gang”, zegt Steentjes, die het tienjarig GroenRijk-jubileum met het team en de klanten in zijn winkel viert van woensdag 23 tot en met zondag 27 maart. Er zijn die dagen en in de aanloop ernaartoe onder meer verschillende Facebook-acties en speciale aanbiedingen. 


www.groenrijkdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant