Gijs Smeman in CIVON Innovatiecentrum. Foto: Roel Kleinpenning
Gijs Smeman in CIVON Innovatiecentrum. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Zaterdag weer DRU Tech middag in CIVON Ulft

Cultuur

Ulft – Op elke eerste zaterdagmiddag van de maand zijn er in het CIVON Innovatiecentrum onder de noemer DRU Tech diverse workshops te volgen. Ook kan men dan deelnemen aan een rondleiding in het IJzermuseum of een Escape Route volgen. Tussen 13.00 en 17.00 uur is er van alles te zien, beleven en doen. Zaterdag 3 december is de eerstvolgende editie.

Door Reinier Kroesen

Aanstaande zaterdag kan men dus al weer deelnemen aan de activiteiten in het kader van DRU TECH. Gijs Smeman van het CIVON: “We richten ons daarmee op een brede doelgroep, zeg maar van 8 tot 80 jaar. DRU Tech is geschikt voor ouders en kinderen, maar ook als uitje met de familie, buurt of ander gezelschap. We hebben hier een keer een vriendengroep gehad, die gingen zowel smeden als programmeren. Grootouders kunnen hun kleinkinderen meenemen, of omgekeerd. We bieden namelijk een mix van oude en nieuwe technieken. Smeden, maar ook een workshop 3D-printen. Wat betreft de jongeren: kinderen die van voetbal of bijvoorbeeld tennis houden kunnen overal terecht. Maar voor wie meer interesse in techniek heeft is er eigenlijk niet zoveel te doen. Er is geen techniekclub, geen open werkplaats. We willen kijken of DRU Tech zo’n plek voor hen kan zijn, en wat we voor hen kunnen betekenen.”

Doelstelling
Gijs: “Ons doel is het enthousiast maken van die jonge doelgroep voor techniek. In september dit jaar zijn we begonnen. Als dit goed gaat lopen, willen we het programma uitbreiden. We zijn in overleg met een kunstenaar om tekenworkshops te geven, of te gaan zeefdrukken. Of bijvoorbeeld een cursus robotprogrammeren op touw te zetten. Het gaat ook om de kennismaking met nieuwe technieken. Dat je hier een ervaring kunt opdoen vinden we heel belangrijk. Programmeren of 3D-printen lijkt misschien moeilijk, of ver van je bed, maar als je dat een keer gedaan heb zul je merken dat het reuze meevalt. Hier in het CIVON krijg je de tools om dat snel te ervaren. Op die zaterdagmiddagen hebben we telkens een vast programma. Wie wil, kan ook op meerdere workshops inschrijven.”

Workshops
Zo kan men dus een workshop smeden volgen, die gegeven wordt door leden van de oudheidkundige vereniging. Deelnemers moeten minimaal 12 jaar oud zijn, de kosten bedragen 14,75 euro per persoon. In die les gaat men ook zelf aan de slag en naar huis met een gebruiksvoorwerp dat men zelf gesmeed heeft. Ieder uur kan een nieuwe groep van zes personen aan het werk. Tijdens de workshop 3D-printen ontwerpt men een eigen naamplaatje of sleutelhanger, die voorwerpen worden vervolgens uitgeprint. Verder is er de gelegenheid zelf een houten 3D puzzel in elkaar te zetten. Er zijn diverse voorbeelden van modellen aanwezig die men kan bouwen met de lasergesneden houtstukken. De workshop VR Bril & Drone Vliegen biedt de gelegenheid zelf eens te proberen een drone te programmeren, en/of tikkertje te spelen in een virtuele omgeving. Ondertussen is er de gelegenheid om in de horecahoek een koffie of wat anders te drinken met wat lekkers. Gijs: “Eigenlijk is het een leerzaam en actief (technisch) uitstapje voor de zaterdagmiddag.”

Rondleidingen
Vanuit het CIVON starten ieder uur rondleidingen naar het IJzermuseum, waarmee een mooi totaalbeeld wordt geschetst van de DRU toen en nu. Een andere activiteit die vanuit het CIVON begint, is de Escape Route, geschikt voor een groep van drie tot zes personen, minimale leeftijd 12 jaar. Een tocht met opdrachten en aanwijzingen, die route voert zowel door het CIVON als over het hele buitenterrein.

Tickets
Tickets voor de workshops zijn online te verkrijgen en ook bij het DRU Inspiratiepunt, naast het CIVON. Men mag ook bellen, om alvast een plek te reserveren voor één of meerdere activiteiten (0315-200150). Er zijn verschillende tijdsloten op de middag waarvoor ingeschreven kan worden.

Wie geen ticket heeft, maar spontaan langs komt op 3 december, kan informeren of er nog plek is. CIVON Innovatiecentrum, Hutteweg 32, 7071 BV Ulft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant