Hannah Redlich haalt de tweede druk van haar boek op bij de drukkerij. Foto: Pauline Redlich

Hannah Redlich haalt de tweede druk van haar boek op bij de drukkerij. Foto: Pauline Redlich

Kilderse overdonderd door succesvol boek

Algemeen

Hannah vraagt zich af wat ‘normaal’ eigenlijk betekent

KILDER – Jonge mantelzorger Hannah Redlich (15 jaar) presenteerde afgelopen 1 november haar boek: ‘Het Hoogbegaafde Zusje in een Autistische Familie’. Het autobiografische verhaal maakte heel wat los, want niet alleen een radio-interview op NPO1, een uitnodiging als spreekster tijdens een manifestatie voor thuiszitters in Utrecht, ook een snelle verkoop van haar eerste voorraad van 250 boeken was het gevolg. Zó snel zelfs, dat maar twee maanden later -op 11 januari- de tweede druk van 400 boeken verschijnt.

Hannah begon in mei 2021 met het voor zichzelf uittypen van haar verhaal, omdat zij er niet over kon praten. “Ik wilde niks slechts zeggen over mijn broer omdat ik van hem hou en me schuldig voelde over mijn gevoelens en gedachten. Als mijn broer zegt dat hij autisme heeft, houden mensen daar rekening mee. Als ik zeg dat ik hoogbegaafd ben, begrijpen mensen vaak niet dat ik ook hulp nodig heb, omdat wat ik heb ‘gunstig’ is, terwijl mijn broer niet voor zichzelf kan zorgen. Dus hoe durf ik om hulp te vragen of erover te klagen?” zegt Hannah.

“Jarenlang kwamen er zoveel hulpverleners bij ons thuis, maar altijd alleen voor mijn broer. Dat wij als gezinsleden er ook onder lijden, dat leek niemand te boeien. Ik heb me daardoor erg alleen, onbegrepen en vooral onbelangrijk gevoeld. Om het toch te verwerken, ben ik erover gaan schrijven. Dan hoefde ik het niet te vertellen en was ik het toch kwijt. Ik schreef het verhaal toen zelfs nog met verzonnen namen erin, zodat het leek dat het niet over mij ging.”

Hannah legt uit dat het een groei- en verwerkingsproces was, want nog een tijdje later ontstond het idee om er een boek van te maken: “Pas daarna was ik er klaar voor om de naam van de hoofdpersoon te veranderen in mijn eigen naam. Dat was heel confronterend, want toen ging het over mij. Om andere kinderen en volwassenen een inkijkje te geven en daarmee hopelijk te helpen om dit soort dingen in hun leven te verwerken. Je kunt er pas iets aan doen als je het je bewust bent en mijn verhaal kan daarbij helpen. Dat geeft mij een fijn gevoel. Dat mijn struggle niet voor niets geweest is.”

Hannah vindt dat er meer aandacht en hulp moet komen voor volwassenen en kinderen die hoogbegaafd zijn, of familielid van iemand die een beperking heeft of chronisch ziek is. Kortom, mensen die net als Hannah zelf, ook mantelzorger zijn. Al weten ze dat vaak zelf niet. “Mensen zorgen voor hun kind, partner of ouder(s) en staan er niet snel bij stil dat het zorgen dat ze doen, zoveel intensiever is dan bij andere ‘gewone’ gezinnen. Ik heb gemerkt dat mijn boek daar inzicht in geeft en daardoor ook veel herkenning en erkenning.”

Hannah schrijft over de omgang met haar broer, de rest van haar familie en over onderwerpen als vriendschap, loyaliteit, integriteit, communicatie, onbegrip, (on)rechtvaardigheid, zelfheling, doorzettingsvermogen en school. “In mijn boek schrijf ik een brief aan de leerplichtambtenaar en vraag me hevig af: wat betekent normaal eigenlijk?” Hannah hoopt met haar boek docenten, hulp- en zorgverleners, (leerplicht)ambtenaren, instanties en iedereen die geïnteresseerd is om meer over hoogbegaafdheid, autisme of de onderwerpen die ze bespreekt, te bereiken. Het is te koop via: www.hannahsolana.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant