Toon Tombergen, vice voorzitter Ulftse avond 4-daagse.Foto: Roel Kleinpennning
Toon Tombergen, vice voorzitter Ulftse avond 4-daagse.Foto: Roel Kleinpennning foto Roel Kleinpenning

Zonder extra vrijwilligers komt Ulftse Avondvierdaagse in gevaar

Algemeen

Ulft – In 2019 werd voor het laatst de Ulftse Avondvierdaagse (UAV) gehouden. Voor dit jaar staat er weer een editie in de planning. Of deze doorgaat is nog niet helemaal zeker. Dat valt of staat met het vinden van nog dertig vrijwilligers. Het bestuur zoekt daarnaast ook naar uitbreiding.

Door Reinier Kroesen

Momenteel is Toon Tomberg voorzitter van het UAV-bestuur. Hij vervangt John van Hummel die vanwege gezondheidsredenen tijdelijk uit de roulatie is. De 53ste editie van de UAV vindt plaats op 7, 8, 9 en 10 juni 2023.

NIeuwe kans in 2023
Toon: “In verband met corona ging de avondvierdaagse in 2020 en 2021 niet door. In 2022 bleek dat het op het laatste moment toch door kon gaan. Ondanks twee jaar afwezigheid hadden zich al 2000 wandelaars aangemeld. Het bleek nog steeds te leven. Al met al was het helaas te kort dag na het opheffen van de lock-down maatregelen. We hebben het alsnog afgeblazen op het laatste moment, we kregen de verkeersveiligheid niet rond omdat we te weinig vrijwillige verkeersregelaars hadden. Onverantwoord, verkeersveiligheid is misschien wel één van de belangrijkste voorwaarden voor het organiseren van een UAV. Alles was rond, dus we hebben de nodige kosten moeten maken. We hadden wel een beetje vet op de botten, maar inmiddels wordt het ook financieel een uitdaging de komende jaren. Kosten stijgen, het aantal deelnemers daalt, een onzekere factor. De regelgeving neemt toe, waardoor nog meer gekwalificeerde verkeersregelaars nodig zijn.”

Gezonde ontwikkelingen
Voor de organisatie van de UAV zijn in totaal honderd vrijwilligers nodig. Men is nu met spoed op zoek naar nog tientallen extra mensen geeft Toon aan. “Vooral voor verkeersveiligheid (vrijwilligers moeten hiervoor een korte online cursus gevolgd hebben), daarnaast voor de controleposten en hulp op het startbureau. Ook voor het helpen bij de voorbereiding en het afbreken zijn extra medewerkers gewenst. Dit soort evenementen wordt steeds lastiger te organiseren, zeker als je het laagdrempelig wilt houden. Als het te duur wordt haken mensen af, zeker de gezinnen met meerdere kinderen. We zoeken ook nieuwe bestuursleden (verjonging), om mee te denken over de mogelijkheden en nieuw elan te geven aan de UAV. Waar we nu al over nadenken is om in overleg met scholen en gemeente (basis)schoolkinderen zonder inschrijfgeld mee te laten wandelen. We vinden dat ieder kind de kans moet krijgen mee te doen en deze ervaring te beleven. Als scholen meer gelegenheid krijgen om tijd en energie aan sport en cultuur te besteden, is de UAV een evenement wat alle aspecten voor een gezonde ontwikkeling van het kind raakt. Dat moet scholen en gemeente aanspreken. Raadsfracties hebben contact met ons gezocht en laten weten ons een warm hart toe te dragen. Daarom organiseren we een bijeenkomst om samen met hen te overleggen over onze toekomst.”

Aanmelden
Inmiddels loopt de wervingscampagne voor vrijwilligers. Oproepen in kranten en op Facebook resulteerden al in twintig aanmeldingen. Nu zijn er nog steeds ongeveer dertig vrijwilligers nodig om de avondvierdaagse in 2023 te kunnen organiseren. 1 februari is het moment voor het bestuur om te bepalen of ze doorgaan of stoppen met de organisatie van de UAV dit jaar. Aanmelden als vrijwilliger kan via de mail: ulftseavondvierdaagse@gmail.com

Mooie herinneringen
De kracht van de UAV volgens Toon Tomberg: “Van oudsher een aansprekend evenement voor Ulft en omgeving. Veel schoolgroepen, verenigingen, vriendengroepen, bedrijven, collega’s, buren en andere gezelschappen lopen samen de avondvierdaagse. Verder wandelen gemiddeld ruim zeshonderd mensen individueel mee. Ik ben inmiddels 64 jaar oud, maar de UAV met die vier wandeldagen en het vertier op het plein, het inhalen met bloemen, wandelend tussen de massa toeschouwers, onder begeleiding van muziekkorpsen, met vlaggen, ballonnen en zakken snoep, het ontvangen van een medaille en als je geluk had een gewonnen beker: dat vergeet ik echt nooit meer!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant