Gerard Bruil rechts op de voorgrond samen met bezoekers van het HIP. Foto: PR
Gerard Bruil rechts op de voorgrond samen met bezoekers van het HIP. Foto: PR

Elke woensdag feest in de Bibliotheek Varsseveld

Algemeen

Elke woensdag feest in de Bibliotheek Varsseveld

VARSSEVELD - Deze maand is Gerard Bruil 15 jaar vrijwilliger bij het HIP (Historisch Informatie Punt) in de Bibliotheek Varsseveld. Dat moet natuurlijk gevierd worden maar eigenlijk is het er elke woensdag feest!

In 2008 opende het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek als een soort vervolg op het voormalige gemeentearchief dat daarvoor gehuisvest was onder het gemeentehuis maar na een fusie verhuisde naar het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem. Om ervoor te zorgen dat mensen toch in de buurt terecht konden voor informatie, werd Gerard gevraagd om een informatiepunt in Varsseveld te bemannen. Die rol was hem wel op het lijf geschreven want Gerard doet al sinds 1987 vrij fanatiek onderzoek naar de geschiedenis van met name Varsseveld en de buurtschappen. Nadat hij op 32-jarige leeftijd werd afgekeurd, kwam hij in het archief terecht. Daar heeft hij alle archiefstukken van Varsseveld doorgenomen, van bevolkingsregisters, tot de brievenboeken van de burgemeester, tot de kerkarchieven. Alles wat interessant was, heeft hij overgeschreven of op een andere manier vastgelegd en aan de hand daarvan is hij artikelen gaan schrijven voor onder andere de oudheidkundige vereniging. Hij maakte onder meer een reconstructie van hoe Varsseveld er uitzag voor de brand van 1723 en wie waar toen woonde. Ook heeft hij door de jaren heen zo’n 200 lezingen gegeven en foto-exposities georganiseerd van de vele foto’s die hij verzameld en gemaakt heeft, allemaal pro deo.

Dat Gerard bij het Historisch Informatie Punt in de Bibliotheek Varsseveld terecht kwam, was dus een logisch gevolg. Sindsdien zit hij hier iedere woensdag tussen 14.00 en 16.30 uur om mensen op weg te helpen bij hun onderzoek of vragen over de geschiedenis van Varsseveld. Hij heeft veel vaste bezoekers, zo’n zes tot tien mensen komen iedere week. Niet allemaal om onderzoek te doen, maar ook om te praten over vroeger. Het HIP heeft dus naast een informatieve ook echt een sociale functie. ‘Elke woensdag is het hier feest’, vertelt een lachende Gerard. Regelmatig worden er ook foto’s en films naar het informatiepunt gebracht en dan proberen ze samen te achterhalen welke personen er op het beeldmateriaal staan. ‘Laatst kwam iemand nog oude documenten en foto’s uit de oorlog langsbrengen’, aldus Gerard. Alles wat bij het HIP wordt ingeleverd, wordt bewaard of gedigitaliseerd en zal op termijn bij het ECAL terecht komen.
Gerard betreurt het, dat er onder de jongere generaties zo weinig interesse voor geschiedenis is. Zoals hij zegt: ‘Je moet de geschiedenis kennen, om vooruit te kunnen kijken.’ Zijn onderzoek en interesse voor geschiedenis hebben hem veel mooie dingen gebracht. Zo heeft hij onder andere meegeschreven met een boek over het Hofshuus, was hij betrokken bij archeologisch onderzoek in Varsseveld en is het boek van G. Duitshof over de kroegen, tapperijen en branderijen tot stand gekomen met medewerking van het HIP. ‘Laatst had de oudheidkundige vereniging een horloge opgestuurd gekregen van een juwelier uit Haarlem. Daar stond een naam achterop en na wat uitzoekwerk bleek het uurwerk van een van de laatste molenaars van de Kwaksmölle te zijn’, zo vertelt Gerard. Vervolgens heeft Gerard de achternichtjes van de man opgezocht en is de klok weer terug in de familie.

Wil je ook onderzoek doen naar de geschiedenis van Varsseveld? Of ben hier gewoon in geïnteresseerd en wil je er met anderen over praten? Of heb je nog foto- of filmmateriaal uit Varsseveld dat bewaard moet blijven? Loop dan eens op woensdagmiddag vanaf 14.00 uur binnen bij de Bibliotheek Varsseveld. Je kunt er o.a. oude bevolkingsregisters, trouw- en begraafboeken, boeken van de oudheidkundige vereniging en een deel van Gerard’s archief inzien. Iedereen is welkom en er staan altijd koeken klaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant