Sophie Arnoldus, wijkagent Gaanderen in gesprek met leerlingen. Foto: Roel Kleinpenning
Sophie Arnoldus, wijkagent Gaanderen in gesprek met leerlingen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Praten met groep 8 leerlingen over mediawijsheid

Algemeen

GAANDEREN - In de periode van 23 tot en met 26 mei heeft het Mobiel Media Lab van de politie op de parkeerplaats bij basisschool ‘Gaanderwijs’ in Gaanderen gestaan.

In deze periode werd er voorlichting, met als thema ‘Mediawijs naar het voortgezet onderwijs met het Mobiel Media Lab’, gegeven aan leerlingen in de huidige groepen 8 van Stichting PRO8, een schoolbestuur met 15 basisscholen in de regio Achterhoek, waaronder Dynamiek uit Terborg. Het betreft hier een samenwerking tussen de wijkagenten uit deze regio en Stichting PRO8.

Het doel van deze voorlichting is bewustwording creëren omtrent onderwerpen zoals sexting, sextortion, wraakporno en grooming (digitaal kinderlokken). Wat zijn de risico’s, wat mag er wel en niet, en wat kun je doen wanneer het tóch misgaat? Bij wie kun je aankloppen met vragen en hoe ga je om met eventueel belastend materiaal?
“Het feit dat we met een afvaardiging van ons team, in vier dagen tijd vijfentwintig presentaties aan kinderen uit groep acht mochten geven, geeft wel aan hoe serieus dit onderwerp wordt opgepakt door de scholen”, vertelt wijkagent Pim Willemsen uit ’s- Heerenberg. Hij legt uit dat het belangrijk is dat kinderen al voordat ze naar het middelbaar onderwijs gaan, op de hoogte zijn van de risico’s rond sexting en aanverwante onderwerpen. “Het heeft me trouwens ook wel verbaasd hoeveel de kinderen al wisten over het onderwerp. Het risicobesef is er al wel bij deze leerlingen maar je kan het niet vaak genoeg onder de aandacht brengen. Hoe vaker er over gesproken wordt, hoe meer het blijft hangen bij de leerlingen.” Behalve Pim hebben ook zijn collega’s Chiel Hugen, wijkagent in ‘s Heerenberg, Zeddam en Stokkum en Sophie Arnoldus, wijkagent in Gaanderen aan het project meegewerkt.

Hoeveel jongeren aan sexting doen is niet exact bekend, maar de geschatte percentages liggen rond de 10 procent ( Bron: Nationaal Jeugdinstituut). Risico’s liggen in het feit dat jongeren foto’s toegestuurd kunnen krijgen die niet gewenst zijn, soms zelfs vergezeld van ongewenste verzoeken. Daarnaast bestaat de kans dat seksueel getinte foto’s of filmpjes worden verspreid en/of dat het leidt tot afpersing (sextortion). Door het geven van deze voorlichting wordt bijgedragen aan het mediabewustzijn van de leerlingen en streven de initiatiefnemers ernaar de jeugd op een doordachte en verantwoorde manier gebruik te laten maken van sociale media; Mediawijs naar het voortgezet onderwijs. Mocht u zelf hulp of meer informatie willen, dan kunt u terecht op de websites: Meldknop.nl of Helpwanted.nl. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant