Werkzaamheden landgoed Slangenburg. Foto: Staatsbosbeheer

Werkzaamheden landgoed Slangenburg. Foto: Staatsbosbeheer

Laarzen aan op landgoed Slangenburg

Algemeen

DOETINCHEM - Wie regelmatig op landgoed Slangenburg in Doetinchem komt zal het niet zijn ontgaan, Staatsbosbeheer is op verschillende plaatsen aan het werk. Boswerkzaamheden, laanherstel en het bestrijden van Japanse duizendknoop. Door de kletsnatte oktober en november in combinatie met de werkzaamheden zijn de wandel- en ruiterpaden lokaal slecht toegankelijk door de modder. Het werk duurt daardoor langer dan gepland. Hoe onhandig al die nattigheid ook kan zijn, Staatsbosbeheer is blij met de regen voor de natuur.

Door de natte omstandigheden in duren de werkzaamheden op landgoed Slangenburg langer dan gepland. Het is momenteel te nat om de grondwerkzaamheden tegen Japanse Duizendknoop af te ronden. Het hout uit de bossen ligt nog op stapels langs de paden en kan nog niet weggereden worden. De paden zijn te nat. Toch klaagt Staatsbosbeheer zeker niet over de regen, het is goed voor de natuur. Regen zorgt uiteindelijk weer voor het aanvullen van grondwater in de Achterhoek en daar profiteert natuur van.

Laanherstel
Naast de reguliere boswerkzaamheden vindt er op twee plaatsen op het landgoed laanherstel plaats. De lanen zijn bijzonder door het lijnenspel en daarom rijksmonumentaal. Op de plekken waar kwijnende laanbomen zijn kunnen ze voor onveilige situaties zorgen en vallen er gaten in het lanenstelsel. Daarom worden ze gezaagd en herplant. Ook worden twee markante bomen vlak bij het kasteel weggehaald. Ze zijn al eens gesnoeid, maar inmiddels worden ze te gevaarlijk en moeten ze worden weggehaald. Het laanherstel heeft tot dusver geen hinder van de natte maanden, omdat dit op een droger deel van het landgoed is.

Wandelaars en ruiters opgelet
Een tip van de boswachter voor alle wandelaars: “Door de werkzaamheden zijn paden lokaal erg nat en modderig of tijdelijk afgesloten. Op grote delen van het landgoed kan je prima wandelen, maar blijf vooral ten zuiden van de IJzevoordseweg en trek anders een paar goede laarzen aan. Ruiters raden we voorlopig af de ruiterpaden ten noorden van de Brunsveldweg te gebruiken i.v.m. nattigheid en modder. Zodra het droog genoeg is, worden de werkzaamheden afgerond en de paden hersteld.” Voor vragen kan je altijd contact opnemen met Staatsbosbeheer via email.


achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek