Afbeelding

Oerend Smart | Achterhoekse kastelen

Opinie

Kastelen. Ze maken iets in me los. Heel even droom ik weg over vroeger tijden. Over feesten. Gasten die aankomen in paardenkoetsen. Vrouwen die hun mooiste jurken hebben aangedaan. Uitbundig gedekte tafels, muziek, kleine kinderen - gekleed als volwassenen - die door de gangen rennen. Kastelen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op me. Afgelopen oktober nog was ik in Schloss Neuschwanstein in Zuid-Duitsland. Het lijkt bedacht door Walt Disney, maar nee, het is de droomwereld van Ludwig II van Beieren. Al jaren stond een bezoek op mijn verlanglijstje. En het onverwachte bezoek aan het enorme Chateau de Chambord in Frankrijk heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

Tijdens mijn wandelingen door de Achterhoek zie ik ook veel kastelen, havezaten en grote landhuizen. En de afgelopen maanden houdt me dat flink bezig. Hoeveel zijn het er eigenlijk? Van wie zijn ze? Welke kun je bezoeken? Vroeger dacht ik dat er acht kastelen zijn in de Achterhoek. Als klein meisje fietste ik immers de Achtkastelenroute, langs Hackfort, Den Bramel, Wildenborch, De Wiersse, Medler, Onstein, Kieftskamp en Kasteel Vorden.

Op achterhoekpromotie.nl vind ik een lijst van 50 (!) kastelen en landhuizen in de Achterhoek en de Liemers. Wellicht de bekendste is Kasteel Huis Bergh. Eén van de grootste van Nederland, in bezit van de Stichting Huis Bergh, is opengesteld voor publiek. Hier beleef je nog echt de geschiedenis. Zelf breng ik graag een bezoekje aan het Hackfort, dat sinds 1981 in handen is van Natuurmonumenten. Een korte wandeling door de omgeving en de moestuin, sluit ik graag af in het restaurant of op het terras met een kop koffie.

Maar tijdens mijn wandelingen ben ik vooral gefascineerd door de huizen die niet geopend zijn voor publiek, waar gewoon nog gewoond wordt. Het lijkt zo mooi, maar hoe doen die mensen dat? Ooit zag ik een programma over Nederlandse adel. De kinderen erven het familiebezit en krijgen niet alleen een mooi huis met geschiedenis, maar een heel bedrijf met personeel en hoge onderhoudskosten. Hoe hou je dit in stand?

De Wiersse stelt een paar weekenden per jaar haar tuinen open. Bezoekers genieten in mei van het enorme park met de prachtig bloeiende rododendrons. Zelf noemen ze het 'De mooiste tuin van Nederland'. Ook Huis Verwolde (bij Laren) opent haar deuren regelmatig. Je kunt hier zelfs je kinderfeestje geven! Word freule of jonker voor een middag. En wat een geluk dat Hans Melchers Kasteel Ruurlo, waar hij als kind al kwam, kocht, in oude glorie herstelde en hier Museum MORE heeft gevestigd.

Vorig jaar ontdekte ik dat je tegenwoordig kunt logeren in Kasteel Vorden! Dus niet alleen op de camping tijdens het jaarlijkse festival Mañana Mañana. Maar gewoon thuis bij eigenaresse Karin de Rouw. Op haar website is ze heel eerlijk: 'Ik maak met plezier de (25) vertrekken schoon, want ik heb geen personeel om dit te doen. Dit betekent soms dat niet alles even stofvrij is en soms ligt er ook een drolletje van onze huisdieren.' En zo zie je maar. Ook op kastelen gaat niet alles vanzelf. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om eens rond te dwalen door de geheime gangen, torens en keldergewelven en de schilderijen, beelden en het porselein te bewonderen.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant