Ulevel
Ulevel PR

Column Ulevel: Storm

Opinie

Het stormseizoen is begonnen. Er is nog geen vuiltje aan de zonovergoten lucht, maar het KNMI heeft alvast een nieuwe namenlijst bekendgemaakt. Stormen hebben niet alleen als waarschuwing een kleurcode, maar krijgen in Nederland sinds een aantal jaren ook een naam. Uit een enquête blijkt dat Nederlanders bij een naam meer op hun hoede zijn. Daar kan ik me iets bij voorstellen. “Daar komt Harrie aan, zoek dekking”, zeiden we vroeger bij ons thuis. Harrie was de vervelende buurman van de overkant, die onuitgenodigd zijn waanzinnige wereldvisie urenlang met het hoogste woord uitspuugde in onze woonkamer. Als we hem zagen aankomen, deden we de ramen, gordijnen en luiken dicht en kropen met het hele gezin onder de eettafel. Na minutenlang indringend gebel droop hij af en veel later durfden wij door het raam te gluren of hij daadwerkelijk was verdwenen.

De namenlijst is alfabetisch en aan bijna elke letter is een naam gehangen. Nederland, Engeland en Ierland hebben namen ingebracht. Op de lijst staan voornamen van bekende Nederlanders. Bijvoorbeeld Corrie, Herman en Tineke. Je kent ze wel. De BN’ers zullen best gepolst en vereerd zijn, maar ik vraag me af of je blij moet zijn als een alles vernietigende stormwind met jouw naam, die tientallen doden en tonnen schade veroorzaakt, over het land raast.

Ik denk terug aan het begin van het jaar toen met veel kabaal mijn tuinschutting de strijd van de zware storm verloor en tegen de vlakte ging. “De schutting is omgewaaid”, zei mijn partner ten overvloede. Het was duidelijk dat ze actie van mij verwachtte. Toen enkele dagen later de storm was geluwd, heb ik - als praktische oplossing - de scheve schutting met touwen aan de regenpijp vastgemaakt. “Het is een tijdelijke maatregel. Het komt goed”, verzekerde ik mijn huisgenote, die jeremieerde over oranje kabels dwars door de tuin. Het bleek ook geen stabiele constructie. De houdbaarheidsdatum was snel verstreken. De klusjesman installeerde even later een nieuwe schutting en regenpijp.

Gebruiksvoorwerpen en producten krijgen wel vaker als eerbetoon een naam van een bekend persoon. Zo kregen ooit Syntus-treinen de namen van zangeres Masha Bijlsma en zanger Hans Keuper. De glazen verpakking is natuurlijk vernoemd naar de Gendringse rockzanger Hans Fles. Andersom zijn voornamen, die verwijzen naar de natuur alledaags, bijvoorbeeld Roos, Linde en Jade. Meer vogels dan Arend en Merel komen niet bij me binnen.

Storm wordt als voornaam steeds populairder. Hé Storm, er is een harde wind naar je genoemd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant