Remko Alberink.

Remko Alberink.

PR

Column Remko Alberink: Crisis

Opinie

Crisis, het woord valt te pas en te onpas. We kenden al de bankencrisis, door corona de gezondheidscrisis, de meerjarige crisis bij Feyenoord en een kabinetscrisis, maar nu is er ook de energiecrisis en een wooncrisis. Wanneer gebruik je het woord hobbel, wanneer het woord probleem en wanner is het echt crisis. Wie het weet mag het zeggen, maar ik voel daarbij een taalcrisis ontstaan.

Het doet me denken aan een van de spreekbeurten die ik ooit gaf op een school. Het was in Gendringen, maar dat is eigenlijk niet zo relevant. Ik vertelde over de media, legde de verschillen uit, gaf aan wat hoor en wederhoor was, en legde uit dat in de tv-wereld veel gemonteerd werd.

Dat deed ik aan de hand van een opname, ik liet een nieuwsgierig jochie wat zeggen voor de camera. Daarna laadde ik de beelden en begon te knippen. De zin ‘De juffrouw is stom en de meester is lief’ maakte ik wat korter. Ik haalde passage ‘stom en de meester’ weg, waardoor de gemonteerde zin ‘De juffrouw is lief’ overbleef, terwijl hij dat nooit gezegd had en ook niet bedoelde.

Zijn grote ogen verraadden dat hij verbaasd was wat er met manipulatief audiovisueel materiaal allemaal wel niet gesuggereerd kan worden. Dit geldt voor opnames, live-televisie is daar de enige uitzondering op.

Afgelopen zondag zat ik even tv te kijken, wielrenners die dansend op de kasseien Parijs-Roubaix reden. Een van de tv-kijkers stelde dat de jeugd alleen nog maar geïnteresseerd was in YouTube, dat er nooit meer tv gekeken werd. Ik hield wijs mijn mond, wilde niet in een discussie terechtkomen, terwijl de ene na de andere wielrenner kapseisde in de ‘Hel van het noorden.’

‘Crisis’ zei een van de aanwezigen na wéér een ferme smakkerd tegen de grond. Inderdaad, het aanbod op tv is momenteel bagger en de ene talkshow scoort met derderangs gasten nog slechter dan de andere talkshow. Mooie series worden amper gemaakt door de Nederlandse omroepen en alleen sport, daar krijg je ook niet bij iedereen de handen voor op elkaar.

Nu zal er in het nieuwe regeerakkoord, als dat er ooit komt, wel weer bezuinigd worden op Hilversum. Misschien niet eens een slecht idee, het noopt de mensen daar om op een creatievere en innovatieve wijze leuke televisie te maken. Lukt dat niet en blijft de jeugd massaal op YouTube, dan voel ik een heuse TV-crisis aankomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant