Vlnr: Remco van Aken, Jurgen ten Have, Bas Roes, Lars Tönis, Sander Klomberg en Nicol Pothoff. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Remco van Aken, Jurgen ten Have, Bas Roes, Lars Tönis, Sander Klomberg en Nicol Pothoff. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

CV De Metworst start carnavalsseizoen

Cultuur

SILVOLDE - Welke coronamaatregelen zaten eraan te komen? Komt er wel of geen ‘elfde van de elfde’’? Lang hield het bestuur van carnavalsvereniging De Metworst een slag om de arm. Afgelopen vrijdag ging in de bestuursvergadering de kogel door de kerk. Zaterdagavond wordt de nieuwe prins bekendgemaakt tijdens de zogenaamde Pronkenpresentatie. Alaaf!

Door Marcel van Berkum

Dit weekend vieren de carnavalsverenigingen de aftrap van een nieuw carnavalsseizoen. Zo ook De Metworst in Silvolde. Traditiegetrouw vindt het plaats in residentie ‘t Molentje. Een jaar kon er niet worden gefeest. Vorig jaar gingen de carnavalsfestiviteiten niet door vanwege COVID-19 en de regeringsmaatregelen. Geen polonaise, geen optocht, geen nieuwe prins. Volgens voorzitter Sander Klomberg hunkeren de Silvoldse carnavalisten naar het verkleedfeest, dat ze lang moesten ontberen. Er is maanden voorwerk gedaan en gelukkig niet voor niets. “In allerlei commissies zijn tientallen vrijwilligers in de weer met de voorbereiding en tijdens het programma. Om binding met onze mensen te houden hebben we in augustus een groot vrijwilligersfeest gehouden.”
Klomberg, die sinds 2016 voorzitter is, vertelt trots dat de vereniging geen gebrek aan vrijwilligers heeft. De onzekere tijd en de late beslissing hebben er wel toe geleid dat pas afgelopen weekend de uitnodiging naar de leden is uitgegaan. “Alle leden krijgen rechtstreeks een mail om gratis kaarten te bestellen voor de Pronkenpresentatie. Niet-leden kunnen via de website van de vereniging bestellen, maar leden hebben voorrang. We hebben de indeling van de zaal wat aangepast en bij de entree moeten de bezoekers natuurlijk hun QR-code laten zien. De toegangskaarten gaan altijd razendsnel weg.”

Metwaldus
“Wij zijn een open-armen-club”, zegt Remco van Aken. Hij bedoelt dat de vereniging geen drempels kent en iedereen welkom is. “Wij hebben zelfs dit jaar een Amsterdamse moslim als buutreedner.” Unaniem wordt Remco het creatieve brein van De Metworst genoemd. Als lid van de programmacommissie is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma. Bij De Metworst is dat altijd spectaculair met boeiende invalshoeken binnen een thema. De avond kent enkele vaste onderdelen, zoals de bekendmaking van de nieuwe prins, die Metwaldus de 58ste gaat heten. Wie de nieuwe prins en adjudant zijn weet ook Remco niet. Voorzitter Sander en penningmeester Lars Tönis weten het wel, maar houden het geheim tot het nieuwe duo met veel bombarie voor het voetlicht treedt.

Buutreedners
De Metworst staat erom bekend dat de acts altijd een mix zijn van eigen mensen en artiesten van buitenaf. “We mogen maar tot twaalf uur doorgaan. Dat beperkt het programma. Daarom dit jaar geen buutreedners uit eigen gelederen, maar we hebben gekozen voor landelijk bekende artiesten”, benadrukt Remco. Bijvoorbeeld Jasper van Gerwen. Hij komt uit Hilvarenbeek en is in het zuiden van het land enorm populair als tonprater. Amsterdammer Riza Tisserand maakt zijn debuut in een Achterhoekse buutton. De bekende cabaretier werkte mee aan diverse komische radio- en tv-programma’s. Hij is gewend in volle schouwburgzalen op te treden en brengt een act vol humor en zelfspot.
De Pronkenpresentatie is zaterdag vanaf 20.11 uur in zaal ‘t Molentje. Gratis toegang met entreebewijs en QR-code.


www.cvdemetworst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant