Blije Ulftse Nachtegalen op het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Foto: pr Ulftse Nachtegalen
Blije Ulftse Nachtegalen op het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Foto: pr Ulftse Nachtegalen

‘De eerste prijs cum laude binnenslepen, klinkt bijna als een grapje’

Cultuur

Ulftse Nachtegalen benemen adem in Neerpelt

Door Josée Gruwel

ULFT/NEERPELT (B) – Het Jeugdkoor van de Ulftse Nachtegalen, onder leiding van Ben Simmes, behaalde zondag bij het gerenommeerde Europese Muziekfestival voor de Jeugd in het Belgische Neerpelt in de categorie ‘Met vlag en wimpel’ een eerste prijs, cum laude. Uitkomen in deze ‘Wimpelreeks’ was slechts voor enkele koren weggelegd. Ze behaalden tijdens een eerder festival een opvallend resultaat of toonden een grondige artistieke ervaring aan.

Met het a capella en uit het hoofd zingen van vijf vrije werken, waaronder het achtstemmige Veni Emmanuel, het vijfdelige Petites Voix van Francis Poulenc en Psaume 121 van de Nederlandse componist Albert Wissink, werd de jury in de St. Niklaaskerk geraakt door de volgens hen adembenemende koorklank en de prachtige verfijning in intonatie. Hans Helsen, componist van het verplichte, achtstemmige werk Sanctus Amor, vertelde aan dirigent Ben Simmes dat hij intens geraakt werd en huilde bij de verklanking ervan door de Nachtegalen.
Koorlid Minou van Marwijk, die voor de derde keer meeging naar Neerpelt, vertelde op de terugweg in de bus: “Het was weer het klassieke Neerpelt, alsof corona er niet is geweest. Met zang van koren uit meer dan tien landen, met aan het eind van de middag een feestelijke parade van alle koren door het dorp en als afsluiting de show met de proclamatie in een grote sporthal die tot theater was omgetoverd. Daar hoorden we dat we de eerste prijs cum laude binnengesleept hadden. Dat klinkt nu nog bijna als een grapje en moet nog wel even landen.”

Opmaat
Het jongste koorlid, Liv Belfor, maakte het festijn voor het eerst mee en mocht samen met dirigent Simmes de oorkonde met toebehoren op het podium ophalen. Ze heeft er maar één woord voor: “Cool!” Voor voorzitter Gerjan Kamphuis is de prestatie een prachtige opmaat naar het feestelijk galaconcert, op zondagmiddag 18 september in de schouwburg van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem, waar het zestigjarig bestaan van de Ulftse Nachtegalen wordt gevierd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant