Spelers Jan Freriks (links) en Bert Scheuter repeteren voor ‘Hoe toevallig kan het zijn?’ Foto: Annelies van Rijssen
Spelers Jan Freriks (links) en Bert Scheuter repeteren voor ‘Hoe toevallig kan het zijn?’ Foto: Annelies van Rijssen

Succesvol ‘theater-op-de-fiets’ in Sinderens buitengebied

Cultuur

Weer zinderen bij openlucht-voorstelling Theatergroep Spot 

SINDEREN - Theatergroep Spot komt na het succesvolle eerste ‘theater-op-de-fiets’ in Sinderen na zeven jaar met een vervolg. Met Stichting Kerk- en Fietspaden Sinderen en Omstreken wordt in twee weekenden in mei de openluchtvoorstelling ‘Hoe toevallig kan het zijn’ een zinderende ervaring, die alleen per fiets kan worden opgedaan.

Door Josée Gruwel

Tijdens een begeleide fietstocht door het Sinderense buitengebied, over vooraf geselecteerde, veilige en mooie kerk- en fietspaden, worden op verschillende locaties in de buitenlucht scènes gespeeld. Die vertellen chronologisch het verhaal van een vete die tussen twee denkbeeldige Sinderense families vijf, zes eeuwen duurde en uiteindelijk op een verrassende manier wordt opgelost. Regisseuse Annelies van Rijssen: “Het klassiek thema is gerelateerd aan de omgeving. Het gaat om een katholieke en een protestantse familie die – beginnend rond het jaar 1600 - eeuwenlang met elkaar in conflict zijn en in de zestiger jaren van de vorige eeuw door allerlei verwikkelingen de strijdbijl begraven.“ ‘Hoe toevallig kan het zijn?’ is de titel van het stuk, dat bedacht werd door de spelers, waarbij Van Rijssen de richting aangaf en de mise-en-scène bedacht en Spots vaste tekstschrijver Jan Freriks de dialogen schreef. Freriks: “De introductie is bij het haltehuisje in Sinderen, daarna gaan we naar de begraafplaats, de molen, het bos, de Keizersbeek en uiteindelijk is de slotscene bij de kapel. De diverse locaties lenen zich uitstekend voor de nogal eens ongebreidelde ideeën van de spelers, waardoor het publiek soms op het verkeerde been wordt gezet en dit klassieke thema zo intrigerend wordt.”

Glimmen
Een belangrijke rol tijdens het spel van de negenkoppige crew is weggelegd voor een van de gastspelers: Bert Scheuter. Als explicateur neemt hij het publiek mee in de tijd, geeft uitleg en commentaar. Als hij het over het toneelstuk heeft, beginnen zijn ogen te glimmen. “Het is vrolijk, humoristisch, dramatisch, confronterend, realistisch en soms ook absurdistisch.” Kortom, het is weer allemaal dat wat het publiek verwacht van Spot. En ja natuurlijk, sommige gedeeltes zijn in het dialect. “Maar dat is niet speciaal uitgeschreven. Wij spreken het van huis uit en als vanzelf gaan we dan tijdens het spel spontaan over in het dialect.” Toch worden de mooiste zinnen, volgens Van Rijssen, Scheuter en Freriks, niet uitgesproken in het dialect. Van Rijssen: “Die komen uit een gedicht van Wislawa Szymborska, de Poolse dichteres die internationaal bekend werd en in 1996 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Het gedicht had ik een poos geleden al overgeschreven. Nu zijn zinnen eruit de essentie van ons toneelstuk:

‘Er zat een maas in het net

en jij kroop erdoor.

Ik kon mijn verbazing niet op,

kon mijn zwijgen niet op.

Luister!’” Bijzonder dit keer is ook de toevoeging van liedjes, in samenwerking met muzikant André Gerritsen uit Ulft. Van Rijssen: “We zitten met hem precies op dezelfde golflengte.”

Nog een bijzonderheid? Freriks: “De rol van het Mariabeeld. Die rol is voor de oplettende kijker.”

Voorstellingen
Theatergroep SPOT speelt het stuk op 14, 15, 21 en 22 mei. Er zijn twee voorstellingen per dag: om 10.30 en om 14.30 uur. Kaarten à 15 euro zijn te verkrijgen via www.spottheater.nl. De start is bij het Buurtschapshuis in Sinderen. Stichting Kerk- en Fietspaden Sinderen en Omstreken, die het initiatief nam voor de voorstelling en met Spot meedacht en ondersteunde, begeleidt de fietstochten en zorgt voor de verkeersveiligheid. Spel en fietstocht samen duren zo’n tweeënhalf uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant