Roy en Maud Tomesen met het boek 100 jaar Boerderij Tomesen. Foto: Roel Kleinpenning

Roy en Maud Tomesen met het boek 100 jaar Boerderij Tomesen. Foto: Roel Kleinpenning

Boerderij Tomesen bestaat 100 jaar

Cultuur

DOETINCHEM - Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van boerderij Tomesen hebben Maud en Roy Tomesen een boek samengesteld met de geschiedenis van de boerderij. “In mei 1922 verhuisde het gezin Tomesen van de Wijnbergseweg in Doetinchem naar de Bosstraat in Dichteren”, vertelt Maud. “We hebben 1 mei gekozen voor de presentatie van het boek 100 jaar Boerderij Tomesen.”

Door Carla van der Meer

“Ik ben de hele familie langs geweest voor herinneringen, verhalen en foto’s”, zegt Maud. “De hele derde generatie leeft nog. Ook heb ik advertenties uit de Graafschapbode verzameld. Dat was een heel groot bestand. Roy zei, de boerderij bestaat maar één keer honderd jaar, we maken er een boek van. Het is leuk voor de familie, maar ook voor anderen om te zien hoe het er door een eeuw heen op een boerenbedrijf aan toe ging. We wilden ook de familiegeschiedenis vastleggen voor het nageslacht.”

Molenaarsknecht
De geschiedenis gaat terug naar Theodorus (ook wel Dorus genoemd) Tomesen, die in 1868 is geboren in Wijnbergen. Hij was één jaar molenaarsknecht in Hummelo. In 1896 is hij getrouwd met Hendrika Tap. Het echtpaar verhuisde in 1899 met hun eerste twee kinderen naar de Wijnbergseweg 36 in Doetinchem, waar de andere kinderen geboren werden. “Ze zijn geholpen door de kerk om een boerderij te kopen aan de Bosstraat in Dichteren”, laat Maud weten. “Daar zijn ze in mei 1922 naar toe verhuisd. Na de aankoop van de boerderij is Theodorus altijd op de Walmolen in Doetinchem blijven werken, waar hij in totaal veertig jaar gewerkt heeft.”
De tweede generatie, Hent die met zijn buurmeisje Anna getrouwd is, heeft de boerderij aan de Bosstraat midden in de oorlog in 1941 overgenomen. Theodorus had de boerderij voor zijn zoon Hent gekocht. “In de oorlog hadden Hent en Anna ook onderduikers”, zegt Maud. “Ze zijn verraden en Hent moest naar een werkkamp in Didam. Anna ging hem daar elke dag eten brengen.” De ouders van Roy, Leo en Thea hebben tot 1997 op de boerderij aan de Bosstraat gewoond. “Tot die tijd hadden ze varkens en kippen”, vertelt Roy. “Mijn ouders zijn op deze plek aan de Kilderseweg 41 in Doetinchem met alleen legkippen verdergegaan. De boerderij aan de Bosstraat is toen gesloopt.” Roy is in 2000 bij het maatschap ingekomen. In 2015 heeft hij het bedrijf overgenomen en Maud en Roy zijn in 2011 bij het bedrijf komen wonen. Leo en Thea zijn toen verhuisd naar de wijk Dichteren. Maud en Roy zijn in 2016 hun tweede locatie aan de Braamtseweg 5 in Kilder gestart. “Op de tweede locatie hebben we een zichtstal om mensen te laten zien hoe een pluimveehouderij eruit ziet”, zegt Roy. “Maar we kunnen daar nu geen gebruik van maken door de vogelgriep. In totaal hebben we 100.000 kippen aan de Kilderseweg en 40.000 aan de Braamtseweg.” Maud en Roy hebben verder wat schapen en zoogkoeien, waar de kalfjes tot negen maanden melk van de koeien krijgen en daarna blijven ze nog bij de koeien in de kudde. ” “We hadden de presentatie van het boek graag groter willen doen, maar dat kan niet door de vogelgriep”, zegt Roy. “We hopen dat we in de loop van het jaar de gelegenheid krijgen om mensen uit Doetinchem en omgeving te laten zien wat we hier doen. We hebben hier de eierenautomaat voor de regionale verkoop van eieren en we hebben diverse lokale samenwerkingen, onder meer met bakkers en restaurants uit de omgeving.”
Het boek 100 jaar Boerderij Tomesen is te koop bij Pluimveehouderij Tomesen en bij de boekhandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant