Edwin Spierings: "Het is hard werken, maar wij worden prima verzorgd." Foto: Roel Kleinpenning

Edwin Spierings: "Het is hard werken, maar wij worden prima verzorgd." Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Vrijwilligers Hemelvaartfeesten spekken de verenigingskas

Cultuur

ULFT - Muziekliefhebbers en party animals kunnen deze week genieten van twee dagen feest op het DRU Park in Ulft. De Hemelvaartfeesten zorgen dan voor reuring op de festivalwei. Te beginnen op donderdag, Hemelvaartsdag, met Coverland en zaterdag heet het Qmusic The Party Fout XXL. Voor elk wat wils. Om hand- en spandiensten te verrichten zijn er veel medewerkers nodig, zoals de vrijwilligers van ‘t Naoberschap.

Door Marcel van Berkum

Onder de vlag van Huntenpop en in samenwerking met Legends Live en QMusic Fout Events worden de Hemelvaartfeesten anno 2022 gehouden. De organisatie verwacht over twee dagen ongeveer 6.000 bezoekers. “Daarvoor zijn zo’n 75 medewerkers voor opbouw en afbraak en tijdens het evenement in de weer”, vertelt vrijwilligerscoördinator Ton Schreur.
Een groot deel van die medewerkers zijn vrijwillig namens verschillende verenigingen uit de regio. De laatste keer was in 2019, maar na twee jaar afwezigheid kunnen ze dit jaar weer met hun inzet de clubkas spekken.

Noaberschap 
t Noaberschap is één van de verenigingen, die mensen ter beschikking stelt voor het festijn. Voorzitter Edwin Spierings vertelt: “Voor de Hemelvaartfeesten zijn we met 12 leden van onze vereniging in touw. Ikzelf begin al op zaterdag samen met mijn zoon, die hiervoor speciaal uit Den Haag overkomt, met het plaatsen van hekken. De volgende dagen zijn er nog klussen genoeg te doen voor de indeling van het terrein. Tijdens de festivaldagen staan onze mensen bij de horeca of bijvoorbeeld de entree. Sommigen hebben een voorkeur en dan overleg ik waar ze het beste kunnen worden ingezet. En na afloop moet er natuurlijk weer worden afgebroken.” 

Belevenis
Op Festivaart, de voorloper van de Hemelvaartfeesten, hielp Edwin niet. Wel is hij al jarenlang medewerker van Huntenpop vanaf de tijd dat het evenement nog in Varsselder plaatsvond. “Ik ben daar begonnen als privé persoon en later met leden van handbalvereniging UGHV, waarvan ik ook voorzitter ben geweest. Nu dan met een team van ‘t Noaberschap.”
De Ulftenaar is beroepsmatig manager bij de Makro en stopt al zijn vrije tijd in vrijwilligerswerk voor de gemeenschap. “De doelstelling van ‘t Noaberschap is de Achterhoek en met name Oude IJsselstreek aantrekkelijk te houden voor jong en oud middels evenementen. Wij helpen eraan mee en organiseren zelf ‘De Belevenis’ op het terrein van Venhorst in Megchelen. Het is de opvolger van ‘Engbergen in Lichterlaaie’. Door tegengestelde meningen kon de winterfair daar niet meer doorgaan en toen hebben we het met een paar mensen opgepakt.”
Speciaal voor de organisatie van ‘De Belevenis’ is ‘t Noaberschap opgericht. Het is nu twee keer gehouden en op 4 en 5 november staat het volgende lichtfeest in het Megchelse park gepland. “Daarvoor zijn we nu alweer aan het bouwen. Door de inzet van onze mensen bij evenementen kunnen wij ‘De Belevenis’ financieel rond maken en voor de bezoekers betaalbaar houden.”

Niet voor het eerst krijgt Spierings te horen, dat het woord ‘noaber’ volgens de WALD-spelling met ‘ao’ in plaats van ‘oa’ moet worden geschreven. Daar is bij het registreren door de Twentse notaris iets misgegaan. 

Line-up
Vraag hem niet naar de line-up van het muziekfeest. “Ik heb geen tijd voor het programma. Daarvoor ben ik op die dagen te druk.”
Hij doet het met veel plezier en kan geen enkele wanklank of vervelende situatie uit al die jaren opdiepen. “Het is hard werken, maar wij worden prima verzorgd. De financiële tegemoetkoming komt goed van pas en vloeit terug naar de gemeenschap. Bij Huntenpop sta ik meestal achter dezelfde bar en door de jaren heen zie je dan bezoekers terug. Die herkennen mij ook en steken enthousiast de hand op.”

Coverland Legends Live is op Hemelvaartsdag: 13.00 - 23.00 uur en  Qmusic The Party Fout op zaterdag: 15.00 - 00.00 uur op het DRU Park. Check alle informatie over het programma en kaartverkoop op de website.


www.hemelvaartfeesten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant