Enkele Eumkes voor de weide waar de grote feesttent verrijst voor de kermis en de Eumkes Buutavond. Foto: Henri Walterbos
Enkele Eumkes voor de weide waar de grote feesttent verrijst voor de kermis en de Eumkes Buutavond. Foto: Henri Walterbos

Eumkes Buutavond in kermistent eerbetoon aan Willem ‘Petas’ Rouwhorst

Cultuur Zieuwent

‘We willen iets organiseren voor een doelgroep die we nog niet hebben aangeboord’

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Ze vierden na twee stille jaren weer volop carnaval dit jaar, waaronder op hun eigen Eumkesbal, maar er zat nog iets in het vat dat vanwege de coronamaatregelen twee jaar lang niet door kon gaan; een eigen buutavond. Deze vindt plaats op vrijdag 17 juni, in de grote feesttent, de avond voorafgaande aan de Zieuwentse kermisdriedaagse.

Aan tafel in café Het Witte Paard zitten Eumkes Stefan Beerten, Freek Toebes en Yoram Nieuwenhuis, regerend Eumkesprins. “We bestaan dit jaar officieel 11 jaar,” begint Stefan. “Met een mannetje of twintig, dertig hebben we toen het wederopstandingsfeest gehouden en zijn we uitgegroeid tot een groep van inmiddels zestig leden. Elke keer proberen we een jongere generatie aan te boren zodat de carnaval blijft leven in Zieuwent. Het zit hier niet in het dna, dus moeten we er steeds moeite voor blijven doen. We houden ons ook bezig met het kindercarnaval, gaan naar de basisschool toe.”

Voor oud en jong
Het idee voor een eigen buutavond was er al een tijdje. Het wordt een bijzondere avond. “De helaas overleden Willem ‘Petas’ Rouwhorst had ook altijd een buutavond, bij het Kevelder. Dat kon helaas vanwege corona niet doorgaan maar wij hebben hem vlak voor zijn overlijden nog toegezegd dat wij de handschoen oppakken. Wij organiseren nu op de vrijdagavond voorafgaand aan de kermis in de feesttent een buutavond voor oud en jong. We hopen dat ook Zieuwentenaren van gemiddelde leeftijd en daarboven ernaartoe komen. We willen die avond iets organiseren voor een doelgroep die we nog niet aangeboord hebben in Zieuwent. Het is voor de mensen die normaal gesproken naar de buutavond van Willem ‘Petas’ zouden gaan, maar de avond is zeker ook voor de jongeren. Het is voor degenen die nu altijd al carnaval komen vieren, maar ook zeker voor de generaties daarboven. Mensen hoeven ook niet verkleed te komen, al mag dat wel uiteraard. Zelf zijn we ook in vol ornaat.”

Tijdens de buutavond ook aandacht voor de geestelijke vader van de Zieuwentse buutavonden, Willem ‘Petas’. “Wij nemen immers het stokje van hem over. Het is een avond in de geest van Willem, zeg maar. Willem is eigenlijk de enige in Zieuwent die altijd doorgegaan is met carnaval, heeft bij TV Gelderland nog meegedaan met tonpraten, deed mee aan de Achterhoekse buutkampioenschappen in Etten, waar hij tweede werd. Hij heeft in Zieuwent veel gedaan, diverse buutavonden georganiseerd met een aantal mensen.”

Programma
“We beginnen om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur,” vertelt Yoram over het programma. “We hebben een viertal gigantisch mooie buuts. We hebben Hard Gelach, een gezelschap van 3 top buutreedners uit Brabant; Rob Scheepers, Freddy van den Elzen en Boy Jansen. Uit ’s-Heerenberg Daniël Schmitz, Achterhoeks Buutkampioen in 2018, het jaar dat Willem tweede werd. Tussendoor hebben we nog een pauze en een loterij met leuke prijzen. Als de buuts tegen 23.00 uur klaar zijn is het aan de Gekke Boys, twee dj’s uit Lievelde die daar bij de carnaval betrokken zijn. Zij weten wat een carnavalsfeestje bouwen is. Presenteren doen we zelf.”

“De mensen zitten ’s avonds aan tafels, obers bedienen de tafels,” gaat Freek verder. “Ook als de dj’s bezig zijn blijft er genoeg zitgelegenheid over voor de ouderen en zij die graag willen blijven zitten. We hebben aan de ene kant van de tent de buuts, de dj’s staan aan de andere kant van de tent.”

Kaarten kosten 11 euro en zijn te koop bij SPAR en Het Witte Paard, beide gevestigd aan de Dorpsstraat in Zieuwent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post