‘HIJ en ZIJ komen op in een bootje’, gespeeld door Arletta Albers en Pieter van Dijk. Foto: PR
‘HIJ en ZIJ komen op in een bootje’, gespeeld door Arletta Albers en Pieter van Dijk. Foto: PR

Breed cultureel programma over de liefde

Cultuur

BREDEVOORT – Wie het interessant vindt om op onderzoek uit te gaan naar het thema ‘de liefde’, kan van 19 augustus tot en met 11 september volop terecht in Bredevoort. Met zes verschillende programmaonderdelen wordt ‘De staat van de liefde’ anno 2022 onderzocht en belicht.

Door Josée Gruwel

De aanleiding van het thema is de voorstelling ‘HIJ en ZIJ komen op in een bootje’, die het vorig jaar gespeeld werd door DORST Theater op de Grote Gracht in Bredevoort. Het verhaal gaat over een man en een vrouw. Ze komen aanvaren in een roeibootje. HIJ roeit, ZIJ praat. Vast in een bootje op het water geven ze een inkijkje in hun relatie die al 35 jaar standhoudt.
Het herkenbare verhaal over ingeslepen patronen zette menigeen aan tot denken. Hoe zit het met autonomie, zelfverwezenlijking en onafhankelijkheid in mijn relatie, vroegen toeschouwers zich af. Merel Spikker, Pieter van Dijk en Arletta Albers van DORST Theater en Sylvia Heijnen en Annemiek van der Hoek van de Koppelkerk kwamen in gesprek hierover en wilden het thema het liefst breder belichten.

Lichaam en geest triggeren
Na brainstormsessies komen de Koppelkerk en DORST Theater nu met een breed cultureel programma over de liefde. Daarbij wordt stilgestaan bij hoe tijden veranderen en de liefde door de jaren heen een andere lading krijgt. Heijnen: “We zijn zelfstandiger en onafhankelijker van elkaar dan ooit door economische vooruitgang, vrouwenemancipatie, ontkerkelijking en doorontwikkelde technologie, maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de liefde? Die transitie vraagt om reflectie en bewustzijn, kennis en ervaring. Met een liefdesexpositie, locatieliefdestheater, een liefdeslezing, tangolessen, een zelfliefdeworkshop en een liefdesconcert worden lichaam en geest getriggerd, worden dynamiek en spanningsvelden die de liefde teweeg kan brengen zichtbaar en invoelbaar.”

Goed liefhebben begint bij goed denken
Met een lezing in de Koppelkerk trapt Frank Meester op vrijdag 19 augustus vanaf 20.00 uur het project af. Meester is filosoof, eigenaar van Buro Fludo, schrijft voor Filosofie Magazine, de Volkskrant, schreef boeken en geeft les bij The School of Life in Amsterdam. Tijdens de lezing voert hij de aanwezigen mee naar de liefde, naar de basis van een liefdesrelatie vroeger en nu. Terwijl we nu afgaan op gevoel, waren vroeger religie en economische belangen doorslaggevend bij het ja-woord. Meester belicht vragen als: Welke consequenties heeft deze verandering op hoe we naar de liefde kijken? Wat is de huidige staat van de liefde? Hoe komen we bij ideeën hierover en hoe werken die ideeën door in verwachtingen die we van de liefde hebben? Behalve ingaan op het heden werpt de spreker een blik op de toekomst, waarin technologische ontwikkelingen waarschijnlijk een grote invloed hebben op ons liefdesleven.

Liefdeslessen van de tango
De Argentijnse tango is de ultieme dans van de liefde. Evenals bij de liefde gaat het bij de tango niet om vaste regels, maar vooral om het gevoelsmatig en lichamelijk aanvoelen van de ander. Danseres en tangodocent Lizelot de Stigter leert geïnteresseerden op drie zondagavonden (21 en 28 augustus en 4 september) vanaf 19.30 uur in de Koppelkerk de basisprincipes van de Argentijnse tango. Ze zoomt in op lichaamsbewustzijn, houding, sensitiviteit, eenvoud en helderheid, sensualiteit, verbinding en communicatie. De cursus is geschikt voor alle niveaus, voor paren en alleenstaanden. Van Dijk: “Dit is een andere manier om uit te zoeken hoe je eigenlijk in elkaar steekt. Je ervaart aan den lijve waar je mee bezig bent.”

HIJ en ZIJ komen op in een bootje
In de romantische setting van de Bredevoortse Gracht verplaatst de bezoeker zich van donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus vanaf 20.00 uur in de perikelen van een 35-jarig huwelijk. Tijdens de lichtvoetige locatievoorstelling ‘HIJ en ZIJ komen op in een bootje’ gaat het om een liefdesrelatie. Renske Marike van Dijk schreef hiervoor een vernieuwende tekst op het stuk dat in 2021 werd opgevoerd. Regisseur Merel Spikker regisseert Arletta Albers en Pieter van Dijk in deze aangrijpende ‘pas de deux’. Van Dijk, die vorig jaar ook de hij-figuur speelde: “Mijn rol is kwetsbaarder omdat HIJ zich door zijn interne monologen meer laat zien. Ten opzichte van vorig jaar lijkt de tekst meer gelijkwaardig in dialoog. Dat was een uitgangspunt.” Spikker: “Het stuk is echt anders dan de vorige versie. Ik ben nog meer van de personages gaan houden, omdat ze nu zo hun kwetsbaarheid tonen. Duidelijker is nu ook welke wonderlijke mechanismes zich tussen twee geliefden door de jaren heen kunnen ontwikkelen. Bij het regisseren vroeg ik me bij herhaling af of dit nu een absurdistisch of een realistisch stuk is. Nu denk ik: het is een realistisch stuk, maar er ontstaan gewoon heel absurde dingen in langdurige liefdesrelaties.”

Begint liefde bij zelfliefde?
Publieksfilosoof, yogadocent, schrijfster en programmamaker Stine Jensen geeft op vrijdag 2 september in de Koppelkerk vanaf 20.00 uur een interactieve lezing waarbij ze dieper ingaat op de betekenis en herkomst van zelfliefde. Veel aandacht gaat die avond naar zelf ervaren en onderzoeken. Op een praktische manier onderzoekt de deelnemer de verbinding met zichzelf en de ander. Aandacht is hierbij het sleutelbegrip.

Concert Aznavour
Zangeres Britta Maria en haar band brengen op zaterdag 3 september vanaf 20.30 uur uur in de Koppelkerk een ode aan Charles Aznavour. De zanger veroverde de wereld met zijn ‘chansons d’amour’.
Niet alleen de chansons van Aznavour staan op het programma, ook wordt zijn geschiedenis verteld. De geschiedenis van de zanger waar Frankrijk in eerste instantie niets van wilde weten, maar die onder andere door Edith Piaf uiteindelijk triomfeerde.

Expositie
Heijnen: “Vroeger stuurden we elkaar liefdesbrieven, nu sturen we appjes en selfies. Vroeger kwam je de liefde van je leven vooral tegen in de kroeg, nu scoren datingsites hoog. Ook de taal van de liefde is veranderd. Zeventien kunstenaars zijn hiermee aan de slag gegaan. In de expositie ‘De taal van de liefde’, die van 29 juli tot 11 september (openingstijden 11.00 tot 17.00 uur) te bezoeken is in de bovenzaal van de Koppelkerk, laten ze hun werk zien.

Meer info, onder andere over de tickets, is te vinden op www.koppelkerk.nl/liefde. Het bezoeken van één activiteit uit het liefdesprogramma geeft korting op de andere activiteiten.

Lizelot de Stigter en Jillis de Winter dansen de Argentijnse tango. Foto: Mohan Dehne

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant