Informatiepanelen. Foto: PR
Informatiepanelen. Foto: PR PR

Tentoonstelling Achterhoek 1572 maand lang in Portiersgebouw op DRU Industriepark

Cultuur

ULFT - 1572 wordt gezien als de ‘geboorte van Nederland’ en als keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Dit wordt nu, 450 jaar later, herdacht. Ook in de Achterhoek, waar in alle gemeenten een tentoonstelling wordt georganiseerd. In oktober is deze expositie te zien in het Portiersgebouw van het DRU Industriepark in Ulft.

In 2022 is de ‘geboorte van Nederland’ 450 jaar geleden. 1572 was namelijk een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648). Nederlandse opstandelingen boekten in 1572 voor het eerst succes in hun vrijheidsstrijd tegen de koning van Spanje. Elke plaats in Nederland speelde hierin haar eigen rol en heeft haar eigen herinneringen. De waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Dat wordt dit jaar in heel Nederland herdacht, en dus ook in de Achterhoek. Maar waar 1572 wel ‘de geboorte van Nederland’ wordt genoemd, was het voor de Achterhoek wel een behoorlijk zware bevalling. Voor de Achterhoek was 1572 namelijk het begin van een periode waarin de regio frontgebied was, een gebied waar de oorlog werd uitgevochten. Dit zorgde voor veel ellende en economische achterstand.

Reizende tentoonstelling

Voor Achterhoek 1572 is een reizende tentoonstelling georganiseerd die in meerdere gemeenten een maand te zien is.

Bij de tentoonstelling is het landelijke en Achterhoekse verhaal over de Tachtigjarige Oorlog te lezen. Ook zijn vondsten uit deze periode te bewonderen, die uit de desbetreffende gemeente komen. De vondsten zijn in 3D te zien op een touchscreen bij de tentoonstelling, zodat ze van alle kanten bekeken kunnen worden. Verder zijn op de touchscreen 3D-modellen te zien van gebouwen en verdedigingswerken uit deze periode en van afbeeldingen van de belegeringen. Bij alle vondsten, modellen en afbeeldingen is een tekst geschreven over de Tachtigjarige Oorlog in de Achterhoek. De website met de 3D objecten en de informatieve teksten is ook online te bezoeken op: https://achterhoek1572.nl

In de DRU staan in oktober vijf panelen met teksten opgesteld, de oudheidkundige vereniging OVGG presenteert in een vitrine verschillende objecten, waaronder kanonskogels. Poppen tonen de kledij van mannen en vrouwen uit die tijd en de maquette van Huis Ulft is te bewonderen, met daarbij het verhaal dat dit kasteel speelde.

De themamaand wordt afgesloten met een eindmanifestatie op zondag 30 oktober. Die dag zijn er op het DRU Industriepark diverse activiteiten, waaronder workshops, rondleidingen en publiek kan selfies maken in de stijl van die tijd.

Archeologie maakt geschiedenis tastbaar

Landelijk is het themajaar 1572 vooral gericht op de geschiedenis, het verhaal van de strijd. Archeologie voegt daaraan een dimensie toe door vondsten te tonen uit deze periode en het verhaal te vertellen over het dagelijkse leven in die tijd.

De tentoonstelling is ontstaan door samenwerking tussen de regio-archeoloog van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), Archeologie Zutphen en alle Achterhoekse gemeenten, met hulp van amateurarcheologen en de Achterhoekse musea. Het ontwikkelen van het archeologisch deel van de tentoonstelling is mogelijk gemaakt door provinciale subsidie voor regio-archeologie en publieksarcheologie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post