Staand links Erik Hoegee, bassist van RedRoX. Op de bank zitten Roel Wensink en Stepanie Struijk. Foto: Roel Kleinpenning
Staand links Erik Hoegee, bassist van RedRoX. Op de bank zitten Roel Wensink en Stepanie Struijk. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Druk bezochte Muziek Meeting succes

Cultuur

DOETINCHEM – Afgelopen zaterdag vond de vierde editie plaats van Muziek Meeting Achterhoek (MMA). Een evenement voor alle muzikanten in de Achterhoek. Gezien de vele bezoekers is het wederom een succes geweest.

Door Hans Hissink

Het was druk in Amphion Filmhuis. Jonge professionele muzikanten, maar ook oudere muzikanten die voor de hobby muziek maken, bezochten de middag, georganiseerd door DRU Poppodium in samenwerking met Amphion Cultuurbedrijf. Bezoekers konden drie panels bezoeken met uiteenlopende onderwerpen: ‘Haal alles uit Spotify, ‘Kansen voor muzikanten in de Achterhoek’ en ‘Showcase vs normaal optreden’.

Bij het eerste panel waren Roel Wensink en Stephanie Struijk de hoofdrolspelers. Roel is muzikant bij de ska punkband Spawn, daarnaast heeft hij een muziekblog, fortheloveofbands.com. Daar zijn veel tips te vinden waar muzikanten iets aan hebben. “Ik heb heel veel gezien en gehoord, daarmee wil ik onder meer muzikanten helpen om op Spotify in de juiste playlists te komen. Nu zie je dat bands met een album komen en er verder niets mee gebeurd. Dat is zonde. Het merendeel van de muziekliefhebbers luistert online, dus dan moet je zorgen dat je online gezien en gehoord wordt. Dat kost tijd en energie en je moet weten hoe je dat moet doen.” Roel heeft vanuit zijn ervaring nog wel een tip voor muzikanten. “De basis moet goed zijn. Zorg dat je weet wat je doet en neem daar de tijd voor. Als je een album wilt uitbrengen, maak dan een plan hoe je dat wilt verspreiden. Geduld daarbij is een schone zaak.”

Er kwamen veel vragen uit de zaal. Stephanie Struijk, ook bekend als Stevie Ann, kon door haar ervaring veel vragen beantwoorden. “Muziek is zo’n grillige industrie. Voor de muzikant moet de muziek altijd het belangrijkste zijn. Wat jou uniek maakt is jouw liedje, jouw stem of jouw sound. Uiteindelijk moet je mensen persoonlijk raken, of dat nou via Spotify is, via Youtube of via Facebook, dat maakt niet uit.” Ook Stephanie is van mening dat de basis goed moet zijn. “De biografiefoto moet bijvoorbeeld kloppen omdat je dát wilt uitstralen wat past bij jouw muziek. Dat klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar is wel heel belangrijk en er gaat heel veel werk inzitten. Laat jouw muziek daarbij altijd het belangrijkste zijn.”

Optredens
Het panel ‘Kansen voor muzikanten in de Achterhoek’ werd door Erik Ramaker gepresenteerd. Veel aandacht was er voor de Dag van de Achterhoekse Popmuziek, Gelders Goed én de net gelanceerde website poppuntachterhoek.nl. Dé centrale plek waar Achterhoekse muzikanten, scholen en overheidsinstanties terecht kunnen voor alle informatie over muziek in de Achterhoek. In dit panel werd duidelijk dat de wat oudere muzikant worstelt met vooral één vraag: hoe komen wij aan optredens? Geert de Graaf van de band Get On, Esmeralda Kock van The Dunes en Erik Hoegee en Gert-Willem Römer van RedRoX zijn ervaren muzikanten die voor de hobby muziek maken met hun coverband. “Wij zijn hier vooral om te horen hoe we meer optredens kunnen krijgen. Vaak gaat het van mond op mond, als je in een kroeg gespeeld hebt waarvan de kroegeigenaar dat dan weer verteld aan een andere café-eigenaar,” legt Erik uit. “Ik heb wel 20 locaties aangeschreven waar ik van maar vier iets terug gehoord heb,” vertelt Geert. Erik Ramaker geeft aan dat bands zelf het initiatief moeten nemen. “Stuur gerust een email met de juiste gegevens en een filmpje waarin te zien is wat de band voor muziek maakt. Hoor je daar niets op terug, dan bel je een week later nog eens.”

Tevreden
Initiatiefnemer Erik Ramaker is tevreden over deze editie. “De zaal zit vol, daar ben ik uiteraard superblij mee. Er zijn jongens die in de hip-hop zitten, er zijn mensen die al veertig jaar in de muziek zitten, maar ook hele jonge muzikanten die net gestart zijn. Het is een hele mooie mix van mensen die hier aanwezig is. Voor alle panels is heel veel belangstelling. Wij bieden de informatie allemaal gratis aan en het is fijn om te zien dat daar ruim gebruik van gemaakt wordt. Tijdens de naborrel leren veel mensen elkaar kennen. Mensen die al heel lang actief zijn in de muziek en elkaar nog nooit zijn tegengekomen. Heel leuk.” Voor Erik Ramaker is het al duidelijk. “De volgende MMA gaat er gewoon komen.”

poppuntachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant