Dan Mango: v.l.n.r. Siep, Marlou, Siem, Dante, Pepijn, Mick en Fabian. Zittend: coach Masha Bijlsma. Foto: Roel Kleinpenning

Dan Mango: v.l.n.r. Siep, Marlou, Siem, Dante, Pepijn, Mick en Fabian. Zittend: coach Masha Bijlsma. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Dan Mango in finale Roos van Nijmegen

Cultuur

Silvolde - Diep verscholen in de kelders van het voormalige gebouw van Instromet aan de Munstermanstraat in Silvolde is de oefenruimte van Dan Mango, die de band deelt met de formatie Lomp. Er wordt fanatiek gerepeteerd voor de finale van de Roos van Nijmegen op Hemelvaartsdag. Het is een nieuw hoogtepunt in het prille bestaan van de jeugdige band.

Door Marcel van Berkum

Naast de bandleden is ook Masha Bijlsma tijdens de repetitie aanwezig. Zij is als coach gevraagd om de band tijdens het traject naar De Roos te begeleiden en te adviseren. Niet toevallig, want zanger Dante van Hasselt heeft jaren zangles gehad van de ervaren Silvoldse jazzzangeres. “Ik zorg onder meer voor de pr en geef advies over de performance. Ook heb ik mijn broer Dries (producer van albums van Typhoon en BLØF, red.) gevraagd om te luisteren naar demo’s van de band en hij heeft wat tips op muzikaal gebied gegeven.”

ABC
Drijvende kracht achter de formatie is zanger/gitarist Dante van Hasselt. Zo’n drie jaar geleden begon de 20-jarige creatieve en muzikale duizendpoot uit Varsselder samen te spelen met Siep Slutter op drums en bassist Pepijn Rözer. Gitarist Mick van der Molen kwam er zo’n anderhalf jaar geleden bij en de 17-jarige Fabian Ernst op keyboard maakte wat later de band compleet. Vorig jaar won Dan Mango de publieksprijs van de Achterhoek Band Competitie in de DRU in Ulft. Dante verklaart: “Ik speelde zelf tijdens het optreden gitaar en keyboard. De jury van ABC adviseerde om een toetsenist erbij te nemen, zodat ik meer ruimte had voor mijn act. Dat werd Fabian.” Het was een goed advies, want Dante is een beweeglijke frontman, die door zijn meeslepende act het publiek weet te boeien en uitnodigt om mee te bewegen. Elk optreden van Dan Mango is een belevenis. De ABC-prijs was goed voor een optreden op Huntenpop. Dat was natuurlijk een geweldige ervaring voor duizenden bezoekers op een megagroot podium. Meer optredens in de regio volgden, zoals op het Hootchie Koe festival in Varsseveld.

Roos
De band besloot ook mee te doen aan de Roos van Nijmegen, dé competitie voor muzikaal talent in Nijmegen. Dante: “Het is heerlijk spelen in de Achterhoek. Ons publiek is altijd enthousiast, maar we willen met deze band ver komen en het zou mooi zijn als we dan ook verder weg kunnen spelen. Deelname aan De Roos leek ons een mooie springplank.” De Roos is voor Nijmeegse bands of bands, die een link met Nijmegen hebben. Dat heeft Dan Mango, omdat enkele leden studeren in Nijmegen. De voorronde vond plaats in poppodium Merleyn, dat is gelieerd aan Doornroosje. Voor de gelegenheid was de band uitgebreid met Marlou Kroesen op keyboard en Siem Reijntjes als kunstschilder(!). Dat laatste wekt verbazing. Om op te vallen in de rij bands in de competitie bedacht Dante om scheikundestudent Siem gedurende het optreden op het podium een enorm doek te laten beschilderen. Het leverde verbaasde blikken op bij het publiek, maar de jury kon die extra invulling wel waarderen. De band bemachtigde een plaats in de finale waarin vier bands op Hemelvaartsdag in rocktempel Doornroosje gaan strijden om de fel gebeerde Roos. Marlou en Siem zijn dan weer van de partij.

Dan Mango speelt uitsluitend eigen nummers. De ideeën voor muziek en tekst komen uit de koker van Dante. Hij benadrukt dat het uiteindelijk een groepsproces is. “Ik kom met een idee bij de repetitie en dan gaan we er met z’n allen mee aan de slag.” De overige bandleden beamen dit volmondig. De funky rocksongs gaan over liefde, pijn en hoop. Kortom het dagelijks leven.

Dit jaar organiseert poppodium Doornroosje de 37e editie van de jaarlijkse muzikantencompetitie. Volgens de organisatie is De Roos het perfecte podium voor ambitieuze beginnende acts met een eigen repertoire uit de regio Nijmegen. Op de lijst van winnaars komt de Nijmeegse formatie De Staat niet voor. Maar de band rond Torre Florim en Vedran Mircetic deed in 2006 wel degelijk mee. Ze wonnen dus niet, maar braken daarna wel door en stonden even later op Pinkpop en Lowlands.

Finale
De finale van De Roos is op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei vanaf 19.30 uur In Doornroosje, Stationsplein in Nijmegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant