De Menenpoort in Ieper. Foto: PR

De Menenpoort in Ieper. Foto: PR

Bron: The last Post, Wikipedia

Het Ettens Mannenkoor zingt bij de Menenpoort in Iper (België)

Cultuur

ETTEN - Tijdens het komende pinksterweekend gaat het Ettens Mannenkoor op koorreis naar België. Gedurende deze drie dagen worden de steden Brugge, Gent, Ieper en Brussel bezocht. De twee overnachtingen zijn in Hotel Monasterium PoortAckere, in een voormalig klooster in het historische centrum van Gent.

Het koor probeert zoveel en zo vaak als mogelijk is te zingen en een concert te geven. Daarnaast bestaat altijd de mogelijkheid tot spontaan zingen op een markante plek, zoals bijvoorbeeld in 2001 op het San Marcoplein in Venetië.

De eerste dag van de reis wordt ’s middags een bezoek gebracht aan Brugge, waarvan de binnenstad sinds het jaar 2000 door de Unesco erkend wordt als werelderfgoed. De derde dag geeft het koor onder andere een concert in de St. Michils en Goedele Kathedraal in Brussel en volgt de terugreis naar Etten.

Op de tussenliggende tweede dag gaat de reis naar Ieper. Het koor geeft een concert in de St. Maartenskathedraal en zingt een aantal liederen bij The last Post in de Menenpoort, sinds 1928 een dagelijkse ceremonie ter herdenking van de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Dit laatste vormt een van de hoogtepunten van de reis. Ook hier weer is de boodschap net als in Wageningen aan het begin van de maand: geen oorlog maar vrede en vrijheid!

De Menenpoort is een herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de tienduizenden Britse soldaten die hier in de Eerste Wereldoorlog tussen 1914 en 1918 sneuvelden en niet geïdentificeerd of teruggevonden konden worden. De stad en omgeving zijn door de jarenlange gevechten volledig verwoest maar helemaal weer opgebouwd. Deze vrede na de verwoestingen in twee wereldoorlogen geeft hoop dat ook de huidige conflicten in de wereld uiteindelijk zullen eindigen in vrede. 

Een bijzondere eer dat het Ettens Mannenkoor onderdeel mag zijn van deze herdenking welke dagelijks door duizenden bezoekers bezocht wordt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post