Hans Mellendijk draagt het Dichter des Achterhoeks-stokje over aan Sander Grootendorst (rechts). Foto: Gerwin Nijkamp

Hans Mellendijk draagt het Dichter des Achterhoeks-stokje over aan Sander Grootendorst (rechts). Foto: Gerwin Nijkamp

Sander Grootendorst vereerd met ‘benoeming’ tot Dichter des Achterhoeks

Cultuur

VIERAKKER - Zelf was hij vooraf op de hoogte, maar voor het publiek tijdens de presentatie van zijn nieuwe dichtbundel had Sander Grootendorst zaterdag in Vierakker een verrassing in petto: hij vertelde trots dat hij zich vanaf heden een van de vier Dichters des Achterhoeks mag noemen. Grootendorst volgt Hans Mellendijk uit Varsseveld op, die het dichtstokje persoonlijk aan hem overhandigde. “Ik beschouw het als een grote eer en had dit tot Hans mij benaderde nooit verwacht”, zegt de sinds twintig jaar in Zutphen wonende dichter, journalist, vertaler en natuurkenner.

Door Rudi Hofman

Bij Theetuin Vierakker dankte Sander Grootendorst Hans Mellendijk dat hij in hem een geschikte opvolger zag. “De lezers van Achterhoek Nieuws zullen Hans’ gedichten echt gaan missen. Hans kan heel goed kleine en grote dingen uit zijn eigen leven in de Achterhoek verbinden met wat er in de wereld gebeurt. Hij doet dit op een manier zodat het een organisch geheel wordt”, prees Grootendorst zijn voorganger.

Dicht
Met zijn officieuze benoeming tot Dichter des Achterhoeks schaart Grootendorst zich bij het gezelschap van Bert Scheuter, Helma Snelooper en Florien Saalmink. Zij maken bij toerbeurt wekelijks een gedicht dat onder de rubrieksnaam ‘Dicht’ in alle titels van Achterhoek Nieuws verschijnt. Hans Mellendijk presenteert deze week zijn afscheidsgedicht op deze plek.

Grootendorst verheugt zich op zijn nieuwe rol: “Tot begin dit jaar was ik een van de vier schrijvers die elke week een column schreef voor de rubriek ‘Oerend Smart’. Thema’s die ik daarin behandelde als de natuur en de mens komen in mijn gedichten ook vaak terug. Sinds mijn achtste woon ik aan deze kant van de IJssel en ik voel me heel erg verbonden met deze streek en dit gebied. Ik stel voor dat wij elkaar als Dichters des Achterhoeks binnenkort ontmoeten.”

Eerste exemplaar
Hans Mellendijk was zaterdag een van de ongeveer zestig aanwezigen bij de presentatie van ‘Jouw nectar is mijn inkt’, de nieuwe dichtbundel van Sander Grootendorst. Mellendijk vervulde hierbij de rol van interviewer. De geïnterviewde kijkt met genoegen terug op de bijeenkomst. “Het was denk ik een heel geslaagde middag, die in een goede en ontspannen sfeer verliep. Ik heb ook een flink aantal bundels mogen signeren. Het eerste exemplaar heb ik overhandigd aan Wim Eikelboom uit Zwolle. Onlangs heb ik Wim zelf geïnterviewd over een boek dat hij over de IJssel schreef. Dat interview hield ik op de veerpont tussen Bronkhorst en Brummen. Zelf was Wim voor de presentatie van zijn boek langs alle pontbazen op de IJssel langsgegaan om hen een exemplaar te overhandigen. Heel origineel vond ik dat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant