Saskia Heijink van boekhandel Rutgers Varsseveld
Saskia Heijink van boekhandel Rutgers Varsseveld Foto: Roel Kleinpenning

Schrijvers vertellen over nieuwste publicaties in de boekhandels

Cultuur

Van Francine Oomen tot Tommy Wieringa

VARSSEVELD – Boekhandels nodigen regelmatig schrijvers uit om hun nieuwste boek te promoten. Op zondagmiddag 24 september komt Francine Oomen naar het Borchuus in Varsseveld. Zij is de eerste in een bonte rij schrijvers, die dit najaar op uitnodiging van boekhandel Rutgers over hun werk vertellen. Op 10 december sluit bestsellerauteur Tommy Wieringa de lezingenreeks in 2023 af.

Door Marcel van Berkum

“Wij zoeken naar schrijvers die in de actualiteit staan. Van wie recent een boek is verschenen”, vertelt Saskia Heijink van boekhandel Rutgers. De komst van Francine Oomen naar het Varsseveldse kulturhus is beslist actueel. Vorige week verscheen haar laatste boek met als titel Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?. Francine Oomen werd vooral bekend door de Hoe overleef ik… serie, die veel jongeren door de puberteit heen loodste. In 2015 stopte ze met het schrijven van jeugdboeken. Dit nieuwe boek is een vervolg voor haar lezers van toen.

Dubbeltjesbibliotheek
Eigenaresse Saskia Heijink is de derde generatie van het familiebedrijf, dat al meer dan 90 jaar is gevestigd in het ouderlijk huis aan de Spoorstraat in Varsseveld. “Mijn opa had hier een drukkerij en mijn oma begon er een boek- en kantoorboekhandel en een zogenaamde dubbeltjesbibliotheek. Je betaalde een dubbeltje voor het lenen van een boek. Ik ben in de boekhandel opgegroeid maar ging Slavische talen studeren. Toen mijn moeder in 1980 ziek werd vroeg ze of ik de boekhandel wilde overnemen. Ik hoefde er niet lang over na te denken en haalde mijn vakdiploma.” Volgens Saskia is het werken in de boekhandel onder meer leuk vanwege het zelf lezen wat er nieuw binnenkomt om de klanten zo goed mogelijk te adviseren. “Ik doe dat samen met mijn personeel. Het streelt als de klant terugkomt om te bedanken omdat de keuze uitstekend was.” Ze noemt Rutgers een licht-literaire boekhandel met een afdeling kinderboeken en kantoorboekhandel.

Ze hadden niet het idee dat er veel boekenlezers zouden zijn

Verbaasd
De boekhandelaarster begon al vrij snel met het uitnodigen van auteurs voor lezingen en signeersessies om schrijvers kennis te laten maken met hun publiek en het publiek met de schrijvers. Lisette Lewin was de eerste in een lange reeks. In de beginjaren was het niet eenvoudig auteurs te strikken om naar de Achterhoek te komen. De gelauwerde auteurs wisten niet waar Varsseveld lag en hadden ook niet het idee dat er veel boekenlezers zouden zijn. Ze moesten door hun uitgever en de Schrijverscentrale worden overgehaald. “Ze waren verbaasd om bij binnenkomst een volle zaal belangstellenden aan te treffen.”

Inmiddels is dat wel anders en Rutgers heeft op dit gebied een naam opgebouwd en een breed netwerk. Met grote regelmaat reizen bekende auteurs naar Varsseveld af. Dit voorjaar waren Gijs Wilbrink, Jan Brokken, Judith Koelemeijer en Bert Wagendorp al te gast in het Borchuus.
Achterhoek
Het organiseren van een schrijversbezoek is natuurlijk geen oorspronkelijk idee van de Varsseveldse boekhandel. Ook andere boekhandels in de regio nodigen auteurs uit. Boekhandel Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem heeft ook regelmatig schrijvers voor een signeersessie te gast. Onder meer Jaap Scholten, Inge Spaan en Gijs Wilbrink signeerden in de afgelopen tijd in de winkel aan de Hamburgerstraat.

“Adriaan van Dis heeft me wel eens verteld dat hij graag naar de Achterhoek komt omdat het publiek echt geïnteresseerd is en goede vragen stelt. In het westen proberen ze eerder de schrijver vast te praten en onderuit te halen”, laat Saskia Heijink weten. Voor boekhandels is het een belangrijke activiteit om aan klantenbinding te doen en uiteindelijk natuurlijk om meer boeken te verkopen. Er zijn in de laatste jaren - ook in deze streek - veel boekhandels verdwenen. De boekenbranche ligt behoorlijk onder vuur en boekhandels moeten creatief zijn en allerlei activiteiten organiseren om het hoofd boven water te houden zoals boekenclubs voor kinderen en volwassenen. Gelukkig wordt er nog steeds veel van papier gelezen. Voor de schrijvers is zo’n lezing trouwens een aardige bijverdienste.

Gedachten, gedichten en ideeën in boekvorm

Ook in het digitale tijdperk worden er nog veel fysieke boeken gepubliceerd. Boeken moet je tenslotte kunnen ruiken en voelen en het is heerlijk bladeren. Voor sommige hobbyschrijvers is het een ultieme wens om hun gedachten, gedichten en ideeën in boekvorm te laten verschijnen. Dat gebeurt vaak in eigen beheer. Rutgers organiseert voor schrijvers uit de regio BoekLokaal. Op een zaterdagmiddag kunnen de lokale auteurs hun boek promoten en signeren in de winkel.

Nirwana
Sanne Roosenboom, de schijfster van het kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie komt op 5 oktober naar het Borchhuus. Zij wordt ondervraagd door leerlingen van de basisschool. In de volgende maanden van dit jaar doen achtereenvolgens Sholeh Rezazadeh, Adriaan van Dis en Tommy Wieringa Varsseveld aan en gaan in gesprek met Joyce de Schepper. Ze hebben gemeen dat er van alle drie recent een nieuw boek is gepubliceerd. Het nieuwste boek van Sholeh Rezazadeh, de auteur van De hemel is paars, heet Ik ken een berg die op me wacht. Naar zachtheid en een warm omhelzen is de nieuwe roman van Adriaan van Dis. Reikhalzend hebben zijn fans uitgekeken naar een nieuwe roman van Tommy Wieringa, die in 2005 internationaal doorbrak met Joe Speedboot. De laatste jaren verschenen er verhalenbundels, maar nu ligt de roman Nirwana in de winkel. Saskia Heijink vertelt lachend: “Tommy Wieringa kwam hier voor het eerst in 2014 tijdens de boekenweek. Hij was chagrijnig en had er zichtbaar geen zin in. Misschien waren het ook nog de naweeën van het boekenbal. Maar in het Borchuus ontdooide hij al snel en werd het een boeiende bijeenkomst voor een uitverkochte zaal. Dit jaar komt hij graag terug.”

Francine Oomen komt zondag 24 september 15:00 uur naar het Borchuus. Entree 12,50 euro. Kaarten bij boekhandel Rutgers en de zaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post