In het midden Joke Seinen, voorzitter van het openluchttheater Engbergen in Gendringen. Daarnaast vrijwilligers v.l.n.r. Willy Klein Obbink, Rudie Geerdink, Joke Seinen, Hans Seinhorst, Mirjam Geerdink en Dick Smits.

In het midden Joke Seinen, voorzitter van het openluchttheater Engbergen in Gendringen. Daarnaast vrijwilligers v.l.n.r. Willy Klein Obbink, Rudie Geerdink, Joke Seinen, Hans Seinhorst, Mirjam Geerdink en Dick Smits.

Foto: Roel Kleinpenning

Jubileumweekend voor 65 jaar Openluchttheater Engbergen

Cultuur

GENDRINGEN – Openluchttheater (OLT) Engbergen bestaat 65 jaar. Om dit feit te vieren wordt een jubileumweekend gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 september. Gedurende die twee dagen staan diverse gratis toegankelijke voorstellingen en optredens op het programma. Bestuur en vrijwilligers kijken tevreden terug op een geslaagd seizoen met goede bezoekersaantallen.

Door Reinier Kroesen

Medio 2022 melden diverse media dat het niet goed ging met het Openluchttheater. De voorverkopen liepen niet al te best en een concert werd daarom afgelast, maar het tij is gekeerd en voorzitter Joke Seinen ziet de toekomst rooskleurig in: “Dat toen de noodklok geluid werd had nog met de coronaperiode van doen. Te weinig bezoekers, we konden te weinig optredens op de agenda zetten en men gaf het geld toen uit aan andere zaken. Voor dit jaar hebben we met vertrouwen geprogrammeerd en gelukkig hadden wij een mooi seizoen met over het algemeen goede temperaturen en veel zonnige dagen. Gemiddeld waren er zo tussen de 350 en 450 bezoekers bij de optredens. Ook de kindervoorstelling trok dit jaar veel belangstelling. Wij hebben de indruk dat velen van buiten de gemeente Oude IJsselstreek het theater weten te vinden. Er ontstaat een soort van olievlek: mensen vinden het fantastisch, komen terug en nemen weer anderen mee en dat is heel fijn.” 

Contact met de DRU
Ook is er een begin gemaakt in het contact met DRU Industriepark: “Dat heeft zich geuit in het draaien van een buitenfilm op onze locatie. OLT Engbergen mocht apparatuur lenen en er kwam een technische man mee die de installatie bediende. Komend jaar wordt dat contact uitgebreid om te kijken wat wij verder in samenwerking kunnen creëren. Bij de grote broer op bezoek gaan kan altijd wat opleveren voor beide partijen.”

Toekomstplannen
Joke over wensen voor de komende tijd: “Er is altijd geld nodig voor onderhoud of voor professionalisering: bijvoorbeeld om een mooie ingang te creëren, voor meer licht op de toegangswegen of een hek om het theater, wat lastig is omdat het een openbare ruimte is. Het is mooi om daar over na te denken en te kijken wat de mogelijkheden in de toekomst kunnen zijn. De gemeente onderhoudt het gebouw van het OLT. Met behulp van sponsoren is het ons gelukt om bij het begin van het seizoen in 2024 een nieuwe overkapping te hebben in de vorm van een chute die zowel over de speelvloer als over de tribune hangt. Deze winter gaat daar volop aan gewerkt worden. Wij kijken vol vertrouwen naar het volgende jaar, we hopen door te gaan zoals we nu ook bezig zijn.”

Vrijwilligers
Ook het OLT zet de deur open voor meer vrijwilligers: “De basis met het aantal voorstellingen is prima aangezien het hele theater door vrijwilligers wordt gerund, die ook andere banen hebben of met andere zaken bezig zijn. OLT Engbergen wil voorstellingen aanbieden voor een zo breed mogelijk publiek. Daar hopen we komend jaar ook wat meer in te kunnen variëren. Daar heb je mensen voor nodig met verstand van zaken zoals programmeurs en wij hopen dan ook dat die zich melden om bij ons als vrijwilliger aan de slag te gaan. Wij zoeken tevens mensen die ons netwerk uit willen breiden door op zoek te gaan naar sponsoren en donateurs, maar ook voor social media. Je kunt ons een berichtje doen via info@openluchttheater-engbergen.nl en dan nemen we contact met je op.”

Wethouder Janine Kock
Wethouder Janine Kock, onder meer belast met de portefeuille Kunst en Cultuur opent vrijdagavond om 20.00 uur het jubileumweekend. Janine: “Samenwerking op cultureel gebied is altijd te prijzen, ook die zoals nu is ontstaan met DRU Industriepark. Vorig jaar heeft de Raad een nieuwe Cultuurnota vastgesteld en daarin is ook een cultuurmakelaar opgenomen. Een verbindend persoon die ‘met de poten midden in de culturele klei’ staat, die partijen bij elkaar brengt. Gebleken is dat daar behoefte aan is. De gemeente is eigenaar van OLT en zij mogen het gebruiken en zorgen voor het onderhoud. Het ontvangt jaarlijks van ons een subsidie. Wat ik ga zeggen tijdens mijn openingswoord vrijdag? Tja, ik moet het nog schrijven, maar wat ik zeker ga vermelden is dat het een unieke plek is voor de beleving van een concert of een film of wat voor optreden dan ook. Buiten in het prachtige bos, zo anders dan in een zaal of een binnentheater. Wat ik heel leuk vind: het Openluchttheater is ooit voortgekomen of samen opgegaan met het toenmalige Oranjecomité Gendringen waarvan ik jarenlang voorzitter was, een mooie link. Maar wat ik helemaal bijzonder vind, is dat het op een prachtige manier in stand wordt gehouden met heel veel enthousiaste vrijwilligers. Kom daar maar eens op in deze tijd. Bij OLT zie ik steeds weer nieuwe mensen verschijnen. Een dikke pluim voor degenen die zich hier voor inzetten.”

Programma
Vrijdag 29 september trapt om 20.00 uur, net na de openingshandeling Irene van der Aart het feestweekend af met de voorstelling ‘De Boer Op’. Zaterdag 30 september, aanvang 14.00 uur kindervoorstelling ‘Tante Peet’ door Petra Schwartz. Die avond begint om 20.00 uur het afsluitende avondvullende programma ‘Vrienden van Engbergen 1.0’ met medewerking van percussiegroep SamBam, Yara Beeks & Band, Laura van Kaam en Michel Wolsink. Alle voorstellingen zijn gratis.


www.openluchttheater-engbergen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek