Duitsland, Düsseldorf. Stilleven op vrachtwagencontainer
Duitsland, Düsseldorf. Stilleven op vrachtwagencontainer Foto: Ton van Vliet

Expositie Symbolen en Symboliek van kunstenaarscollectief BREEKijzer

Cultuur

ULFT - Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert de expositie ‘symbolen en symboliek’. De leden Rido Jansen, Anja Sennema, Hans Sennema, Ton van Vliet en Dinie Wikkerink maakten een afwisselende tentoonstelling met ruim twintig werken waarin enerzijds symbolen de hoofdrol spelen, maar anderzijds ook werk te zien is waar symboliek in valt te ontdekken. Bijvoorbeeld een stilleven staat dan voor ‘iets groters’ dan alleen maar een knap geschilderd of gefotografeerd werk.

Bij Rido Jansen speelt vooral de symboliek een hoofdrol. Zoals in een installatie met als titel ‘Geloofsrituelen’ waarin de nadruk ligt op de verbeelding van rituelen die in de katholieke kerk een rol spelen bij overlijden. Ook verstilde schilderijen met als titel ‘Still together’. En afsluitend het werk ‘Circle of Love’. 

Anja Sennema laat onder andere drie kleine raadselachtige stillevens zien, en een heel precies geschilderd schaaltje met appels. 

Dinie Wikkerink exposeert vijf foto’s. Stillevens, waarbij ‘lichtval’ de hoofdrol speelt. Heel bijzonder, in Bredevoort vastgelegd, is het licht dat elk jaar op 21 juni om 12:00 door een gat in het dak van de ‘Lourdes-grot’ precies op het Mariabeeldje valt. 

Van Hans Sennema vier werken met als titel ‘Poort’. Niet alleen de poort als vorm, maar ook als symbool voor gerechtigheid. Je veilig voelen achter de poort, je hoeft je geen zorgen te maken. Maar de werkelijkheid is tegenwoordig vaak anders. De poort wankelt of staat op z’n kop of is vervlochten met een andere poort.

Ton van Vliet laat foto’s zien die hij gemaakt heeft van kleine objecten, zoals afgescheurde stickers of andersoortige elementen op containers. Hij noemt het zelf ‘schilderijtjes’ en als beschouwer krijg je bij sommige foto’s het gevoel dat het grafisch werk is of misschien wel etsen zijn.

Tot en met donderdag 21 december zijn de werken te zien in het CIVON innovatiecentrum, Hutteweg 32 in Ulft. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en aanmelden kan via aanvraag@civon.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek