Gijs Wilbrink signeert op straat in Madrid Spanje.

Gijs Wilbrink signeert op straat in Madrid Spanje. 

Foto: Anita Máñez

De Beesten had in Andalusië kunnen plaatsvinden

Cultuur

ULFT -  Afgelopen maand verscheen de Spaanse vertaling Las bestias van de Ulftse schrijver Gijs Wilbrink en zijn goed ontvangen debuut uit 2022 De beesten. “Ja dat was echt vet”, vertelt Wilbrink enthousiast. “Ik had veel interviews met lokale kranten. De eerste avond was er een diner met de Nederlandse ambassadeur en kreeg ik al hele toffe reacties op het recensie-exemplaar.” 

Door Meindert Bussink

Het boek is inmiddels als boek van de dag in een actualiteitenprogramma op nationale tv besproken en de eerste regionale recensies zijn ook goed. Recensenten zien vooral de gelijkenis met Andalusië weet Wilbrink: “Dat is ook een vergeten gebied dat zich weinig aantrekt van de grote steden. Er wordt daar nog gejaagd en wat ruiger geleefd, nog wel wat ruiger dan in de Achterhoek.” 

Of in de woorden van Ana Castro van de krant Córdoba: “Ja, het had kunnen gebeuren in het noorden van onze provincie, in mijn land, in Los Pedroches. Een enigszins geïsoleerd landbouw- en veeteeltgebied, met gewoonten, waar bijna iedereen elkaar kent en praat, zoals in dorpen, met hun eigenaardige accent en hun eigen vocabulaire en hun steeds meer vervormde verhalen naarmate ze worden verteld en de mond-tot-mondreclame ze verspreidt. Waar “de beesten briesten”, zoals Juana Castro in een van haar gedichten zegt. Dezelfde sfeer, dezelfde liefde voor de jacht van veel van haar inwoners en met jongeren die hun eerste stappen zetten in de motorcross.” 

Wilbrink ziet vergelijkbare ontwikkelingen in heel Europa: “Denk aan oprukkend rechts in vergeten gebieden die door de overheid in de steek gelaten zijn. Daar wordt nog gestroopt en gejaagd en is bij ons Nederland ook wel een beetje vergelijkbaar met Brabant.” Ook stereotypen zijn herkenbaar: “Het moeten opboksen tegen Madrid is vergelijkbaar zoals hier in de provincies gekeken wordt naar Amsterdam en Rotterdam. Er was een vrouwelijke journalist die het gevoel had dat ze over zichzelf las. Alternatief, liefhebber van punkmuziek en weggegaan uit Andalucië.” Inmiddels wordt er al een tweede druk in het Spaans gemaakt.

Fototentoonstelling
Vorig jaar mocht Wilbink in de bibliotheek van het Belgische Gent de fototentoonstelling De Beesten en de Achterhoekse Motocross samenstellen voor het literaire festival Het Betere Boek: “Het heeft daar twee dagen gehangen, maar ik vond het mooi zonde als er daarna niks mee gebeurde, dus heb ik het hele zooitje meegenomen en goed bewaard. Nu komt eindelijk mijn wens in vervulling om het ook aan onze streek te tonen”. 

De tentoonstelling bevat klassieke foto’s uit de jaren ’50-’70 van regionale crosslegendes als Gerrit Wolsink, Hennie Rietman en Fons Nijhof: “In de bijschriften kun je lezen hoe de foto’s mij beïnvloed hebben bij het schrijven van het boek. Als je van mijn roman houdt, dan komt het door de foto’s wel wat meer tot leven, want die had ik steeds voor me bij het schrijven. Een mooie gelegenheid om die legendes nog eens in de ogen te kijken.” Alle foto’s komen uit het archief van Peter Rietman en Willy Hermans, die het boek Ode aan de Achterhoekse Motorcross schreven: “Het is dus een beetje een mix van mijn boek en dat van hen.”

De tentoonstelling is tot 5 mei te bezichtigen en de opening is op 20 april om 11.00 uur in de DRU in Ulft tijdens het kunstroute-weekend Zie de kunst in de Oude IJsselstreek, waar nog veel meer kunstenaars te bewonderen zijn. 

Kunstroute Zie de Kunst
Meer dan 20 kunstenaars openen op 20 en 21 april hun deuren en verwelkomen bezoekers in hun galerie, atelier of woning. Een schat aan kunstwerken van vele disciplines is te bewonderen. In de atelierroute zijn drie locaties opgenomen waar meerdere kunstenaars gezamenlijk exposeren.
In het Ouhrlokaal is een overzichtstentoonstelling te zien waar elke deelnemer één van zijn werken presenteert. In de bibliotheek en foyer zijn beide dagen werken te zien van vijf kunstenaars. Zondag 21 april zal schrijver Evelyn Grijze haar boekpresentatie houden in de bibliotheek. Ook podiumkunstenaars geven acte de présence: zaterdag het duo Simplify en zondag de Harmonie Ulft. Op het sfeervolle erf van begenadigd kunstenaar Thea Zweerink en haar man laat zij haar unieke installaties zien en en die van vier collega’s. Optredens worden verzorgd door Miranda Rooks op zaterdag en zondag door akkordeonvereniging VAV Varsseveld. Op het Wijngoed Montferland (’t Oerlegoed) van Leon Masselink en zijn vrouw Magda is het werk van meerdere kunstenaars te bezichtigen. De band Broccoli treedt op van 14 tot 16.30 uur.
Zie de kunst staat voor verbinding tussen professionals en niet-professionals, tussen schrijvers en lezers, tussen kunstenaars en kunst-genieters, tussen muzikanten en luisteraars. Zie De Kunst wil kunst bereikbaar maken voor iedereen en is daarom vrij toegankelijk. Voor meer informatie bezoek de website of de pagina van Facebook of Instagram.

ziedekunst.nl

Hennie Rietman in tuinbroek door de bocht, met enkel een paar hooibalen tussen het circuit en de nieuwsgierige jongetjes in het publiek. Zal wel goed gaan.
Loodzwaar en levensgevaarlijk - een crosser vliegt uit de bocht op de Heksenplas in Hummelo. Het is zijn geluksdag; bijna smakte hij tegen dat boompje aan, en dan is maar te hopen dat de boom eerder knakt dan de crosser.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant