Voorzitter Beernink bij het Hofshuus in Varsseveld. Foto: PR.
Voorzitter Beernink bij het Hofshuus in Varsseveld. Foto: PR. Foto: PR.

Fotokring Oost Gelre exposeert in bibliotheken

Cultuur

Varsseveld/Aalten/Dinxperlo -  Leden van Fotokring Oost-Gelre hebben de afgelopen weken in museumboerderij het Hofshuus in Varsseveld de collectie van plattelandsgebruiksvoorwerpen en landbouwgereedschappen uit de 19de eeuw vastgelegd voor een collectiecatalogus van het Hofshuus. De foto’s worden, samen met ander werk, vanaf juni geëxposeerd in drie Achterhoekse bibliotheken.

Door Manus Willemsen

Voorzitter Hans Beernink van Fotokring Oost Gelre organiseert de exposities. “We komen als Fotokring met twintig leden, voornamelijk 60-plussers, al jaren samen in ons clubhuis: de Kwaksmölle in Varsseveld. We bespreken dan het werk van de leden. Vaak zijn dat foto’s van landbouw, landschap, dieren en boerderijen in de Achterhoek. Dan trekken we in de weekenden eropuit om foto’s te maken ronds thema’s als beweging, streekhistorie en licht en schaduw.”
Nu heeft de Fotokring dus een opdracht van een externe opdrachtgever: “Het bestuur van het Hofshuus wil hun collectie laten vastleggen voor hun catalogus en voor de bezoekers van de website. Met achtergrondinformatie van de gefotografeerde voorwerpen en gebouwen. Zo’n klus doen we graag. En met gesloten beurs. Wij maken de foto’s gratis voor hen en wij mogen de toekomstige jaardagen van de Fotokring gebruik maken van hun locatie.“

Exposities
Beernink: “Onze eerste echte opdracht, dat vervult ons met trots en daarom willen we de foto’s ook aan het groter publiek laten zien: in bibliotheken, ziekenhuizen en gemeentehuizen in de regio. Als eerste exposeren we in drie bibliotheken: in Aalten vanaf de eerste week van juni en de bibliotheek in Dinxperlo en Varsseveld daarna, maar nog wel in de zomervakantie. In alle dorpen zijn de exposities verschillend, want het is leuk om de gefotografeerde plekken te herkennen.”
In Varsseveld vormen de foto’s van het Hofshuus de hoofdmoot, maar niet uitsluitend. Beernink: ”Foto’s van koeien wisselen de foto’s van de oude landbouwvoorwerpen af. Anders wordt het saai. Voor liefhebbers zijn de foto’s te bestellen bij de Fotokring Oost Gelre.”
Als expositieorganisator moet Beernink met méér zaken rekening houden dan alleen het inlijsten en ophangen van de werken van de leden van de Fotokring. “De leden hebben hun mooiste foto’s thuis in een gewoon lijstje van een warenhuis hangen, vaak zelfs zonder metalen lijst, maar dat mag niet in publieksruimtes. Daar moeten de lijsten en het glas breuk- en valbestendig zijn. Er zit geen suppoost naast de foto’s en we hebben al een paar keer meegemaakt dat nieuwsgierige kijkers aan de foto’s zaten die dan met glas en al naar beneden kwamen en uit elkaar spatten. En we braken ook zelf wel eens glas bij het transport naar de expositieplekken. Die foto kon dan niet meedoen met de expositie.”
Daarom heeft de voorzitter het De Roos-Gesinkfonds aangeschreven. Beernink: “Dat is een fonds dat streekcultuurprojecten financieel ondersteunt. Het De Roos-Gesinkfonds heeft ons in april geld gegeven om veiliger lijsten te kunnen kopen. Dat zijn geen goedkope dingen: je zit zó aan 2.000 euro. Dat hadden we nooit uit de ledencontributie kunnen betalen. En we krijgen subsidie van gemeente Oude IJsselstreek. Daar zijn we blij mee, want we hebben met de naam Fotokring Oost-Gelre daar wel wat uit te leggen. We heten Fotokring Oost Gelre, maar de leden komen bijna allemaal uit Oude IJsselstreek. Dat is historisch zo gegroeid.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant