Daan (links) en Zowie met een onderdeel van het knikkerspel. Op de achtergrond een beeld uit hun promotiefilmpje. Foto: Roel Kleinpenning
Daan (links) en Zowie met een onderdeel van het knikkerspel. Op de achtergrond een beeld uit hun promotiefilmpje. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

Duo maakt knikkeren weer helemaal hot met Marble-Pong

Economie

VARSSEVELD - Het begon als een opdracht voor hun studie, maar is nu de start van hun bedrijf. Zowie ter Hove (23) uit Varsseveld en Daan Janmaat (24) uit Almelo hopen met het tafelspel Marble-Pong heel Nederland weer aan het knikkeren te krijgen.

Door Miriam Szalata

Het spel bestaat uit twee bakken met een schuin oplopend vlak en daarin tien kuiltjes en een stootrand. Daan en Zowie zitten ieder met een bak tegenover elkaar en sturen de parelmoerkleurige knikkers richting de kuiltjes naar de overkant. Wie als eerste de kuiltjes vol heeft, heeft gewonnen.
Het is de meest eenvoudige manier om Marble-Pong te spelen, en er zijn allerlei variaties op te verzinnen. Leuk voor een avondje plezier en het ophalen van jeugdherinneringen. Of om challenges aan te verbinden. Zowie ziet al helemaal voor zich hoe gezinnen na het avondeten een potje Marble-Pong spelen om de verliezer de vaatwasser te laten inpakken.
Met dit spel wil het duo de markt op. Het begin van het eigen bedrijf is er, maar er moet nog veel gebeuren. Maar eerst de vraag: hoe zijn ze op het idee gekomen?

Studie
Zowie: “In het tweede jaar van onze studie sportkunde aan de HAN hebben we het vak ondernemende sportkundige. We mochten een dienst of een product verzinnen. Terwijl we daarmee bezig waren was Marble Mania op tv, een programma over knikkeren met Bekende Nederlanders. Ik herinnerde me hoe leuk ik vroeger knikkeren op het schoolplein vond.”
Daan: “Meer dan een miljoen mensen keken naar dat programma. Een teken dat knikkeren nog steeds leeft.”
Zowie: “Maar je gaat als volwassenen niet meer op het schoolplein knikkeren. Ik dacht: misschien kunnen we een tafelspel met knikkers bedenken, wat mensen thuis kunnen spelen.”
Onder jongeren is het spel Bierpong erg populair. Een spel met rode bekers waarbij de spelers een balletje in met drank gevulde rode bekers van de tegenstander moeten mikken. Zowie: “Zo ontstond het idee om bierpong en knikkeren te combineren tot een spel.”

3D print
Ze vroegen een vriend met een 3D printer om een prototype van de knikkerbak te printen. In eerste instantie was die alleen bedoeld om op school te laten zien. “Wat heel leuk was, want we hadden als enige van de studenten de opdracht in iets tastbaars weten om te zetten”, vertelt Zowie. Daan: “De volgende stap was ons spel voor ondernemers te pitchen. Die pitch ging helemaal niet zo goed, maar we kregen wel tips voor verbeteringen. Vanaf dat moment kregen Zowie en ik er echt plezier in. We waren met z’n vieren aan de opdracht begonnen, maar nu gingen we met z’n tweeën verder. Toen begon het als product echt iets te worden. De tweede pitch ging wel goed. Een docent zei: ga ermee verder.”
Het duo meldde zich aan voor het voice of the future evenement van StartUp in het Van der Valk hotel in Nijmegen. “We moesten daar een blindpitch doen, dus vertellen wat we doen zonder dat ze konden zien wat we precies hebben. Een van de juryleden zei: ‘Wat hebben jullie iets gaafs in handen.’ Ze rende echt het jurykamertje uit om ons dat te vertellen.”
Dick Bos, aanjager van StartUp, vroeg het duo om een keer langs te komen, misschien waren er mogelijkheden om te helpen. “Dat was voor ons de bevestiging dat het echt leuk is wat we hebben gemaakt en dat we er wat mee moeten. Het begon te kriebelen, we dachten na over een eigen bedrijf, al is het best een grote stap om dat te doen. We hebben eerst met veel mensen gesproken en ook de gevolgen voor ons onderzocht. Je moet in een eigen bedrijf al gauw dertig tot veertig uur per week steken, tijd waarin je niet bezig bent met school.”

Stage
School bleek zich van haar welwillende kant te laten zien. “In het derde jaar moeten we op stage. We hadden geen stage gezocht, want we wilden in een tussenjaar met ons bedrijf aan de slag. Op school zeiden ze: ‘We willen jullie de kans bieden stage te lopen in je eigen bedrijf.’”
Hartstikke gaaf, leek ze dat. Met je eigen bedrijf bezig zijn, is leuker dan een schoolopdracht. Daan en Zowie kregen begeleiding van een ondernemerscoach. Uiteindelijk ging het proces lopen. Ze maakten een tweede variant van de knikkerbak en langzaam maar zeker gingen de muren van het bedrijf staan. Ze vonden een onderkomen bij StartUp in Nijmegen. Vanuit school kregen ze goede ondersteuning.
Zowie en Daan gingen op zoek naar een bedrijf dat snel grote aantallen knikkerbakken zou kunnen produceren. “We hebben bij minstens tien bedrijven offertes opgevraagd. We zijn uitgekomen van Your Plastic Solutions in Terborg, daar hadden we een goede klik mee”, zegt Zowie. “De mensen van dat bedrijf hebben ons met de finishing touch geholpen en een 3D print van de knikkerbak gemaakt.” Daan: “Ze hebben er eigen tijd en geld ingestoken. Dat gaf ons het gevoel dat ze met ons willen werken.”

Geld
En nu moeten ze echt aan de slag. Te beginnen moet er een mal komen voor de te maken knikkerbakken. Totaal is er 30.000 euro nodig voor de eerste oplage van het spel. Veel geld, beaamt het ondernemende duo. Hoe krijgen ze dat bij elkaar? “We zijn op 22 april een pre-sale gestart, zodra we voldoende spellen verkocht hebben kunnen we ze laten maken.”
Het gaat ze lukken, zeggen ze. “We hebben er alle vertrouwen in. We hebben inmiddels al 200 spellen verkocht, maar we hebben nog wel een paar honderd mensen nodig om echt te kunnen beginnen.”


www.marble-pong.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant