Gert-Jan Hospers en Carl Berlo. Foto: Bert Vinkenborg
Gert-Jan Hospers en Carl Berlo. Foto: Bert Vinkenborg Bert Vinkenborg.

Borchuus: jubileum met Bedrijvendag

Economie

VARSSEVELD - Eigenlijk had het 10-jarig bestaan al in 2021 gevierd moeten worden, maar door Corona ging dat niet door. Voor manager Mirjam ter Heurne en Hans Schepers geen reden om het dan maar ongemerkt voorbij te laten gaan. Op woensdag 15 juni werd daarom een speciale Bedrijvendag georganiseerd met twee inleidingen door interessante sprekers.

Door Bert Vinkenborg

De bijeenkomst werd geopend door Bert Jongsma, bestuurslid van de stichting Borchuus Kulturhus, met een terugblik op de historie van het Borchuus dat in 10 jaar is uitgegroeid tot het centrum van het dorp of ‘de huiskamer van Varsseveld’. De afgelopen twee jaar waren moeilijk door de coronabeperkingen maar dankzij overheidssteun én steun van de gemeente Oude IJsselstreek in de vorm van een lening en een gift lukte het om er heelhuids doorheen te komen. De conclusie dat het Borchuus stevig in de Varsseveldse gemeenschap is geworteld is niet overdreven en wordt bevestigd door het nog steeds groeiende aantal bezoekers.

247TailorSteel
De eerste presentatie werd geleverd door Carl Berlo, CEO van 247TailorSteel fabrikant van op maat gesneden platen, buizen en kantdelen met een samenvatting van de ontwikkeling van het bedrijf. 247TailorSteel mag met recht de grootste loonsnijder van Europa worden genoemd en breidt nog steeds uit met nieuwe vestigingen in Europa. Op dit moment zijn het er al vier en de groei gaat nog steeds door. Een paar kengetallen geven aan waar men op dit moment staat. Het aantal medewerkers staat op meer dan 600, klanten 22.000, omzet 160 miljoen euro in 2021 met een sterk stijgende trend. Het geheim van het bedrijf zit in het concept. Verregaande automatisering, 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, aantallen van 1 stuks en supersnelle logistiek. Levering binnen 24 uur.

Verborgen kampioenen
Prof.dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar in de geografie aan de Radboud Universiteit en directeur van de Stichting Stad en Regio, liet in zijn presentatie zien wat de omgevingsfactoren zijn die een bedrijf doen groeien. De titel is veelzeggend “Verborgen kampioenen in de Achterhoek”. Een indicatie voor de innovatiekracht van de bedrijven in de regio is het aantal octrooiaanvragen. De Achterhoek bevindt zich daarmee landelijk op de derde plaats na Delft/Westland en Brainport Eindhoven. Als oorzaken van deze prestatie noemt hij onder meer de doe-mentaliteit en de korte lijntjes binnen de bedrijven. Opvallend is dat in de Achterhoek relatief veel familiebedrijven met een lange traditie zijn gevestigd met als voornaamste kenmerken nuchterheid, betrokken en duurzaam. Deze Achterhoekse kampioenen moeten volgens Hospers gekoesterd worden. Bij het grote publiek zijn ze vaak relatief onbekend.
Een van de problemen waar vrijwel alle bedrijven tegenaan lopen is het tekort aan gekwalificeerd personeel. Talent aantrekken, boeien en binden zijn onontbeerlijk om succesvol te blijven en te groeien. De Talententuin, het Talentenfonds Op IJver, Innovatiehubs en het Grensland College zijn belangrijke factoren om nieuw talent aan trekken. De bedrijven zelf moeten hun werklocaties aantrekkelijk en bereikbaar maken. Achterhoekse bescheidenheid moet plaats maken voor zelfbewustzijn en aan de weg timmeren.

Na de presentaties werden de gasten onthaald op een afsluitende borrel en buffet waarbij nader kennis gemaakt kon worden met elkaar en het Borchuus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant