Kinderboekenschrijver Lya Reilingh. Foto: Roel Kleinpenning
Kinderboekenschrijver Lya Reilingh. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Wat kan Egeltje mee naar bed nemen?

Human Interest

Breedenbroek – ‘De zoektocht van Langtouw en Egeltje’ is het eerste kinderprentenboek dat Lya Reilingh heeft uitgebracht. Egeltje wil graag iets mee naar bed nemen om vast te houden, maar wat? Samen met Langtouw wordt de zoektocht gestart. Egeltje ontdekt dat niet alles wat ze tegenkomen mee naar bed kan. Komt dit goed? Op de laatste bladzijde is het antwoord te vinden.

Door: Carla van der Meer

Reilingh is auteur en illustrator van het kinderprentenboek. “Ik ben beeldend kunstenaar geweest”, vertelt ze. “Daarom ben ik gewend om vorm te geven. Mijn broer heeft mij de basisbeginselen van fotografie geleerd. Ik ging aan de slag met fotoshop en daar ben ik nu helemaal weg van. Toen ik een paar foto’s van mijn huisdieren bewerkt had, dacht ik: hier moet een kinderprentenboek van komen.”

Taart, rookworst, sneeuwbal
“Ik werk graag met dieren en bijna elk kind vindt dieren fascinerend”, zegt Reilingh. Het verhaal heb ik ook zelf bedacht aan de hand van de foto’s. Het moest kort zijn en geen abc of over onderwerpen als pesten gaan, waar al zoveel boekjes van zijn. Ik wilde iets anders. Zo kwam ik op het idee om Egeltje iets te laten zoeken voor in bed. Het rode touw Langtouw, is de rode draad door het verhaal die alle bladzijden met elkaar verbindt. Egeltje en Langtouw nemen van elke bladzijde iets mee naar de volgende. Egeltje vindt de meest uiteenlopende dingen, maar niet alles kan mee naar bed. Egeltje ontdekt dat je bijvoorbeeld geen taart, rookworst of een sneeuwbal mee kunt nemen. Het eten wordt vies en het bed wordt er ook vies van en de sneeuwbal smelt en het bed wordt nat.”

Prikkelend
De afbeeldingen in het prentenboek zijn anders dan gewoonlijk. Het zijn echte foto’s die bewerkt zijn via fotoshop. Reilingh heeft veel foto’s gemaakt van dieren en de natuur, die ze in het boek gebruikt heeft. De bladzijden in het boekje staan helemaal vol met bomen, planten, dieren en huisjes. “De fantasie van het kind moet geprikkeld worden”, geeft ze aan. “De kinderen kunnen zelf verhaaltjes bij de plaatjes verzinnen. Er is zoveel op te zien.”

Fantasiedieren
Reilingh verzamelt foto’s van gebruiksvoorwerpen van ouders en familie. Zo zitten heel persoonlijke foto’s in de afbeeldingen verstopt. Ook heeft ze als ze gaat wandelen in de natuur altijd haar mobiel bij zich om foto’s te maken. Ze bewerkt ook dieren om er fantasiedieren van te maken, bijvoorbeeld een tijger met de kop van een adelaar en een adelaar met de kop van een tijger. “Ik combineer foto’s en maak daar een nieuw plaatje van”, zegt ze. “Op sommige pagina’s in het prentenboek zitten wel 75 foto’s. Ik bewerk ze allemaal op kleur en schaduw, zodat het één geheel wordt. Dit is heel leuk om te doen. Ik vergeet de tijd als ik hiermee bezig ben. Als ik echt ergens op tijd moet zijn, dan zet ik de wekker.”

Leermomenten
Het kinderprentenboek ‘De zoektocht van Langtouw en Egeltje’ telt 34 bladzijden en is bedoeld voor kinderen van 3 tot 6 jaar om voorgelezen te worden en om samen te bekijken en er over te fantaseren. “Er zitten ook leermomenten in het boek”, laat Reilingh weten. “Welke dieren zijn er te zien en wat doen ze en waarom kan een bepaald voorwerp beter niet mee naar bed genomen worden?”
Het kinderprentenboek kost 14,90 euro en is onder meer te bestellen via website: www.artistiekefotobewerking.nl en is te koop bij boekhandels of via Bol.com.


artistiekefotobewerking.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant